Monday, January 11, 2010

Αντιδράσεις ΕΝΑΕ για τον «Καλλικράτη»

Από το BLOG της παράταξής μας θα ακουστούν όλες οι απόψεις των ενδιαφερομένων για το ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έως ότου αυτό πάρει και την τελική του μορφή.



Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, ο πρόεδρός της, Δημήτρης Δράκος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

«Όπως ξέρετε, η ΕΝΑΕ με τα συνέδριά της και τις αποφάσεις των οργάνων της έχει τοποθετηθεί θετικά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση και συνολικά σε όλο αυτό το εγχείρημα της νέας αρχιτεκτονικής, το οποίο κατατέθηκε χθες με το όνομα ''Καλλικράτης''.

Ωστόσο, πρέπει να παρατηρήσω ότι έχει σημαντικές και συγκεκριμένες ελλείψεις.

Στα οικονομικά, στο ζήτημα του προσωπικού, στο θέμα της λειτουργίας και επομένως της αποτελεσματικής λήψης της απόφασης, διότι τουλάχιστον ως προς το Β΄ Βαθμό έχει αλλεπάλληλες δομές και επιτροπές και συλλογικά όργανα, τα οποία πρέπει να συγκροτηθούν, για να αποφασίσουν. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί.

Και φυσικά το εύρος των αρμοδιοτήτων του νέου θεσμού, καθώς πρέπει να συνοδεύεται και εξαρχής με συγκεκριμένο κώδικα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποφύγουμε αυτά τα οποία υφιστάμεθα από το 1994 με την νομαρχιακή.

Ο υπουργός Εσωτερικών θα μας επισκεφθεί την ερχόμενη Τετάρτη, για να μας εξηγήσει περαιτέρω ορισμένα ζητήματα.

Την άλλη Τετάρτη θα έχουμε διοικητικό συμβούλιο και ακολούθως θα έχουμε τις τελικές μας θέσεις επί του σχεδίου, οι οποίες και θα αποτυπωθούν στο τακτικό μας συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 4-6 Φεβρουαρίου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χρηματοδότηση των Ν.Α ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ δήλωσε ότι «εμείς είχαμε ζητήσει μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διανέμει τους πόρους σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και θα προσεγγίζει το ζήτημα και στην κεντρική εξουσία αλλά και στα αποκεντρωμένα επίπεδα διοίκησης.

Με αυτήν τη λογική ζητήσαμε, από την αρχή, την οικονομική αυτοδυναμία των θεσμών της αυτοδιοίκησης, όπως επιτάσσει το σύνταγμά μας στο 102 άρθρο.

Όλα αυτά δεν είναι σαφή. Χρειάζεται αποσαφήνιση και συγκεκριμένες θέσεις για το πώς θα συγκροτηθεί το πακέτο της οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος.

Υπάρχει επίσης το οικονομικό ζήτημά του. Πώς θα υποστηριχθεί η δόμηση του όλου μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος;

Διότι δεν μπορεί να ξεκινήσει μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε έναν συγκεκριμένο τομέα, εάν δεν κατατεθούν οι λεπτομέρειες, επί τη βάσει του οποίου θα οργανωθεί η επιχείρηση αυτή.

Δηλαδή, ένα σχέδιο που θα καλύπτει το επιχειρησιακό μέρος της δομής του συστήματος αυτού, παρά την επισήμανση, ότι θα υπάρχει το πρόγραμμα «Ελλάδα». Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να γίνει σαφέστερο και πιο ξεκάθαρο το σχέδιο, για να γίνει αποδεκτό».

Ypoloipo