Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Κορώνειας είναι τραγική. Εκτός από τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν, η λίμνη έχει μετατραπεί σε βάλτο, οι γεωτρήσεις έχουν διαλύσει τον υδροφόρο ορίζονται και η ρύπανση έχει καταστρέψει τα πάντα στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Επίσης, καταγράφεται έντονο πρόβλημα κατασπατάλησης νερού, το οποίο θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στο οικοσύστημα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι άνθρωποι του φορέα διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών, επισημαίνουν πως το 90% των καλλιεργειών καλαμποκιού και μηδικής που φυτεύονται στην Κορώνεια ποτίζονται με καρούλια…
Εκτός από τις υδροβόρες καλλιέργειες, έρχονται και οι απαράδεκτες μέθοδοι ποτίσματος να εξαφανίσουν και την τελευταία σταγόνα.
Η κ. Ανθή Βαφειάδου, γεωπόνος του φορέα διαχείρισης, δήλωσε ότι η μέθοδος ποτίσματος με καρούλια, έχει πολύ μεγάλες απώλειες, περισσότερες από 50%, ανάλογα με τις συνθήκες και τον τρόπο εφαρμογής (αν έχει αέρα το κανόνι, ποτίζει το χωράφι του γείτονα ή το δρόμο, αν το πότισμα γίνεται κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, υπάρχει μεγάλη εξάτμιση και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζει ομοιόμορφο πότισμα). Ο γεωργικός τομέα στη χώρα, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού.
Τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που πρέπει να εφαρμοστούν στην περιοχή της Κορώνειας καθυστερούν πολλά χρόνια, διατηρώντας τις υδροβόρες καλλιέργειες, ως μόνη εναλλακτική λύση για τους αγρότες της περιοχής.
Παράλληλα, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων, δεν επιτρέπει το κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων στην περιοχή και είναι μία από τις παραμέτρους για τις οποίες η χώρα, κινδυνεύει να χάσει τα κοινοτικά κονδύλια στο πλαίσιο του master plan (στρατηγικό σχέδιο) για τη σωτηρία της λίμνης, αλλά και να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απειλή προστίμων.
Ypoloipo