Monday, January 18, 2010

* Λάθος θεωρεί τον «Καλλικράτη» ο Αλέξης Τσίπρας

“Λάθος” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το νομοσχέδιο για την αλλαγή του περιφερειακού χάρτη της χώρας που φέρει τον τίτλο “Καλλικράτης”, λέγοντας χαριτολογώντας ότι “φοβάμαι πως αυτή η βιασύνη πολύ σύντομα θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε και έναν Ικτίνο”.

Μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού επικρίνοντας τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που:

• Δεν αναφέρει τίποτε για τις αρμοδιότητες της αιρετής περιφέρειας πλην εκείνων που μας επιβάλλει η Ευρώπη,

• εμμένει στον συγκεντρωτισμό με τη δημιουργία 7 γενικών διοικήσεων για να ελέγχει τα πάντα το κράτος,

• αγνοεί τις συνταγματικές επιταγές,

• δεν έχει καμία ουσιαστική αναφορά στην δημιουργία μητροπολιτικών αυτοδιοικήσεων στην Αττική και την Θεσσαλονίκη,

• δεν καθιερώνει την απλή αναλογική και αναπαράγει τα αρχηγοκεντρικά και δικομματικά μοντέλα στην αυτοδιοίκηση,

• θέλει να συνδυάσει τα ασυνδύαστα, την διοικητική μεταρρύθμιση, με την δημοσιονομική πολιτική, τον εκλογικό νόμο και

• θα δικαιολογήσει την αύξηση στο Φ.Π.Α για να χρηματοδοτήσει, για να βρει τους απαραίτητους πόρους για την αυτοδιοίκηση

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ΣΥΝ ήταν από τους πρώτους που μίλησε για την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα αιρετή περιφερειακή διοικητική διάρθρωση, με διοικητική αποκέντρωση, ταυτόχρονα όμως με φορολογική μεταρρύθμιση, με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Ωστόσο, είπε, σήμερα "βρισκόμαστε μπροστά στην πραγματικότητα του «Καλλικράτη», που όπως είπε ο πρωθυπουργός εντάσσεται στη λογική της δημοσιονομικής ανάτασης και του σχεδίου σταθερότητας που σήμερα ο υπουργός των οικονομικών καταθέτει στα όργανα της Ε.Ε. Με λίγα λόγια, είπε, τη στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση στενάζει από την έλλειψη πόρων και το κεντρικό κράτος συνεχίζει να παρακρατά τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, εμείς πάμε να αντιμετωπίσουμε μια αναγκαία και ώριμη μεταρρυθμιστική τομή, όπως αυτή της περιφερειακής αποκέντρωσης, ως μια ακόμη ευκαιρία να περιορίσουμε τις αναγκαίες δημόσιες δαπάνες προς την αυτοδιοίκηση”.

enet

Ypoloipo