Απόστολος Ζιάκας: “Υπήρξαν φορές που δεν κατήγγειλα μικροληστεία στην αστυνομία, για να αποφύγω όλη την διαδικασία της γραφειοκρατίας και την ταλαιπωρία”

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΤΙΟΣ

«Είχα σταθμεύσει το αυτοκίνητο της δουλειάς, προκειμένου να ξεφορτώσω σε ένα φούρνο. Οταν επέστρεψα, βρήκα την πόρτα ανοιχτή και ένα νεαρό να τρέχει, έχοντας κλέψει... τρία λουκανικοπιτάκια»!

Η μαρτυρία του Γιώργου Μάγιατζη, εργαζομένου εταιρίας με είδη αρτοποιίας, είναι συγκλονιστική, καθώς καθημερινά καταγράφονται δεκάδες κλοπές και ληστείες πολιτών και καταστημάτων για λίγα... ψίχουλα και πενιχρά χρηματικά ποσά.

Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα ληστειών και κλοπών για ελάχιστα χρήματα πληθαίνουν. Στο νομό Θεσσαλονίκης, καθημερινά καταγράφονται τουλάχιστον 15 περιστατικά, όπου οι δράστες αποχωρούν με λίγα ευρώ στο χέρι ή αρπάζουν προϊόντα από το κατάστημα. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί επαγγελματίες δε δηλώνουν στην Αστυνομία μικροπεριστατικά.

Στόχοι είναι τα μικρά συνοικιακά καταστήματα, όπως παντοπωλεία, ψιλικατζίδικα, καταστήματα ΠΡΟ-ΠΟ, βιβλιοπωλεία, κρεοπωλεία, μπουγατσατζίδικα. Οι επιτήδειοι διαφεύγουν με ποσά από 10-50 ευρώ, ενώ πολλές φορές παίρνουν κάρτες κινητών τηλεφώνων, τσιγάρα, παιχνίδια, αναπτήρες, ακόμη και φρούτα και λαχανικά, τα οποία στη συνέχεια προσπαθούν να πουλήσουν οι ίδιοι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ομάδας αθίγγανων, οι οποίοι, πριν από λίγες ημέρες, «χτύπησαν» την επιχείρηση Κινέζου εμπόρου στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης, με λεία μια... τσάντα ρούχα!

«Υπήρξαν φορές που δεν κατήγγειλα μικροληστεία στην Αστυνομία, για να αποφύγω όλη τη διαδικασία της γραφειοκρατίας και την ταλαιπωρία», υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, Απόστολος Ζιάκας.

«Τους έχουμε μάθει...»

Εκπληξη προκαλεί το γεγονός πως πολλοί καταστηματάρχες έχουν εξοικειωθεί με τους... ληστές της γειτονιάς τους, εν αναμονή των... αστυνομικών της γειτονιάς. «Πλέον γνωρίζουμε πως τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο θα πέσουμε θύματα μικροληστείας. Γι' αυτό το λόγο δεν κρατούμε πολλά χρήματα στο ταμείο και στις τσέπες μας, τις ώρες που βρισκόμαστε στο μαγαζί», αναφέρει στον «Α» ο ιδιοκτήτης παντοπωλείου στις Συκιές, Αγαθοκλής Ιακώβου. Ο ίδιος επισημαίνει πως τρεις φορές που η επιχείρησή του βρέθηκε στο στόχαστρο ληστών, όταν δε βρήκαν τίποτα στο ταμείο, οι επιτήδειοι... αρκέστηκαν σε κάρτες κινητών τηλεφώνων και κούτες τσιγάρων.

Τοξικομανείς στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

Τα άτομα που προβαίνουν σε τέτοιου είδους ληστείες και μικροκλοπές είναι συνήθως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, τοξικομανή. Συγκεκριμένα, 7 στα 10 άτομα που αρπάζουν μικρά χρηματικά ποσά και προϊόντα προσπαθούν να βρουν χρήματα για να προμηθευτούν τη δόση τους.

Τα τελευταία επτά χρόνια, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, ακόμη και σε γειτονιές που χαρακτηρίζονταν από τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας. «Ολα τα καταστήματα της γειτονιάς τα έχουν ληστέψει τουλάχιστον δύο φορές, μέσα σε διάστημα μικρότερο από ένα χρόνο», τονίζει ο Απόστολος Σαραντόγλου, ιδιοκτήτης μανάβικου στην οδό Καυκάσου, στην Καλαμαριά.