Παπανδρέου: προχωρά άμεσα ο «Καλλικράτης»
Αναγκαία τομή για την αλλαγή στη λειτουργία του κράτους αλλά και για την δημοσιονομική ανάταξη της χώρας χαρακτήρισε το σχέδιο «Καλλικράτης» από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές. Δεν δικαιούμαστε να χάσουμε ούτε μία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε όλους τους αιρετούς, τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες να λάβουν ενεργό μέρος σε αυτές τις, «αποφασιστικής σημασίας», αλλαγές.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου «είναι υπόθεση όλης της χώρας» και θα προχωρήσουν με «τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενσωματώνοντας κάθε χρήσιμη πρόταση.» Πρόσθεσε δε ότι ο «Καλλικράτης» είναι «στόχος Εθνικής σημασίας» και η κυβέρνηση θα τον στηρίξει με όλα τα μέσα και όλους του πόρους, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη συνεισφορά του ΕΣΠΑ.
Άλλωστε, υπενθύμισε ότι είναι τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ που έβαλαν τα θεμέλια για τις αλλαγές αυτές, ενώ αξιοποιήθηκαν και οι μελέτες του ΙΤΑ. Πρόσθεσε, δε με έμφαση απαντώντας κυρίως σε διάφορες φωνές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σχετική δήλωση έκανε και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5584) για «κομματική κοπτοραπτική» στις συνενώσεις των δήμων, τόνισε ότι στην κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν χωράνε, «είναι πολυτέλειες». Κάλεσε δε όλους τους δημάρχους να δείξουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την καρέκλα.
Συμμετοχή και των μεταναστών
Κατά τον πρωθυπουργό η αλλαγή στην αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης είναι το τρίτο αναγκαίο βήμα αλλαγών στο πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη μετά τις αλλαγές στις προσλήψεις που πλέον θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και την προϋπόθεση να δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο μια απόφαση, προκειμένου να είναι εκτελεστή.
Μάλιστα, όπως είπε, οι νέοι ισχυροί δήμοι και οι αιρετές περιφέρειες θα λειτουργούν από την πρώτη στιγμή μέσα σ’ αυτό το καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας απαλλαγμένοι έστω και από καχυποψία διαφθοράς. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θεσμό του Συνήγορου του δημότη αλλά και τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών «που είναι πλήρως ενταγμένοι και θα συμβάλουν στην επίλυση τοπικών θεμάτων».
Σαμαράς: δεν θα δώσουμε χρίσματα στους μικρούς δήμους
Προσπάθεια απεμπλοκής από εσωκομματικά προβλήματα που είναι πιθανόν να δημιουργηθούν από περισσότερες της μιας υποψηφιότητας (κορυφαίο παράδειγμα ο δήμος της Αθήνας) αλλά και τις παρενέργειες στη ΝΔ ενός «πράσινου» χάρτη της Αυτοδιοίκησης, θεωρείται από πολλές πλευρές η προαναγγελία Σαμαρά να μην δώσει χρίσμα σε μικρούς δήμους.
«Η ΝΔ θα αποφύγει την άμεση παρέμβαση στην έκφραση των μικρών κοινωνιών. Ήρθε η ώρα της αποκομματικοποίησης της περιφέρειας», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του προέδρου της ΝΔ στην ομιλία του κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστήριζαν ότι αυτό αφορά μόνο μικρούς δήμους, στελέχη της ΝΔ δεν απέκλειαν ο κανόνας αυτός να ισχύσει και σε άλλες περιπτώσεις που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει εσωκομματικά προβλήματα.
Επιπλέον, τα ίδια στελέχη έλεγαν στην αυτοδιοίκηση gr ότι δεδομένης της μεγάλης διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ που δεν φαίνεται να αλλάζει μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο εκτός μεγάλου απροόπτου «με την τακτική της αποκομματικοποίησης, ίσως, ο πρόεδρος να επιχειρήσει να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για το κόμμα το ενδεχόμενο στις 14 Νοεμβρίου ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης να βαφτεί ‘πράσινος’ ».
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς πρότεινε να υπάρχουν δύο κάλπες στις δημοτικές εκλογές, μία για το δήμαρχο και μία για τους δημοτικούς συμβούλους.
Κόμματα: από αρνητικά έως επιφυλακτικά για τον «Καλλικράτη»
Από την πλήρη αντίθεση (Παπαρήγα) έως την έκφραση φόβων για την αποτυχία του (Τσίπρας), κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικράτη».
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του κόμματός της με τον «Καλλικράτη», τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια ο έλεγχος να γίνεται πλέον από κάτω αντί από πάνω. Μάλιστα, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευθεί η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης από το σχέδιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Αναρωτήθηκε δε αν είχαμε αποκέντρωση με τη μεγάλη αλλαγή του «Καποδίστρια» που μείωσε τους δήμους από περίπου 5500 σε 1000.
«Θνησιγενή υπόθεση όπως και αποδείχθηκε και ο ‘Καποδίστριας’», χαρακτήρισε το σχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Αντιπρότεινε δε 15 περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες θα αποτελείται από 25 δήμους, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τους μετανάστες, καθώς «αλλοιώνεται η ελληνικότητα του εκλογικού σώματος.»
Για σχέδιο που είναι καταδικασμένο να αποτύχει λόγω έλλειψης πόρων («το κράτος εδώ και χρόνια παρακρατά τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους», είπε χαρακτηριστικά) έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τον «Καλικράτη», τονίζοντας ότι μέσα από το σχέδιο θα αναδυθεί ο εκλογικός νόμος, ενώ οι δήμοι θα μετατραπούν μεταξύ άλλων σε εισπρακτικούς μηχανισμούς.
Ypoloipo