Tuesday, February 9, 2010

Και ο «Καλλικράτης» θα πάει άκλαυτος

Φαίνεται ότι τους έχουν… μουτζώσει και τίποτε δεν τους πάει καλά στην κυβέρνηση. Ακόμη και το φιλόδοξο σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης φαίνεται ότι θα πάει… άπατο αν δεν κάνει κάτι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ολοι συμφωνούν ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να γίνει έτσι ώστε αυτός ο τόπος να μπορέσει να διοικηθεί με σωστό τρόπο. Δεν μπορεί να έχουμε χιλιάδες δήμους και κοινότητες, νομάρχες και αντινομάρχες, αναπτυξιακές εταιρείες και άλλες δημοτικές επιχειρήσεις που προκαλούν αιμορραγία στα ταμεία αλλά και διαιωνίζουν την φαυλότητα, τη διαφθορά και φυσικά τα τοπικά μικροσυμφέροντα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, προτού μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή τις αλλαγές που θα φέρει, έκανε ανακοινώσεις, παρουσίασε τον «Καλλικράτη» χωρίς καν να πάρει το μίνιμουμ της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών. Να τους εξηγήσει γιατί γίνεται αυτό, τι έχουν να χάσουν και τι να κερδίσουν, να κάνει εν πάσει περιπτώσει μια ανοικτή και πολύμηνη διαβούλευση.

Αντ’ αυτού έφερε στα γρήγορα ο Γ. Ραγκούσης τη μεταρρύθμιση έτσι ώστε να καταστήσει αιχμαλώτους εκατοντάδες δήμους.

Ομως, οι αντιδράσεις ακόμη δεν ξεκίνησαν και προβλέπονται να είναι ισχυρές. Κάθε χωριό, κωμόπολη, δήμος ή νομός που για δικούς του λόγους δε θέλει συνενώσεις θα αρχίσει να φωνάζει και να βγαίνει στους δρόμους, όπως τότε με τον Καποδίστρια. Θυμάστε τι γινόταν στην Κρήτη με μπροστάρη τότε τον «καθηγητή» Ζουράρι που έκανε πόλεμο για τα ιερά και όσια ορισμένων ιστορικών, όπως έλεγαν χωριών;

Ετσι και τώρα θα αρχίσει το ίδιο γαϊτανάκι με τον κάθε καημένο δήμαρχο ο οποίος θεωρεί ότι ο τόπος του είναι ιστορικός και με τον «Καλλικράτη» θα χαθεί, να βγαίνει στους δρόμους. Την αρχή έκανε ο δήμος Βελβενδού Κοζάνης. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους γιατί λέει δε μπορεί ένας ιστορικός δήμος όπως ο δικός τους να συνενωθεί με άλλους. Συμπαραστάτες είχαν μάλιστα τους βουλευτές του νομού Πάρι Κουκουλόπουλο, Γιάννη Βλατή και Γιώργο Κασαπίδη.

Αμα δεν πείθονται οι βουλευτές, και δη της συμπολίτευσης να στηρίξουν τον «Καλλικράτη» πώς θα πειστούν οι ντόπιοι;

Ετσι είναι, όμως, όταν κάνεις δουλειές του ποδαριού. Και ο «Καλλικράτης» θα πάει άκλαυτος αν δεν γίνουν γρήγορα σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης

Factorx

Ypoloipo