Thursday, January 14, 2010

Ψηφιακή τηλεόραση με πολύ απλά λόγια !

Ψηφιακή τηλεόραση με πολύ απλά λόγια !

το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν 3 βδομάδες. Το επαναφέρουμε επειδή ..ήρθε η ώρα (ο καιρός γαρ εγγύς, που λεέι κι ο Λιακό)
Τι ειν' τούτο το εμπέγκ ρε παιδάκι 'μ;

Η φράση "ψηφιακή τηλεόραση" θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς απο τις 14 Ιανουαρίου (σε 3 βδομάδες δηλαδή), τα κανάλια ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR, θα εκπέμπουν -στη Θεσσαλονίκη- ψηφιακά (όπως σας είπαμε εδώ).

Εδώ θα προσπαθήσουμε πολύ εκλαϊκευμένα, για τους άσχετους με την τεχνολογία, να απαντήσουμε στις εύλογες απορίες και ..κάθε βοήθεια ειδικότερων του taxalia, δεκτή, εφ' όσον είναι αντιληπτή από και από τις γιαγιάδες !

1. Μια πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό του κόσμου, είναι: "δηλαδή εμείς που έχουμε παλιές τηλεοράσεις, τις "βαριές" (CRT), δεν θα "πιάνουμε" τα παραπάνω κανάλια;

Απάντηση:

Φυσικά και θα συνεχίσετε να βλέπετε, αλλά θα χρειατείστε ένα ακόμη μηχάνημα, τον αποκωδικοποιητή. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, αλλά, σε μήνες. Μην τρομοκρατείστε. Άμεσο πρόβλημα (από τις 14 Ιανουαρίου), θα έχουν όσοι έπιαναν τα ιδιωτικά από το Φιλίππειο. Αν η κεραία σας δηλαδή βλέπει Φιλίππειο, ετοιμαστείτε. Από το Φιλίππειο βλέπουν tv στη Θεσσαλονίκη, οι Συκιές και η Πολίχνη. Οι υπόλοιποι "βλεπουμε" Χορτιάτη, οπότε συνεχίζουμε όπως σήμερα, μέχρι να μάθουμε ότι θα ξηλωθούν οι παλιές κεραίες του Χορτιάτη και θα μπουν αυτές της "ψηφιακής".

2. Και τι διαφορά έχει αυτή η "ψηφιακή τηλεόραση", από αυτό που βλέπουμε σήμερα;

Η ψηφιακή μετάδοση εικόνας έχει καλύτερη και σταθερότερη ποιότητα εικόνας, πληρέστερη κάλυψη καθώς και ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (...καλλιτεχνικά EPG). Η ψηφιακή τηλεόραση αναμένεται επίσης να λύσει το θέμα της λήψης σε προβληματικές περιοχές, όπως η Πολίχνη π.χ.

3. Κάπου το ξανάκουσα αυτό το "ψηφιακή"

Το ξανακούσατε για την ΕΡΤ. Η ΕΡΤ έχει ήδη τρία ψηφιακά κανάλια, τα cine+, prisma+ sport+, τα οποία είναι ψηφιακά. Για να τα δείτε πρέπει να αγοράσετε έναν αποκωδικοποιητή. Το έχουν κάνει ήδη κάπυ 1.300.000 Έλληνες. Και εδώ ξεκινάει το πρώτο πρόβλημα.

Αυτό το μαραφέτι, ο αποκωδικοποιητής, καταλαβαίνει τα κανάλια, με ένα "κόλπο" που λέγεται MPEG2 (εμ πεγκ 2 -είπαμε θα σας τα πούμε πολύ απλά!). Καλλιτεχνικά αυτο το εμ πεγκ 2, λέγεται "πρότυπο εκπομπής". Αν πάλι είστε πολύ φιλομαθής, τα αρχικά σημάινουν Moving Pictures Experts Group.

Ας πούμε λοιπόν, σχηματικά και για να γίνει κατανοητό στον καθένα, ότι είναι ένα μηχάνημα που μεταφράζει τα ...κινέζικα που εκπέμπει η ΕΡΤ σε ελληνικά για να τα καταλαβαίνουμε.

Όμως, η εταιρεία που δημιούργησαν τα ιδιωτικά κανάλια και λέγεται DIGEA (να το μάθετε αυτό το όνομα), εκπέμπει σε άλλο μήκος κύματος, σε άλλη γλώσσα. Αντί για Κινέζικα, εκπέμπει ας πούμε σε Κορεάτικα. Κανονικά και επιστημονικά, η ΕΡΤ εκπέμπει σε MPEG2 και τα ιδιωτικά σε εμ πεγκ 4 (MPEG4/H.264/AVC για την ακρίβεια)

Οι συσκευές (αποκωδικοποιητές) που καταλαβαίνουν το σήμα MPEG2 (της ΕΡΤ δηλαδή), δεν καταλαβαίνουν το σήμα της DIGEA, το MPEG4.

Πώς είναι ας πούμε, αν βάλεις σε ένα φορητό κασετόφωνο, που παίζει CD, ένα DVD ? Δεν θα καταλάβει τίποτε το CD PLAYER. Αυτό είναι το πρόβλημα.

4. Άρα εμείς τι κάνουμε;

Έχουμε τις εξής επιλογές:

-Αγοράζουμε μια τηλεόραση η οποία έχει ενσωματωμένο το μαραφέτι του MPEG4. Οι περισσότερες καινούριες τηλεοράσεις το έχουν, αλλά για καλό και για κακό, ρωτήστε τον πωλητή: "Αυτό το καινούριο, το "εμ πεγκ 4" το έχει ρε μεγάλε η τηλεόρασή σου;"

-Αν θέλουμε να μείνουμε με την παλιά μας TV, πρέπει να αγοράζουμε σιγά-σιγά, έναν αποκωδικοποιητή, ο οποίος μετατρέπει τα Κορεάτικα της DIGEA, σε απλά ελληνικά, για να τα καταλαβαίνει η παλιά μας tv. Βγάζουμε το καλώδιο της κεραίας από την τηλεόραση, το βάζουμε εκεί που λέει ANTENNA IN, στον αποκωδικοποιητή, και βάζουμε το άλλο καλώδιο που υπάρχει στη συσκευασία, από τον αποκωδικοποιητή στην τηλεόραση.

Για να καταλάβετε, να ένας αποκωδικοποιητής, από μπροστά κι από πίσω:


5. και πόσο κάνει αυτό το εργαλείο μάστορα;

Χωρίς λυπητερή, δουλειά δεν γίνεται όπως ξέρετε. Άρα, θα σκάσετε γύρω στα 80 ευρώ, για να πιάνετε τα ψηφιακά κανάλια και στις τηλεοράσεις, που δεν έχουν ενσωματωμένο το δέκτη. Υπάρχουν φυσικά και φτηνότερα (από 40 ευρώ) και ακριβότερα (μέχρι 120 ευρώ).

Aν θέλετε να αλλάξετε τηλεόραση, υπάρχουν πλέον πολλά μοντέλα με ενσωματωμένο δέκτη MPEG4 (και MPEG2 μαζί). Για παράδειγμα η Sony KDL-32S5600 LCD TV 32'' η οποία έχει 550 ευρώ και είναι 32άρα.

6. Θα ξανα-ανέβω στην ταράτσα, να αλλάξω κεραία χειμωνιάτικα;

Όχι, κεραία δεν θα αλλάξουμε, αλλά, το ψηφιακό σήμα, πιάνεται πιό εύκολα. Έτσι, δεν χρειάζονται αυτές οι άθλιες μεγάλες κεραίες-ψαροκόκκαλα, που έχουμε στις περισσότερες ταράτσες, αλλά μια μικρή στρόγγυλη κεραία (omni), επειδή το σήμα της ψηφιακής, είναι σαν αυτό του τηλεφώνου: δεν χρειάζεται να σκοπεύουν οι κεραίες στο Χορτιάτη. Το σήμα είναι παντού ! Όπως στα κινητά.

Αυτά. Αν συνεχίζεται να έχετε απορίες, μετά από την τόσο απλή ξήγηση, που σας έκανε το taxalia, αφήστε την στα σχόλια. Όλο και κάποιος καλός αναγνώστης θα βρεθεί να σας τη λύσει. Εμείς, προσπαθήσουμε να λύσουμε τις απορίες σε αυτούς που βλέπουν τηλεκοντρόλ και εκνευρίζονται. Οι υπόλοιποι, θα τις βρουν εύκολα και αλλού.

taxalia.blogspot.com / 22-12-2009

Υ.Γ. Α, πάρτε και καμιά θήκη για τηλεκοντρόλ. Γέμισαν τα σπίτια μας τηλεκοντρόλ !

Ypoloipo