Thursday, February 25, 2010

Οικονομικά προβλήματα και αντιδράσεις πολλών δημάρχων στο σχέδιο «Καλλικράτης»


Καθυστέρηση εμφανίζεται στην κορυφαία μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και συνδέεται με τις αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας, γνωστότερη ως σχέδιο «Καλλικράτης».

Τα οικονομικά προβλήματα, οι αντιδράσεις πολλών δημάρχων, αλλά και ο έντονος προβληματισμός που αναπτύσσεται, ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σχετικά με τη χωροθέτηση των νέων δήμων καθυστερούν το όλο εγχείρημα.

Κυριολεκτικά, μάχη, όχι μόνο με το χρόνο, αλλά και με τις ενστάσεις που προκύπτουν σχεδόν σε καθημερινή βάση δίνει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, έτσι ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας να έχει ολοκληρωθεί ώς τα μέσα Μαΐου 2010 με την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. Ηδη ο κ. Ραγκούσης με επιστολή του προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς (ΚΕΔΚΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) τους ζητεί να του αποστείλουν ώς την Παρασκευή τις προτάσεις τους για τις θεσμικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου και να υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθούν με βάση τον «Καλλικράτη», κάτι που θεωρείται δύσκολο.

Την ίδια ώρα, επιφυλάξεις κατά πόσον θα ολοκληρωθεί έγκαιρα η μεταρρύθμιση, με δεδομένο ότι δεν έχει δοθεί ακόμη ο χάρτης των νέων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ. Οι επιφυλάξεις αυτές εντείνονται από το γεγονός ότι πολύ δύσκολα η κυβέρνηση, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, θα μπορέσει να βρει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Επιπλέον, σε καθημερινή βάση, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γίνονται αποδέκτες για τη μη κατάργηση δήμων, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη χωροθέτηση των περίπου 350 δήμων που θα προκύψουν από τις συνενώσεις.

Espressonews.gr

Ypoloipo