Saturday, February 13, 2010
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Του Λάζαρου Κυρίζογλου
Δημάρχου Αμπελοκήπων
Α. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Οι απόψεις μου αυτές έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα τα τελευταία είκοσι (20) περίπου χρόνια δημόσια. Καταθέτω εν συντομία τις βιωματικές (1982 – 2010) απόψεις μου (Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, Νομάρχης, Δήμαρχος, μέλος ΔΣ ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ ΚΕΔΚΕ), όντας πάντοτε υπέρ μιας ουσιαστικής Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που δεν θα είναι αποσπασματική αλλά θα αφορά συνολικά το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας μας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Είναι αυτονόητο ότι η όποια Διοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει να κινείται εντός των ορίων του ισχύοντος Συντάγματος της Χώρας όπως αυτό αναθεωρήθηκε και ισχύει σήμερα, σύμφωνα με το οποίο δύο (2) είναι οι Βαθμοί Αυτοδιοίκησης.
Τα συμπεράσματα του πρόσφατου (Αθήνα 18-20/1/2010) Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ (σχεδόν ομόφωνη απόφαση, εκ 500 συνέδρων, 489 υπέρ, 5 κατά, 6 επιφυλάξεις) έχουν ως εξής: «Η επομένη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας απολύτως έτοιμη να συμμετάσχει στο διάλογο για τη σύνταξη του σχεδίου νόμου και του χωροταξικού σχεδιασμού των νέων ΟΤΑ με την υπευθυνότητα που απαιτεί μια τέτοια μεγάλη αλλαγή για την ανασυγκρότηση του Κράτους, συστατικό μέρος και βασικός πυλώνας του οποίου αποτελεί η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξάλλου η προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί κατάκτηση για την ίδια την Αυτοδιοίκηση, η οποία επί σειρά ετών αγωνίστηκε, μελέτησε, σχεδίαζε και κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για σύγχρονο κράτος και ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ καλεί την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την πλούσια εμπειρία και τον προβληματισμό της Αυτοδιοίκησης που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στο παρόν συνέδριο.
Η ΚΕΔΚΕ θα συμμετάσχει και θα παρακολουθήσει ενδελεχώς την εκπόνηση του σχεδίου νόμου άρθρο – άρθρο, ώστε να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις, τους όρους και τις απαιτήσεις που αποφάσισαν τα συνέδρια της Ρόδου, της Κυλλήνης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Απαιτεί από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2010, να καταθέσει τις τελικές προτάσεις για τη χωροθέτηση των νέων ΟΤΑ, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και το οικονομικό πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα μέχρι αυτή την ημερομηνία (τέλη Φεβρουαρίου 2010), πρέπει να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα 331.500.000 € του 2009, καθώς επίσης και η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων, ύψους 214.000.000 €, που περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010.
Το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση ή Συνέδριο, για να συζητήσει και να τοποθετηθεί οριστικά επί των τελικών προτάσεων της Κυβέρνησης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά και για να αποτιμήσει τις ενέργειες της Κυβέρνησης για την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»
Β. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΘΜΟΣ (Νομός Θεσσαλονίκης)
Ευτυχώς αποτράπηκε η πιθανότητα δημιουργίας χωριστής Αυτοδιοικητικής Περιφέρειας (Β’ βαθμός) σε επίπεδο μόνον του Νομού Θεσσαλονίκης. Κάτι τέτοιο θα ήταν γεωγραφικά, διοικητικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και εθνικά επιεικώς λάθος. Δεν είναι δυνατόν η Θεσσαλονίκη και ο Νομός Θεσσαλονίκης να αποκοπούν από τον ελάχιστο ζωτικό γεωγραφικό τους χώρο δηλαδή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά συνέπεια η ΠΚΜ ως έχει σήμερα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την μία από τις δεκατρείς εξαγγελθείσες με το σχέδιο «Καλλικράτης» Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες. (Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης)
Γ. ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ (Δήμοι Ν. Θεσσαλονίκης)
(α) Β’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
Να γίνουν συνενώσεις δήμων με βάση τα κριτήρια που μελέτη του ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) της ΚΕΔΚΕ και το σχέδιο «Καλλικράτης» έχουν καθορίσει (πληθυσμιακά, γεωγραφικά κλπ). Οι νέες ανθρωπογεωγραφικές περιοχές πρέπει να συγκεντρώνουν ένα πληθυσμό 20.000 κατοίκων περίπου.
