Κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς...
Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε σε 86 χώρες με τη συμμετοχή 91.000 πολιτών, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς κ. Κ. Μπακούρης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ενώ ενημέρωσε για το θέμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.
Για την Ελλάδα, από την έρευνα προκύπτει «ρωγμή» στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο, τα ΜΜΕ, τους δημόσιους λειτουργούς, τους δικαστικούς, την Αστυνομία, τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και θεσμοί που «άντεχαν», όπως η Εκκλησία, σημείωσαν τη χειρότερη επίδοσή τους.
Συγκεκριμένα, τα πολιτικά κόμματα βαθμολογούνται με 4,6 (1 ίσον αδιάφθορος, 5 ίσον διεφθαρμένος) έναντι 3,8 το 2004, η Βουλή με 4,3 από 3 το 2004, τα Μέσα Ενημέρωσης με 4,3 από 3,5 το 2004 και η Εκκλησία με 3,5 από 2,7 το 2004.
Επτά στους 10 Ελληνες (75%) πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια (ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 73%), ενώ το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της διαφθοράς χαρακτηρίζεται αναποτελεσματικό από τους επτά στους 10 πολίτες (66%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιρλανδία φθάνει το 82%, στη Γερμανία το 76% και στην Πορτογαλία το 75%.
Παγκοσμίως, λίγοι άνθρωποι εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις ή τους πολιτικούς. Συγκεκριμένα, οκτώ στους 10 θεωρούν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα ή άκρως διεφθαρμένα, ενώ ως οι επόμενοι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί θεωρούνται οι δημόσιες υπηρεσίες και το Κοινοβούλιο.
Εξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι πιο αρνητικές απόψεις καταγράφονται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, με ποσοστά 73% και 67% αντίστοιχα.
Ενας στους τέσσερις προέβη σε δωροδοκία για έναν από τους εννέα συνολικά θεσμούς και υπηρεσίες, από τον τομέα της υγείας μέχρι την εκπαίδευση και τις εφορίες. Μάλιστα ως πιο συχνός παραλήπτης της δωροδοκίας εμφανίζεται η Αστυνομία.
Περισσότερες από 20 χώρες αναφέρουν σημαντική άνοδο της μικρο-δωροδοκίας σε σύγκριση με το 2006, με τον μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών να εντοπίζεται στο Αφγανιστάν, στην Καμπότζη, στο Καμερούν, στην Ινδία, στο Ιράκ, στη Λιβερία, στη Νιγηρία, στην Παλαιστίνη, στη Σενεγάλη, στη Σιέρα Λεόνε και στην Ουγκάντα.
Η δωροδοκία εξακολουθεί να είναι σε βάρος των φτωχών και της νέας γενιάς. Και σε αυτή την έρευνα του Παγκόσμιου Βαρόμετρου, εξάλλου, οι χαμηλόμισθοι είναι αυτοί που αναφέρουν ότι δωροδοκούν περισσότερο απ' ό,τι οι υψηλόμισθοι. Είναι μάλιστα δύο φορές πιο ευάλωτοι να δωροδοκήσουν για κύριες υπηρεσίες όπως είναι οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, υγείας και εκπαίδευσης.
Από όσους, τέλος, δηλώνουν ότι δωροδόκησαν τον τελευταίο χρόνο, το 1/3 είναι κάτω των 30 ετών. Για την ηλικία άνω των 51 ετών, δωροδόκησε ένας στους πέντε.
No comments:
Post a Comment