Wednesday, January 27, 2010

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΓΚΑΤΖΕΤ ΤΗΣ APPLE

Επιμέλεια : Περικλής Δημητρολόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε ένα μυστήριο 2 χρόνων, που συνοδεύεται από δεκάδες φήμες, αντικρουόμενες πληροφορίες και μεγάλες προσδοκίες, βάζει τέλος αύριο η Αpple με την παρουσίαση της πολυαναμενόμενης νέας δημιουργίας της. Θα φέρει το iΡad, την επανάσταση στον τρόπο...
που διαβάζουμε βιβλία και εφημερίδες, ακούμε μουσική, βλέπουμε τηλεόραση, όπως προβλέπουν πολλοί; Η απάντηση θα δοθεί σε περίπου 24 ώρες.
«Θα αλλάξει τον κόσμο και πάλι η Αpple;», αναρωτιόταν πριν από μερικές ημέρες στον πρωτοσέλιδο τίτλο τού καθημερινού της ένθετου «G2» η εφημερίδα «Guardian». Η αυτοκρατορία του Στιβ Τζομπς ανακάτεψε την τράπουλα στη βιομηχανία της μουσικής πριν από δέκα χρόνια με το iΡod. Το iΡhone έφερε τα πάνω κάτω στην κινητή τηλεφωνία. Ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα; Ένας συνδυασμός λειτουργιών, μία πολυσυσκευή 2 σε 1 όπου το 2 θα μπορούσε να είναι 3, 4 ή 5. «Ας μην ξεχνάμε τον κοινό παρονομαστή των περισσότερων προϊόντων της Αpple: παίρνουν μια υπάρχουσα ιδέα και την κάνουν κουλ και επιθυμητή», σημείωνε η βρετανική εφημερίδα. Αν μη τι άλλο, ο μυστικοπαθής Τζομπς έχει βρει τη συνταγή για να κρατάει σε αγωνία ένα πολύ μεγαλύτερο σύνολο από αυτό των φανατικών των γκάτζετ. «Από τότε που ήμουν οκτώ χρονών έχω να νιώσω αυτό το συναίσθημα προσμονής για να αγοράσω κάτι», έγραψε ο αρθρογράφος των «Νew Υork Τimes» Ντέιβιντ Καρ.
Τα χαρακτηριστικά
Αυτό το «κάτι» ακούγεται ότι θα είναι μια λεπτή οθόνη υψηλής ευκρίνειας 10,5 ιντσών, απλή στο σχέδιό της και αρκετά τσουχτερή στην τιμή της. Ένα ή δύο κουμπιά το πολύ, ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο, με λειτουργίες ηλεκτρονικού βιβλίου και κειμενογράφου. Θα μεταφέρεται εύκολα στο σπίτι ή στο γραφείο και θα συνδέεται με ένα «dock station» για να μετατρέπεται σε ένα είδος netbook. Αυτά φαίνεται ότι θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του iΡad, που μπορεί να λέγεται iSlate, ή iΤablet. Κατά τα άλλα, οι φήμες δίνουν και παίρνουν, με κάποιες από αυτές να θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας: διαδίδεται ότι το νέο δημιούργημα της Αpple θα είναι εφοδιασμένο με κάμερα αναγνώρισης του προσώπου που το χρησιμοποιεί ή από την κατάλληλη απόσταση ο χρήστης θα μπορεί να το χειρίζεται μόνο με τη σκέψη του. Πέρα από τις υπερβολές, ακόμη και στην Αpple ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες του νέου προϊόντος.
Ένας νέος τρόπος ανάγνωσης
ΣΕ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ τού όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος, οι επιβάτες του Μετρό θα μπορούσαν να διαβάζουν την εφημερίδα ή το βιβλίο τους κρατώντας στα χέρια τους ένα iΡad. Οι αναγνώστες θα είχαν στη διάθεσή τους, εκτός από το άρθρο για κάποιον σκηνοθέτη του κινηματογράφου, και ένα βίντεο με το τρέιλερ της τελευταίας του ταινίας. Ένα λινκ θα μπορούσε να οδηγεί απευθείας σε σχετικά άρθρα ή ιστοσελίδες με άλλες πληροφορίες. Οι ευκαιρίες που προσφέρονται είναι χιλιάδες, σημειώνει ο «Ιndependent» υπό τον τίτλο «Μπορεί η Αpple να σώσει τον γραπτό κόσμο;».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εφημερίδες και τα περιοδικά ελπίζουν ότι το νέο προϊόν θα προσφέρει στον έντυπο Τύπο τις υπηρεσίες που προσέφερε στη μουσική βιομηχανία το iΡod. Ο Τύπος χρειάζεται μια συσκευή με μια ελκυστική πλατφόρμα στους διαφημιστές, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν διαφήμιση στις ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών, δηλώνει ο ειδικός Νιλ Ρόμπινσον. Ο Στιβ Τζομπς φέρεται να είναι ήδη σε επαφή με τον μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, το εκδοτικό συγκρότημα των «Νew Υork Τimes», αλλά και τηλεοπτικά δίκτυα μεταξύ των οποίων είναι το CΒS και το κανάλι της Disney.


Ypoloipo