Wednesday, December 15, 2010

Αν σηκωθούμε όρθιοι δεν τους σώζει τίποτε


Τα πολύ σοβαρά επεισόδια που έγιναν για ακόμη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να σημαίνουν πολλά στις ημέρες που ζούμε. Μπορεί οι κουκουλοφόροι που μετέτρεψαν το κέντρο σε πεδίο μάχης για ακόμη φορά να είναι στημένοι, βαλτοί, προβοκάτορες που βολεύουν τους εκάστοτε κυβερνώντες. Μπορεί, όμως και να είναι η αρχή μιας κοινωνικής αναταραχής για τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία. Κι όχι μόνο, διότι και στην Ιταλία γίνονται αυτές τις ώρες επεισόδια με δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις. Επομένως, μάλλον συμβαίνει αυτό που γράφαμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η οργή του κόσμου κάποτε θα ξεχειλίσει. Με ευθύνη της κυβέρνησης φυσικά όχι μόνο γιατί περνά ανάλγητα μέτρα με τις εντολές του ΔΝΤ αλλά και γιατί οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Και μάλιστα χωρίς να εξηγεί στον κόσμο αν οι θυσίες του πιάνουν τόπο, αν θα δει άσπρη μέρα.

Είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί ότι οι καταστροφές και το κλίμα τρομοκρατίας που στήνεται κάθε φορά που γίνεται μια μεγαλειώδης διαδήλωση, έχουν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.
Να αμαυρώσουν τις διαδηλώσεις, να τρομάξουν τον κόσμο για να μην ξανακατέβει στους δρόμους, να περάσουν στα Media την εικόνα της καταστροφής ώστε όλοι να ταυτίσουν την κοινωνική αντίδραση με τη βία. Παλιό το κόλπο, το έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές οι κυβερνώντες. Οι μπαχαλάκηδες κάνουν την Αθήνα κόλαση κατά τη διάρκεια ή στο τέλος μιας διαδήλωσης εργαζομένων, και οι υπόλοιποι πολίτες λένε: «Καλύτερα να μη γίνονται πορείες».

Επικρατεί με λίγα λόγια ο νόμος του «νοικοκύρη», του «αγανακτισμένου πολίτη», ότι δηλαδή βολεύει περισσότερο την κυβέρνηση. Από τους αγανακτισμένους εμπόρους θα αντλήσει και πάλι ψήφους ενώ θα έχει καταφέρει να περάσει απίστευτα αντικοινωνικά μέτρα με την ελάχιστη δυνατή αντίσταση.
Διότι φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη κοινωνική πίεση θα είχαμε αν έβγαιναν στους δρόμους της Αθήνας 100-200 χιλιάδες κάθε μέρα χωρίς να γίνεται ούτε ένα επεισόδιο.

Η έκρηξη της λαϊκής οργής θα εντείνεται όσο η κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της παράδοσης της χώρας στην τρόικα.
Δεν είναι όλος ο λαός τα ρετιρέ των ΔΕΚΟ ή του ιδιωτικού τομέα. Είναι και μεροκαματιάρηδες που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και το ενοίκιο του σπιτιού τους, το φροντιστήριο του παιδιού τους, το ίδιο τους το φαγητό. Και που βλέπουν ότι στην εποχή του Μνημονίου καλούνται να πληρώσουν αυτοί το μάρμαρο.
Ο κόσμος εδώ και καιρό στέλνει ένα μήνυμα, ότι η κοινωνία βράζει. Αν θα το πάρουν αυτό το μήνυμα όσοι κυβερνούν είναι άλλο θέμα. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε χειρότερα γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να ξυπνά, με λάθος ίσως τρόπο, αλλά ξυπνά.

Και καταλαβαίνει μια πολύ σημαντική φράση που έγραψε ο Προυντόν. «Οι μεγάλοι φαίνονται μεγάλοι γιατί εμείς είμαστε γονατιστοί».
Για να συμπληρώσουμε εμείς. Αν σηκωθούμε όρθιοι δεν τους σώζει τίποτε.

Fhoto MSNBC/ AP

No comments: