Wednesday, December 1, 2010

Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΥΠΕΡΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΔΙΑΤΑΖΕΙ, ΛΕΗΛΑΤΕΙ, ΡΗΜΑΖΕΙ!

ΤΡΟΪΚΑ: ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΟΜΜΕΝΗ Η 4Η ΔΟΣΗ!
Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΝ €110 ΔΙΣ (ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ)!
Την επιβεβαίωση πως πρακτικά οι αξιώσεις της έγιναν δεκτές, έδωσε η τρόικα κατά τη συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε την Τρίτη το πρωί, στο ξενοδοχείο «Χίλτον». Παράλληλα δε, βλέποντας την προθυμία της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, η τρόικα ζητά την επιτάχυνση των λεγόμενων «διαρθρωτικών» μεταρρυθμίσεων!
Σε ρόλο «αντίλαλου», ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παραχώρησε με τη σειρά του, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, συνέντευξη τύπου με την οποία ανέλαβε να «εκλαϊκεύσει» τις δεσμεύσεις τις οποίες έλαβε η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έναντι των τροϊκανών προϊσταμένων της! Το «σήριαλ» ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης και τρόικας, «σκάλωσε» όπως όλα δείχνουν γύρω από το θέμα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδιών συμβάσεων εργασίας αλλά και γύρω από άλλα ζητήματα.

Εντέλει κατά τη συνέντευξη τύπου της τρόικα έγινε σαφές πως τελικά «πέρασαν» όλα τα αιτήματά της! Μάλιστα, οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έχουν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: θα πρέπει να έχουν υλοποηθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2011, οπότε θα γίνει και ο επόμενος έλεγχος της τρόικας, προκειμένου να εκταμιευτεί η 4η δόση του τροϊκανού δανείου των € 110 δις! Οι δεσμεύσεις αυτές, τις οποίες οι Υπουργός Οικονομικών κ. Γ Παπακωνσταντίνου χαρατήρισε άγκυρες του προγράμματος, είναι οι εξής δέκα:

1. Εγιναν δεκτές από την Κυβέρνηση, οι αξιώσεις της τρόικα να εγκαθιδρυθεί ως κανόνας (από τον οποίο θα υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις) η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των αντίστοιχων κλαδικών. Αυτά άλλωστε επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι! Μοναδικό ερωτηματικό, παραμένει η τύχη του κατώτατου μισθού, ο οποίος διασφαλίζεται ως γνωστόν μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
2. Συμφωνήθηκε η εκπόνηση, μέχρι και το Μάρτιο, ενός προγράμματος ελέγχου των δημοσίων δαπανών, με αποσαφήνιση συγκεκριμένων ενεργειών για τη μείωση του ελλείμματος μέχρι και το 2014, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα τοποθετηθούν οικονομικοί επιθεωρητές σε νοσοκομεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία.
3. ΔΕΚΟ: Πέραν των μετατάξεων και των αναδιαρθρώσεων ενδέχεται να υπάρξει και λουκέτο σε ορισμένες από αυτές. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν υπό τη μορφή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με στόχο τη συνολική εξοικονόμηση € 800 εκατ, το οποίο θα παρουσιαστεί κατά το α΄ τρίμηνο του 2011!
4. Προσλήψεις στο Δημόσιο: Θα ισχύσει ο κανόνας της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξή του, οι μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) στο στενό δημόσιο τομέα θα μετρούν ως επαναπροσλήψεις. Αντίθετα, δεν θα μετρούν, οι συγκριτικά ελάχιστες μετατάξεις οι οποίες θα γίνουν από οργανικές θέσεις του στενού σε άλλες θέσεις του στενού δημόσιου τομέα. Σύμφωνα, με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι 40.000 συνταξιοδοτήσεις, που θα σημειωθούν στο σύνολο του 2010, θα μεταφραστούν σε 8.000 προσλήψεις και μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ, σε τομείς όπως παιδεία, υγεία, ασφάλεια και δικαστικό σώμα. Είναι εύλογο πως, εάν κάτι τέτοιο υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε παράλυση και περαιτέρω υποστελέχωση τα σχολεία αλλά κρίσιμους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό πανεπιστημαικής εκπαίδευσης.
5. Ενέργεια: Μέχρι το τέλος του 2010, πρέπει να έχει ανακοινωθεί το σχέδιο δράσης για την "απελευθέρωση της αγοράς" ενέργειας.
6. Φοροεισπρακτικός μηχανισμός: Τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανακοινώσει το "λουκέτο" 100 εφοριών και τελωνείων, την ίδια στιγμή που παρατηρείται καθίζηση στην είσπραξη των εσόδων! Παράλληλα, θα ανακοινωθεί και η ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων.
7. Απελευθέρωση των λεγόμενων "κλειστών" επαγγελμάτων (δικηγόροι, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές κλπ): Το σχετικό πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί εντός του α' τριμήνου του 2011
8. Δημόσιος χρηματοπιστωτικός τομέας: Εντός του 2010, θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας και μέσα στο α' τρίμηνο του 2011 θα πρέπει να έχει καθοριστεί η τύχη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
9. Υγεία: Μέσα στο α' τρίμηνο του 2011, θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το νέο σύστημα προμηθειών, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στις ήδη μεγάλες ελλείψεις των νοσοκομείων σε αναλώσιμα υλικά. Παράλληλα θα πρέπει να υλοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η νέα λίστα φαρμάκων.
10. Νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων: Βλέπε ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ, πατώντας εδώ

Τα παραπάνω θα ανακοινωθούν αναλυτικά στο Μνημόνιο Νο 3, το οποίο θα βγεί στη δημοσιότητα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου!

Επίσης ως "μπόνους", ανακοινώθηκε από την τρόικα νέος στόχος σχετικά με το έλλειμμα του Προϋπολογισμού κατά το 2011. Αυτό τοποθετείται στα € 16 δις τη στιγμή που ο κατατεθειμένος στη Βουλή Προϋπολογισμός για το 2011 κάνει λόγο για έλλειμμα ύψους € 16,7 δις, μέσω της λήψης μέτρων ύψους € 14,3 δις! Έτσι λοιπόν, θα έπρεπε να αναμένουμε επιπλέον μέτρα ύψους € 700 εκατ. εάν φυσικά ο Προϋπολογισμός του 2010 δεν είχε εκτροχιαστεί. Φυσικά όμως, ο βέβαιος εκτροχιασμός του 2010, θα φουσκώσει και άλλο τα μέτρα που θα ληφθούν εντός του 2011!

Tέλος, ανοιχτό άφησε η τρόικα το ενδεχόμενο να μετατεθεί χρονικά η αποπληρωμή των δανείων συνολικού ύψους € 110 δις, και μέσω αυτών το Μνημόνιο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Τρίτης!

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση ξένου ανταποκριτή για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα, τόσο ο κ. Τόμσεν (ΔΝΤ) όσο και ο κ. Ντερούζ (Κομισιόν) δήλωσαν πως δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος καμία απόφαση. Παρόλα αυτά όμως, το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί, καθώς θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές.

«Υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των δανείων για τις οποίες είμαστε έτοιμοι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και να ξεπληρώσει τα δάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.

Έτσι λοιπόν, βλέποντας πως είναι όλο και πιο ορατή η αδυναμία εξόδου στις αγορές το 2013 (οπότε και λήγει το Μνημόνιο), η τρόικα προετοιμάζει ήδη τον ελληνικό λαό, για την χρονική επιμήκυνση της υπαγωγής της Ελλάδας στo βρώμικο μηχανισμό "στήριξης"! Η χρονική αυτή επιμήκυνση για την οποία έχουν κάνει ήδη λόγο διεθνείς χρηματιστικοί κύκλοι εδώ και μήνες, θα σημάνει αλλεπάλληλα προγράμματα λιτότητας και βάρβαρων αναδιαρθρώσεων τα οποία θα αναιρέσουν κάθε κοινωνική κατάκτηση και θα κατεδαφίσουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους!
 http://www.iskra.gr

No comments: