Tuesday, January 19, 2010

Εξαιρετικό άρθρο του Φίλιππου Δεργιαδέ στην εξαιρετική εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


ΧΩΡΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Εκατό ημέρες μοναξιάς στο πρώην ΥΜΑΘ

Χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες παραμένουν μετά από τρεις μήνες οι δύο υφυπουργοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάγκρη και ο υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης. Ανάλογα και ο γ.γ. Μακεδονίας-Θράκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, παρότι έχει οριστεί εδώ και περίπου δύο μήνες, ακόμη δεν έχει ορκιστεί ούτε έχουν προσδιοριστεί τα καθήκοντά του.

Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Η εικόνα που χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή το πρώην υπουργείο και νυν γενική γραμματεία είναι η εικόνα της πλήρους απαξίωσης και αναρμοδιότητας. Τα ηχηρά λόγια των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, όπως και των δύο υφυπουργών με έδρα το διοικητήριο, κατά την τελετή παραλαβής, σήμερα ακούγονται πολύ απόμακρα και ξένα από την υπάρχουσα πραγματικότητα. “Παραλαμβάνουν το ΥΜΑΘ τέσσερα μέλη της κυβέρνησης. Αν είχε καταργηθεί, δεν θα ήμασταν εδώ και δεν θα ήταν εδώ για να αντικαταστήσουν ένα μέλος της κυβέρνησης που απέρχεται, χωρίς αρμοδιότητες, δύο μέλη της καινούργιας κυβέρνησης”, είχε αναφέρει τότε ο Γ. Ραγκούσης.
Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Το ΥΜΑΘ μετονομάστηκε στα λόγια, δεν αναβαθμίστηκε και προς το παρόν καταργήθηκε στην πράξη. Οι δύο υφυπουργοί δεν έχουν ακόμη αρμοδιότητες, όπως και ο νυν γενικός γραμματέας. Οι 125 υπάλληλοι παραμένουν εν αναμονή και όλες οι υπηρεσιακές λειτουργίες διεκπεραιώνονται μέσω Αθήνας. Δηλαδή, επειδή οι υφυπουργοί και ο γενικός γραμματέας στερούνται δικαιώματος υπογραφής, όλα τα υπηρεσιακά έγγραφα στέλνονται στην Αθήνα για να υπογραφούν από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες τρέχουν με το “παλιό” καθεστώς, δηλαδή με το ισχύον ακόμα πλαίσιο αρμοδιοτήτων του ΥΜΑΘ. Η αιτία είναι ότι τα σχετικά διατάγματα για τη μετεξέλιξη του πρώην υπουργείου έχουν “κολλήσει” στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κι αυτό γιατί οι αρμοδιότητες της νέας γενικής γραμματείας δεν συνάδουν με το υπουργείο Εσωτερικών. Επί παραδείγματι, κάποιες αρμοδιότητες του πρώην ΥΜΑΘ για το περιβάλλον ή για τον χαρακτηρισμό χώρων και κτιρίων συμπίπτουν με τις αρμοδιότητες του υπουργείου Υποδομών και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναζητείται η νομική οδός ώστε να απεμπλακεί και να ξεκαθαριστεί η αρμοδιότητα της νυν γενικής γραμματείας που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η αναβάθμιση...
“Δουλεύουμε με τις παλιές αρμοδιότητες. Όλοι μας είμαστε σε αναμονή και όλα βρίσκονται σε αναμονή. Υπάρχει ανάγκη άμεσα να λυθεί το θέμα της υπογραφής” δηλώνει στη “Μ” υπάλληλος της γενικής γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας της γενικής γραμματείας περιγράφει εύγλωττα αυτό που συμβαίνει στο πρώην ΥΜΑΘ. Τα τελευταία νέα της γ.γ. που έχουν αναρτηθεί είναι: από τις 29/10/2009 το κείμενο ομιλίας της Θ. Τζάγκρη στο Γ’ Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση στο Ζάππειο και από τις 28/12/2009 η προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια… καυσίμων. Όσο για την τοποθεσία σχετικά με τα στοιχεία της πολιτικής ηγεσίας, είναι κενή.
Η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη κατά την παραλαβή του ΥΜΑΘ είχε τονίσει ότι “συνιστά αναβάθμιση η εγκατάσταση δύο υφυπουργών με ζωτικό αντικείμενο” και είχε χαρακτηρίσει “ανακριβή και αναληθή” τα σχόλια περί υποβάθμισης. Ανάλογα και ο υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης είχε τονίσει ότι “η περιοχή δικαιούται παρεμβάσεις κεντρικής πολιτικής από την κυβέρνηση”. “Το θέμα είναι πως πρέπει να επιτύχει αυτή η ιστορία, γιατί ο τόπος μας είναι σε μια δύσκολη καμπή”, είχε επισημάνει και ο Γ. Χατζηκωνσταντίνου μετά τον διορισμό του. Σήμερα και οι τρεις παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ συσκέψεων με φορείς και τυπικών επισκέψεων σε ιδρύματα και υπηρεσίες.

Λάθος εικόνα
Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπαστεργίου υποστηρίζει ότι ο απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη Θεσσαλονίκη είναι θετικός και ενθαρρυντικός. “Δεσμεύσεις όπως η απόδοση των στρατοπέδων, η επιτάχυνση των έργων υποδομής όπως του μετρό και της εξωτερικής περιφερειακής, η δρομολόγηση του νέου δικαστικού κτιρίου, είναι μερικά μόνο από τα έργα που ήδη έχουν προωθηθεί”, τονίζει. Ωστόσο παραδέχεται ότι η καθυστέρηση στη στελέχωση του κράτους ήταν μια σημαντική παράλειψη, γεγονός που θέτει θέμα καλύτερου συντονισμού. Αναφερόμενος στα δύο υφυπουργεία σημειώνει ότι “το ζήτημα των αρμοδιοτήτων πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι ακυρώνει σε επίπεδο εικόνας και όχι ουσίας τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ”.


* Η πραγματικότητα…

* Το ΥΜΑΘ μετονομάστηκε στα λόγια, δεν αναβαθμίστηκε και προς το παρόν καταργήθηκε στην πράξη Οι δύο υφυπουργοί δεν έχουν ακόμη αρμοδιότητες, όπως και ο νυν γενικός γραμματέας
* Οι 125 υπάλληλοι παραμένουν εν αναμονή και όλες οι υπηρεσιακές λειτουργίες διεκπεραιώνονται μέσω Αθήνας
* Τα σχετικά διατάγματα για τη μετεξέλιξη του πρώην υπουργείου έχουν “κολλήσει” στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κι αυτό γιατί οι αρμοδιότητες της νέας γενικής γραμματείας δεν συνάδουν με το υπουργείο Εσωτερικών

Σταύρος Καλαφάτης: Υπερισχύουν οι δυνάμεις της αδράνειας

Όπως δηλώνει στη “ΜτΚ” ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, “σήμερα τo ζήτημα για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία ήταν και είναι η ουσιαστική ενίσχυσή της σε δομές που αφορούν την αποκέντρωση, την ανάπτυξη, τη στήριξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών και προκλήσεων. Σε ένα σύνθετο περιβάλλον και σε μια κρίσιμη συγκυρία, το σχήμα που υποκατέστησε το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα έπρεπε να έχει ακόμη πιο αποφασιστικό ρόλο. Γεγονός που δεν βλέπουμε να υφίσταται, παρά τα προαναγγελθέντα από την κυβέρνηση”. Τονίζει δε ότι “αντί να συνεχιστούν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, βλέπουμε να υπερισχύουν οι δυνάμεις της αδράνειας”.

Πηγή: "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" Ιαν 17, 2010

Ypoloipo