Saturday, January 9, 2010

Επιδείνωση των δεδομένων για τη βορειοελλαδική οικονομία.

Επιδείνωση των δεδομένων για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις και τη βορειοελλαδική οικονομία γενικότερα αποτυπώνεται στον δείκτη Northern Greece Business Index 500, ο οποίος υποχώρησε το Δεκέμβριο στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου τριμήνου.

Ο δείκτης, τον οποίο..καταρτίζει η εταιρία ερευνών Interview, βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος από το Νοέμβριο (-11,6 μονάδες) και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου τον τοποθετούν στις -12 μονάδες.
Ποσοστό 35% των ερωτηθέντων (32% το Νοέμβριο) δήλωσε πως η κατάσταση της επιχείρησής τους δεν είναι καλή, ενώ 33% (28% το Νοέμβριο) εκτιμά ότι η κατάσταση κατά τους επόμενους έξι μήνες θα επιδεινωθεί.
Στο πεδίο της απασχόλησης επτά στους δέκα επιχειρηματίες απάντησαν πως σκοπεύουν να διατηρήσουν τον επόμενο μήνα το προσωπικό τους, 2 στους 10 ότι προτίθενται να απολύσουν (19% έναντι 15% τον Νοέμβριο) και ένας στους 10 να προσλάβει προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά στους τζίρους κατά τον προηγούμενο μήνα το 45% των ερωτηθέντων είχε μείωση, το 24% αύξηση και για το 31% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Ανά κλάδο τις χειρότερες επιδόσεις (όσον αφορά στην κατάσταση τους) καταγράφουν οι εμπορικές και μεικτές επιχειρήσεις, με τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα.

Ypoloipo