Friday, December 31, 2010

Ερεβώδες το νέο έτος

Του Γιώργου Δελαστίκ

Ποτέ τον τελευταίο μισόν αιώνα και περισσότερο δεν ήταν τόσο δυσοίωνες οι προοπτικές για τον καινούργιο χρόνο όσο φέτος για τη χρονιά που αρχίζει αύριο. Εφιάλτης υπήρξε το 2010, κόλαση αναμένεται να αποδειχθεί το 2011 για εκατομμύρια Ελληνες. Γεμάτη ελπίδες για καλύτερες μέρες άρχισε η διακυβέρνηση της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου. Γέμισε όμως τον τόπο με συντρίμμια, οικονομικά και κοινωνικά. Μισθοί και συντάξεις....

λεηλατήθηκαν. Εργασιακά δικαιώματα ενός αιώνα καταλύθηκαν. Το κοινωνικό κράτος κατεδαφίζεται. Η Ελλάδα ταπεινώθηκε και διασύρθηκε διεθνώς. Εχασε την εθνική κυριαρχία της και τώρα τη διοικούν οικονομικά ξένοι δυνάστες.

Η Ελλάδα του Μνημονίου της κυβέρνησης Παπανδρέου με την ΕΕ και το ΔΝΤ μας γύρισε, από πολιτική σκοπιά, πίσω στην Ελλάδα της αμερικανοκρατίας της δεκαετίας του 1950 σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της μοίρας του ελληνικού λαού από τους ξένους επικυρίαρχους. Αυτοί αποφασίζουν. Η κυβέρνηση απλώς υλοποιεί τις εντολές τους - με υπερβάλλοντα ζήλο που τρομάζει μερικές φορές οφείλουμε να ομολογήσουμε. Η χώρα μας δεν έχει πια Σύνταγμα και νόμους. Το Μνημόνιο είναι πλέον ο υπέρτατος νόμος.

«Χώρα υπό κατοχή» χαρακτηρίζουν τη σημερινή Ελλάδα όχι οι θιγόμενοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αλλά ακόμη και οι ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι ουδέποτε διακρίθηκαν για τον ριζοσπαστισμό των θέσεών τους. «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας? Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων δανειστών μας», αναφέρουν σε φυλλάδιο που μοίρασαν στους ναούς.


Θα χειροτερέψει η κατάσταση το 2011 σε σχέση με το 2010. Ομονοούν στην εκτίμηση αυτή Ελληνες και ξένοι αναλυτές. Με έμμεσο τρόπο το αναγνωρίζει ακόμη και η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για κάποια μοιρολατρική πρόβλεψη. Απορρέει από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ακολουθεί με συνέπεια μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Η λογική της είναι πως αν φτωχύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι Ελληνες, ξένοι επενδυτές θα αγοράζουν επιχειρήσεις, υπηρεσίες, κτίρια και εκτάσεις γης στη χώρα μας, όπως κάνουν στην Κίνα όπου οι μισθοί είναι από 60 έως 200 ευρώ! Η «κινεζοποίηση» της Ελλάδας είναι ο στόχος του Γ. Παπανδρέου, τηρουμένων των αναλογιών.

Το κράτος πρωτοστατεί στις επιθέσεις λεηλασίας των εισοδημάτων των Ελλήνων, στη μείωση των μισθών, στην προσπάθεια υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου μας μέσω εξωφρενικών αυξήσεων στα τιμολόγια των δημοσίων υπηρεσιών. Αυξάνει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους φτωχούς και τη μειώνει για τους πλούσιους! Αυξάνει? 80% (!) τα εισιτήρια των τρένων, 30% έως 50% τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Μειώνει τα δρομολόγια, καταργεί γραμμές, κάνει όσο μπορεί πιο δύσκολες τις μετακινήσεις και τη ζωή των οικονομικά... ασθενέστερων. Μέχρι τα δωρεάν... σχολικά βιβλία ετοιμάζεται να καταργήσει η κυβέρνηση!

Δεν έχει όριο προς τα κάτω η πολιτική Παπανδρέου. Στραγγαλίζει ακόμη και την ελπίδα. Ο λαός όμως θα επιβιώσει - έστω και με βαριές απώλειες. Οχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά θα αρχίσει και να υψώνει αποτελεσματικά αναχώματα στην κυβερνητική πολιτική. Οσο ανελέητα σκληρή και αν είναι η πολιτική Παπανδρέου το 2011, σίγουρα θα υπάρξουν αντιστάσεις. Πολύ πιο αποφασιστικές από εκείνες του 2010 που ήταν εντελώς ανεπαρκείς.

Θα πυροδοτήσουν εξελίξεις οι αναπόφευκτες συγκρούσεις της χρονιάς που αρχίζει. Πολιτικές εξελίξεις, εννοούμε. Τι είδους όμως και προς ποια κατεύθυνση κανείς δεν είναι σε θέση να τις προβλέψει από σήμερα. Αυτό θα το καθορίσουν η έκταση και η ένταση των κινητοποιήσεων εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά και ενδεχομένως οι υποβόσκουσες αντιπαραθέσεις κρατών και οι απρόβλεπτες κοινωνικές εκρήξεις στην Ευρώπη.

Πρωτοχρονιά χαλεπού έτους αύριο. Κοχλάζουν οι αντιθέσεις κάτω από την επιφάνεια. Ελλάδα και Ευρώπη αποκλείεται να είναι ίδιες του χρόνου τέτοιες μέρες. Παρά τον σημερινό ζόφο εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερες.

Πηγή:   http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=48916957

No comments: