Sunday, January 10, 2010

Δεν καλοβλέπει τον Καποδίστρια 2 η ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης


Για μυστικοπάθεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταλογίζοντας της επιπόλαιους χειρισμούς στην προώθηση του νομοσχεδίου για τη νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος μιλώντας στους Δημάρχους του Νομού Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, τόνισε ότι ο Καποδίστριας 2 μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικός για την αυτοδιοίκηση χωρίς αρμοδιότητες και πόρους.
Με το βλέμμα στραμμένο στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα εξετάσει το σχέδιο νόμου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το μεσημέρι την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να λάβει τις σημαντικές αποφάσεις για την Αυτοδιοίκηση χωρίς η αυτοδιοικητική οικογένεια να γνωρίζει το παραμικρό.
«Με μυστικοπάθεια, χωρίς χρήματα, χωρίς ουσιαστική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ κι έναν μητροπολιτικό Δήμο δευτέρου βαθμού και όχι πρώτου, όπως ήταν η θέληση της αυτοδιοικητικής οικογένειας, δεν έχω την αίσθηση ότι η διοικητική μεταρρύθμιση μπορεί να πετύχει», τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος «το 2010 θα είναι χρονιά αλλαγών, σημαντικών αλλαγών. Το θέμα είναι ότι σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να λάβει τις σημαντικές αποφάσεις για την Αυτοδιοίκηση χωρίς η αυτοδιοικητική οικογένεια να γνωρίζει το παραμικρό. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου: Τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν με την κεντρική εξουσία αφορούν κυρίως τις αρμοδιότητες, τους πόρους και το χωροταξικό των συνενώσεων. Χωρίς αυτά καμία διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Όπως πρόσθεσε, σύσσωμη η αυτοδιοικητική οικογένεια είναι δεσμευμένη με την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης για συνενώσεις με αντικειμενικά και όχι κομματικά ή άλλα κριτήρια, μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία προς την Αυτοδιοίκηση με παράλληλη μεταβίβαση και πόρων και οικονομική υποστήριξη των συνενώσεων, που αποτελούν και τις «κόκκινες γραμμές» για την ΚΕΔΚΕ.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημείωσε ακόμη ότι η χρονιά έκλεισε για τους δήμους με οικονομικές εκκρεμότητες από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς δεν έχει εξοφληθεί ακόμη όλη η Σ.Α.Τ.Α., δεν καταβλήθηκε η τελευταία δόση του «Θησέα», ενώ δεν επιστράφηκαν οι παρακρατηθέντες πόροι από το φόρο ζήθου και το τέλος διαφήμισης. Συνολικά δεν αποδόθηκαν στους δήμους 330 εκ. ευρώ. Στην πλειοψηφία τους η δήμαρχοι της ΤΕΔΚ θεωρούν ότι η νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας πρόκειται να λειτουργήσει ευεργετικά για την αυτοδιοίκηση.
Υπέρ των λίγων, μεγάλων και ισχυρών περιφερειών, που θα είναι λιγότερες από τις σημερινές τάχθηκε ο δήμαρχο Συκεών και επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης στην ΤΕΔΚ Σίμος Δανιηλίδης. Χαρακτήρισε «λάθος» να γίνει περιφέρεια σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης, πρότεινε μια περιφέρεια στη Μακεδονία και τη Θράκη και μητροπολιτική αυτοδιοίκηση στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης.
Στις προϋποθέσεις που πρέπει να συνοδεύουν το εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου και Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης.
«Η κυβέρνηση τολμά κι εμείς πρέπει να σταθούμε δίπλα και να βοηθήσουμε, όμως, όχι με κομματικές μεθοδεύσεις, όπως ακούγεται, αλλά μα σοβαρότητα, με γερές βάσεις και όχι με προχειρότητα. Αν το νομοσχέδιο στήνεται πάνω στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, αυτό είναι λυπηρό», δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος καταλογίζει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σκοπιμότητες να χτυπήσει τον ίδιο. Σε ερώτηση τι θα κάνει ο ίδιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, απάντησε ως εξής: «Εγώ θα είμαι παρών σε οποιαδήποτε απόφαση, είτε στη μια είτε στην άλλη. Είναι και η τοπική η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση».
Στην εκδήλωση, που ευλόγησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, παρέστησαν βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, η γεν. γραμμ. της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας κ. Μαρία Λιονή, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και πλήθος δημάρχων και δημοτικών συμβούλων του νομού. Τυχερός δήμος ήταν αυτός της Καλαμαριάς, που έτυχε το φλουρί, το οποίο «συνοδευόταν», έπειτα από απόφαση του ΔΣ της ΤΕΔΚ, με την παραχώρηση κινητής παιδικής βιβλιοθήκης με 7.000 βιβλία.

salonicanews

Ypoloipo