(β) Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ)
Για το ΠΣΘ η πρόσφατη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες αποφάσεις των συνεδρίων μας, αναφέρει τα εξής:
«2.3. Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση
Το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ επαναλαμβάνει την απόφαση του Συνεδρίου της Κυλλήνης (14-16/11/2007), σύμφωνα με την οποία προτείνεται η θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής διακυβέρνησης για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μερικών ακόμη πόλεων της χώρας, με αιρετά διοικητικά όργανα, τα οποία θα είναι αρμόδια να αντιμετωπίζουν ενιαία τα προβλήματα της μητροπολιτικής περιοχής.
Από τώρα πάντως αποσαφηνίζουμε ότι, ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, η περιφερειακή ανάπτυξη, η κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι μεταφορές και οι τεχνικές υποδομές, το κυκλοφοριακό, καθώς και η πολιτική προστασία, δεν μπορούν παρά να είναι τομείς δράσης αυτών των Μητροπολιτικών αυτοδιοικητικών θεσμών.»
Κατά συνέπεια στο ΠΣΘ προτείνεται η θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής διοίκησης – διακυβέρνησης, με διατήρηση όλων των υφιστάμενων σήμερα Δήμων, ως θεσμός που θα είναι στο πρώτο βαθμό. Έχουμε κουρασθεί να ακούμε διάφορες ακραίες και καταστροφικές για την ίδια την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες «προβλέψεις ρυθμίσεων», προερχόμενες από ευτυχώς ελάχιστους (ένας ή το πολύ δύο) αυτοδιοικητικούς, που ιδιοτελώς σκεπτόμενοι υποστηρίζουν τη δημιουργία τεσσάρων δήμων στο ΠΣΘ. Οι απόψεις αυτές μάλιστα διαρρέονται σκοπίμως στον ημερήσιο τύπο. Σε καμία περίπτωση δήμοι που έχουν σήμερα πραγματικό πληθυσμό 20.000 κατοίκων περίπου δεν πρέπει να συνενωθούν περαιτέρω. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ενδεικτικά ότι δήμοι όπως π.χ. η Μενεμένη, το Ελευθέριο (Κορδελιό), η Ευκαρπία και τα Πεύκα παρουσίασαν από το 2001 (τελευταία απογραφή) μέχρι σήμερα και θα παρουσιάσουν και στο άμεσο μέλλον μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους ήδη μεγάλους δήμους του ΠΣΘ Καλαμαριάς, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Σταυρούπολης, Νεάπολης, Συκεών, Πολίχνης. Σήμερα λοιπόν πρέπει να σχεδιάσουμε όχι με όρους απογραφής 2001 αλλά με όρους παρόντος και μέλλοντος. Είναι λάθος η δημιουργία μεγάλων δήμων «τέρας», γιατί τότε αντί η αυτοδιοίκηση να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα (αρχή της εγγύτητας) θα έχει ήδη απομακρυνθεί από αυτά.
Αυτονόητο είναι ότι στη συγκεκριμένη Μητροπολιτική Διοίκηση μπορούν να ενταχθούν πέρα από τους 14 δήμους της Α’ Εκλ. Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και δήμοι όπως Πανόραμα, Πυλαία, Ωραιόκαστρο.
Πρέπει να σταθούμε μακριά από ιδιοτελείς και μικροκομματικές χαράξεις ορίων, διότι τότε θα δημιουργηθούν αδόκητες εντάσεις, που θα αποβούν σε βάρος του όλου εγχειρήματος.
Ypoloipo