Monday, January 11, 2010

Αντιδράσεις των κομμάτων για τον "Καλλικράτη"

Τι λέει ο υπουργός εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης Π. Παυλόπουλος

Με αφορμή τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Βουλευτής Α΄Αθηνών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος με δήλωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι "Είναι αδιανόητο ο νυν αρμόδιος Υπουργός να κάνει κριτική ως προς τη διαφάνεια των ΟΤΑ, όταν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προ του 2004 είχαν πλήρως αδρανήσει, ενώ η Κυβέρνηση Καραμανλή, μετά το 2004, εντατικοποίησε, με υπερδεκαπλάσιους ρυθμούς, τους ελέγχους των πράξεων των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού, ιδίως μέσω του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αξιοποίησε πλήρως το διαδίκτυο, ως προς τον "ΘΗΣΕΑ" για τους ΟΤΑ α΄βαθμού, θεσμοθέτησε, από τα μέσα του 2005, τον προληπτικό έλεγχο όλων των δαπανών των ΟΤΑ α΄βαθμού μέσω του κατ' εξοχήν αρμόδιου δικαστηρίου, ήτοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι ίδιοι οι ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια, βελτιώνοντας σημαντικά τις επιδόσεις τους ως προς τη διαφάνεια... Δεν νομιμοποιείται, λοιπόν, να κάνει μια τέτοια αβάσιμη και άδικη κριτική Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν αφήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη μοίρα της και είχαν ανεχθεί, με την διαχρονική μικροκομματική λογική τους, την περιθωριοποίησή της και την αδιαφανή διαχείρισή της".
Ο κ. Π.Παυλόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι "σήμερα η Κυβέρνηση Παπανδρέου φέρνει προς διαβούλευση θέσεις για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, πρώτον, χωρίς -εκτός από κάποιες αόριστες και ανεδαφικές αναφορές- να έχει διασφαλίσει τους πόρους οι οποίοι θα μπορούν να καταστήσουν τη μεταρρύθμιση αυτή αποτελεσματική και αποδοτική. Δεύτερον, φαίνεται να επιχειρεί τη μεταρρύθμιση αυτή θεσμοθετώντας μια σειρά συλλογικών οργάνων και για τον α΄και για τον β΄βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία καθιστούν τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών εντόνως γραφειοκρατική και εξαιρετικά δυσκίνητη. Τρίτον, καταργεί το εκλογικό σύστημα του 42% οδηγώντας και πάλι -κατά την προσφιλή του στυγνή κομματική λογική- σε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι οποίες θα γίνονται με ευκαιριακές, και χωρίς καμία προγραμματική σύγκλιση, κομματικές συμμαχίες του δεύτερου γύρου".

Για το ίδιο θέμα ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Ζώης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά από 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, περιμέναμε η Κυβέρνηση να βάλει απόψε τον πήχυ ψηλά. Γιατί η διοικητική μεταρρύθμιση σημαία της Ν.Δ. , είναι απολύτως αναγκαία για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε.
Είδαμε αντίθετα, μία έκθεση ιδεών με δηλώσεις προθέσεων και τεχνάσματα επικοινωνιακά. Όμως:
· Διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης δεν γίνεται. Γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση δεν ακούσαμε τίποτα.
· Διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς πόρους δεν γίνεται. Όμως ακούσαμε υπαινιγμούς για νέους φόρους που πιθανώς αφορούν και αύξηση του ΦΠΑ.
· Πρόταση διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς τη χωρική κατανομή των νέων Δήμων δεν γίνεται. Όμως η Κυβέρνηση απέκρυψε αυτό το κρίσιμο στοιχείο.
· Διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς νέες αρμοδιότητες με μεταφορά και αντίστοιχων πόρων δεν γίνεται. Όμως και πάλι η Κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Τελικά ο κ. Παπανδρέου μας μίλησε για το θεσμικά αυτονόητο, χωρίς να μιλήσει για την ουσία.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι προτάσεις που δεν παρέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαφείς αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες και ένα δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα, που είναι η απλή αναλογική, δεν συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με διοικητικές ή χωροταξικές προτάσεις. Απαιτείται η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε ο πολίτης και τα κινήματα να συμμετέχουν στη χάραξη και υλοποίηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πολιτικών.

Ypoloipo