Friday, December 10, 2010

ΔΩΡΑΚΙ ΕΟΡΤΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ Ή ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.... ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ!

Ταβάνι τα 740 ευρώ στους μισθούς; Αν είναι δυνατόν!

Στα 740 ευρώ θα πάει ο... ανώτατος μισθός! Σκεφτείτε που θα πάει ο κατώτατος, καθώς άναψε το πράσινο φως για μείωση στα όρια του κατώτατου σε όλους τους μισθούς! Μάλιστα, αυτά που έρχονται θα είναι, για τον ιδιωτικό τομέα, τα πρώτα Χριστούγεννα με... επίδομα αντί δώρου (με άλλα λόγια θα μας δώσουν... αντίδωρο)! Στις ΔΕΚΟ η μείωση μισθών θα φθάσει το 10%! Αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:

- Χωρίς αιτιολογία κάθε επιχειρηματίας μπορεί να μειώσει όλους τους μισθούς στα 740 ευρώ
- Οι μειώσεις είναι χωρίς όριο, αφού μόνος όρος είναι η διατήρηση του αριθμού θέσεων εργασίας
Αυτά περιλαμβάνονται, σε αδρές γραμμές, στο νέο νομοσχέδιο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Ο όρος που μπήκε είναι να μην αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργοδότες έχουν πλέον το ελεύθερο να μειώσουν όσο θέλουν τους μισθούς, αρκεί μονάχα να μην τους ρίξουν κάτω από τα 740 ευρώ.
Δεν υπάρχει περιορισμός στο ποιοι εργοδότες θα εφαρμόσουν το... νέο μισθολόγιο (να το χαιρόμαστε)! Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε “ειδικές συνθήκες” τις οποίες θα πρέπει να επικαλεστεί ο εργοδότης. Με απλά λόγια, δε χρειάζεται να έχει οικονομικά προβλήματα η επιχείρηση.
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης αφού ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει τη διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας, αλλά δεν εμποδίζει τις απολύσεις. Με απλά λόγια, διώχνει ο εργοδότης τον εργαζόμενο που "στοιχίζει" γιατί έχει πολλά χρόνια εργασίας στην πλάτη του και παίρνει έναν νεαρό, που πρωτομπαίνει στη δουλειά. Έτσι και η θέση εργασίας διατηρείται και η απόλυση έχει γίνει!

Οκτώ διατάξεις αλλάζουν τα πάντα
Οι διατάξεις που φέρνουν τα πάνω - κάτω και στον ιδιωτικό τομέα (τώρα να δούμε τι θα λένε οι εργαζόμενοι που ως τώρα μιλούσαν για... σπάταλο και αδηφάγο δημόσιο, που η φωτιά μπήκε και στη δική τους αυλή) είναι οι εξής:
Οι συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις για τις μειώσεις των μισθών θα έχουν διάρκεια 1 + 1 έτος.
Δεν προβλέπεται ποσοστό μείωσης
Διασφαλίζεται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το πάτωμα για τις αποδοχές των εργαζομένων. Δηλαδή θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, στον ιδιωτικό τομέα, ο βασικός μισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που σήμερα κινείται στα 740 ευρώ.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών (δηλαδή συμβάσεις μείωσης μισθών έναντι της κλαδικής) θα μπορούν να συναφθούν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει εμμέσως (και μόνο εμμέσως) ότι η απόλυση θα αναπληρώνεται από πρόσληψη.
Όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζημίωση με βάση τον μισθό που ίσχυε πριν από τη μείωση των αποδοχών(πάλι καλά...).
Σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων που δεν υπάρχει σωματείο τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η ομοσπονδία του κλάδου.
Οι ειδικές συνθήκες λόγω κρίσης και το σχετικό πλήγμα στην επιχείρηση δεν θα είναι απαραίτητος όρος για την υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συνθηκών.
Με τις υγείες μας...

No comments: