Saturday, January 30, 2010

Να τος κι ο Γιωρίκας!

Έφτασε σήμερα το πρωί, με μεγαλύτερη καθυστέρηση από αυτή που είχε ανακοινωθεί αρχικά, και ο δεύτερος μετροπόντικας του μετρό Θεσσαλονίκης, στο εργοτάξιο μπροστά στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.
Ο "Γιωρίκας" άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στις 10.15. Στις 10.30 έπεσε και το τελευταίο κομμάτι του τσιμεντένιου τοίχου που στεκόταν στο δρόμο του.
Στις επόμενες μέρες θα πάρει τη θέση του δίπλα στον πρώτο μετροπόντικα, τον "Κωστίκα", ο οποίος βρισκόταν ακριβώς δίπλα, στο εργοτάξιο. Ο "Κωστίκας" εμφανίστηκε το Νοέμβριο στο συγκεκριμένο εργοτάξιο. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι ο "Γιωρίκας" επρόκειτο να εμφανιστεί τα Χριστούγεννα. Καθυστερήσεις όμως που σημειώνονται στην πορεία του έργου, προκάλεσαν και τη δική του καθυστέρηση. Και οι δύο μετροπόντικες θα παραμείνουν για συντήρηση στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, αλλά και εν αναμονή της αντιμετώπισης προβλημάτων σε άλλα εργοτάξια, όπως αυτό στην Παπάφη, που είναι ο επόμενος σταθμός.
Στη σημερινή έλευση του δεύτερου μετροπόντικα υπήρχε μικρότερος ενθουσιασμός από ότι στην έλευση του πρώτου, αλλά περισσότερες απουσίες. Απουσίαζε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, που ήταν παρών το Νοέμβριο, αλλά και στελέχη της "Αττικό Μετρό" και της ΑΕΓΕΚ από την Αθήνα.
Παρών ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος κάλεσε τα υπουργεία Υποδομών και ΥΠΠΟ να συνεργαστούν, ώστε να είναι έτοιμο μετρό της Θεσσαλονίκης, στην αρχική πρόβλεψη, το 2012. Υποστήριξε ότι αν υπάρξει συνεργασία των υπηρεσιών των δύο υπουργείων, ο αρχικός στόχος θα επιτευχθεί. Ο διευθύνων σύμβουλος της "Μετρό Θεσσαλονίκης", Ευάγγελος Γαλούσης, δήλωσε ότι λύσεις στα προβλήματα βρίσκονται και θα βρίσκονται, ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις. Όπως είπε, η εκτίμηση του Γ. Μαγκριώτη για ολοκλήρωση του έργου το 2014, περιλαμβάνει και το χρονικό περιθώριο ασφάλειας λόγω των καθυστερήσεων.