Θεσσαλονίκη: Οι δήμαρχοι απαντούν για το σχέδιο «Καλλικράτης»

Μούδιασμα και πάρα πολλά ερωτήματα προς διευκρίνιση άφησε στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης του νομού Θεσσαλονίκης η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Μάλιστα, δεν υπάρχει δήμαρχος που να μην έχει έτοιμη πρόταση για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην περιοχή ευθύνης του και τα όρια του νέου δήμου.

Αναλυτικότερα

Στην Καλαμαριά των 120.000 κατοίκων, ο δήμαρχος, Χρ. Οικονομίδης, δηλώνει σαφέστατα υπέρμαχος των αλλαγών και καλεί μάλιστα την κυβέρνηση «να κάνει τολμηρά βήματα, γιατί τώρα σε αντίθεση με το 1998, όταν εφαρμόστηκε ο Καποδίστριας, έχει σύμμαχο την αυτοδιοίκηση». Είναι, άλλωστε, από τους λίγους αιρετούς που δε συνδέουν το πολιτικό τους μέλλον με τις επικείμενες συνενώσεις, αφενός γιατί έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα είναι ξανά υποψήφιος το Νοέμβριο και αφετέρου γιατί σε όλα τα σενάρια που κυκλοφόρησαν έως τώρα η Καλαμαριά διατηρείται στα σημερινά της όρια. Αν πάντως επικρατήσουν άλλες σκέψεις η πιο πιθανή εξέλιξη είναι η συνένωση με τη γειτονική Πυλαία. Πηγαίνοντας προς το κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος, ο δήμαρχος Αγίου Παύλου, Νίκος Βαρσάμης, είναι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό του και ξεκάθαρος για τις δυνατότητες της σημερινής του δομής. «Δήμοι σαν το δικό μας πρέπει να συγχωνευθούν. Ούτε τεχνική, ούτε νομική υπηρεσία έχουμε και ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τις 13.000 κατοίκους. Θα μπορούσε η περιοχή της Ευαγγελίστριας να πάει στο δήμο Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο τμήμα του Αγίου Παύλου στις Συκιές».

Στις Συκιές πάντως τα σχέδια είναι μεγαλεπήβολα. Εκτιμάται ότι βιώσιμος δήμος στα νέα δεδομένα που ανοίγονται μπροστά θα προκύψει εφόσον συνενωθεί με τον Αγιο Παύλο, τη Νεάπολη, την Πολίχνη, την Τριανδρία, τα Πεύκα, αλλά και την Ευκαρπία. Ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης, ζητά να γίνει διάλογος σε βάθος με την κυβέρνηση και κάνει λόγο «για ειρηνική επανάσταση που θ' αλλάξει τα δεδομένα του ελληνικού κράτους».

Στη Νεάπολη από την άλλη διαμορφώνεται η άποψη ότι δεν υπάρξουν αλλαγές, καθώς φημολογείται ότι τελικά η κυβέρνηση θα ορίσει στις 30.000 - 33.000 το πληθυσμιακό όριο για τη συγκρότηση των νέων δήμων, οπότε με τους 33.000 κατοίκους που διαθέτει δε θα διατρέξει κάποιο κίνδυνο. Ωστόσο, ο δήμαρχος, Νάκης Λαδόπουλος, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της διαβούλευσης «να ξεκαθαρίσει το εύρος των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν και να δημιουργηθούν ισχυροί δήμοι».

«Ναι» στις συνενώσεις δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος λέει ο δήμαρχος της Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης, δίνει όμως ιδιαίτερη σημασία στη διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν όπως και στη θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης των νέων δομών. Μια ενδιαφέρουσα και λειτουργική ρύθμιση σε αυτήν την περιοχή στη δυτική πλευρά της πόλης που δείχνει να έχει απήχηση στην τοπική κοινωνία είναι η συνένωση της Σταυρούπολης με την Πολίχνη και την Ευκαρπία.

Στην Πολίχνη, ωστόσο, θα γινόταν με μεγαλύτερη ευκολία δεκτό να «κολλήσουν» δίπλα της η Ευκαρπία και τα Πεύκα. Ο δήμαρχος, Κώστας Θεοδωρίδης, θεωρεί τις συνενώσεις «υποχρέωση προσφοράς στον πολίτη».

Από τους λίγους που έχουν το θάρρος να πάνε κόντρα στο ρεύμα, προτείνοντας «οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος να παραμείνουν ως έχουν, είναι ο δήμαρχος Ευκαρπίας, Μπάμπης Πανταζόγλου. Στην επιχειρηματολογία του κεντρική θέση έχει η προοπτική ανάπτυξης της πόλης τα επόμενα χρόνια που κατά τον ίδιο θα είναι προς την Ευκαρπία με τα 13.500 στρέμματα γης αρκετά από τα οποία είναι προς το παρόν αδόμητα. «Ο δήμος είναι οικονομικά εύρωστος και με ταμειακό υπόλοιπο. Γιατί να συνενωθεί με δήμους που χρωστούν;», είναι το επόμενο επιχείρημά του.

Ο δήμαρχος Ευόσμου δε θα ήταν αρνητικός στο σενάριο της συνένωσης με το Ελευθέριο-Κορδελιό, μια λύση που όπως είπε ο Δημήτρης Χατζηβρέττας θα χρειαστεί συνεννόηση και διαβούλευση. Ο δήμαρχος Ελευθερίου-Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης, τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πείσει ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι καλύτερο από τη σημερινή κατάσταση. Εκφράζει μάλιστα το φόβο ότι θα χαθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, καθώς και προβληματισμούς για το κατά πόσο ο χρόνος μέχρι το Νοέμβριο είναι αρκετός για τέτοιες ευρείες αλλαγές.

Αντίθετα η δήμαρχος Τριανδρίας Πολυξένη Δρίτσα σημειώνει ότι το βασικό ζήτημα είναι ο χάρτης της χωροθέτησης. «Πρέπει να μας εξηγήσει η κυβέρνηση τι θέλει: Διοικητική μεταρρύθμιση ή συνενώσεις με διαφορετικά κριτήρια;». Επισημαίνει δε ότι ένα βασικό θέμα είναι να ξεκαθαριστεί το πεδίο των αρμοδιοτήτων αλλά και των πόρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, που ζητά η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της. «Ποιες αρμοδιότητες μεταφέρονται στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ποιες στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πόσο θα κοστίσουν οι νέοι πόροι; Και το κυριότερο ποια θα είναι η χωροταξία; Από τη στιγμή που παρουσιάζεται ένα νούμερο, όπως το 370, μήπως έχει γίνει σχεδιασμός χωρίς εμάς;»

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Νίκος Μπάτος, δηλώνει στον «Α» ότι από την εποχή που ανακοινώθηκαν οι θέσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που προτείνει να συμπεριληφθούν σε ένα «νέο» δήμο Ωραιοκάστρου η Καλλιθέα, η Μυγδονία, αλλά και η Ευκαρπία, που ανήκει στην μέχρι σήμερα Α' Θεσσαλονίκης.

Να παραμείνει ως έχει ο δήμος Χορτιάτη, ως ιστορικός- μαρτυρικός τόπος, ζητά ο δήμαρχος, Μιχάλης Γεράνης, που εναλλακτικά σημειώνει ότι αν υπάρξει συνένωση, για τους ίδιους ιστορικούς λόγους, ο νέος ΟΤΑ πρέπει να ονομάζεται δήμος Χορτιάτη, αν και δεν επιμένει για την έδρα του δήμου. Κατά πληροφορίες, η τοπική κοινωνία, σε περίπτωση συνένωσης, επιθυμεί σε συντριπτική πλειοψηφία τη συνύπαρξη με Πυλαία και Πανόραμα.

Κατηγορηματικά αντίθετος στην «ονοματολογία» συνενώσεων δήμων εμφανίζεται ο δήμαρχος Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Δεν επιθυμώ να μπω στα σενάρια των συνενώσεων. Αίτημα των κοινωνιών είναι να δημιουργηθούν ισχυροί δήμοι, με αρμοδιότητες και χρήματα που να εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες», τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Τη διατήρηση ενός ανεξάρτητου δήμου Πυλαίας ζητά ο δήμαρχος, Βασίλειος Καρτάλης. «Ο δήμος Πυλαίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Θεσσαλονίκης και από τους μεγαλύτερους στη χώρα, με 30.000 στρέμματα και πληθυσμό που πλησιάζει τους 70.000 κατοίκους. Εχουμε προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και τεχνική υπηρεσία με 45 άτομα προσωπικό, που ελάχιστοι δήμοι διαθέτουν σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο κ. Καρτάλης.

Τη δημιουργία δύο δήμων στην ανατολική Θεσσαλονίκη προτείνει ο δήμαρχος Θέρμης. Θεόδωρος Παπαδόπουλος. «Θέλουμε να είμαστε σοβαροί και συνεπείς σε αυτά που λέγαμε. Στην ανατολική πλευρά πρέπει να γίνουν δύο δήμοι, ο ένας με τη Θέρμη, τη Μίκρα και τα Βασιλικά και ο δεύτερος με τους δήμους Θερμαϊκού, Μηχανιώνας και Επανομής. Δε θα δεχθούμε, όμως, να παραμείνουν όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και να ενωθούν οι εκτός. Θέλουμε να προχωρήσει μια πραγματική μεταρρύθμιση», τόνισε.