Tuesday, February 2, 2010

Η καταβολή των οφειλόμενων είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις των Νομαρχών στο συνέδριο της ΕΝΑΕ για την αποδοχή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Η καταβολή των οφειλόμενων περίπου 265 εκ. ευρώ από το 2009 είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις που αναμένεται να θέσουν οι νομάρχες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΕΝΑΕ με τίτλο «Καλλικράτης – Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους», που ξεκινάει την Πέμπτη το απόγευμα, ώστε να προχωρήσει ο «Καλλικράτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr πρόκειται για 100 εκ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών, 100 εκ. ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση μετέφερε αρμοδιότητες χωρίς πόρους στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και για τη μείωση του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στην οποία επίσης προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση για το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ύψους 65 εκ. ευρώ.

Αν και οι νομάρχες είναι θετικοί για τον «Καλλικράτη» αναμένεται το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να θα θέσουν τόσο στην αυριανή συνέντευξη Τύπου όσο και στις ομιλίες τους (σε διαφορετικούς, βεβαίως, τόνους) ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος (την Πέμπτη το απόγευμα) και ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης» που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μίχας.

Παράλληλα οι νομάρχες με αφορμή τη μείωση των ΚΑΠ του 2010 κατά 78 εκ. ευρώ, θα θέσουν το γενικότερο θέμα των πόρων μέσω και μιας γενναίας φορολογικής μεταρρύθμισης που να μεταφέρει τα αναγκαία κονδύλια στην περιφέρεια (στο πλαίσιο αυτό ζητούν αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ από 2 σε 4%, απόδοση όλων των προστίμων που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους, καθορισμό "Πόρου Ποιότητας Ζωής" σε ποσοστό 1,5% των φορολογικών εσόδων, επαναφορά των πόρων του 10% από το τέλος μεταβίβασης ακινήτων και του 4,5%, επί των τελών ταξινόμησης, καθορισμού νέου πόρου που θα αφορά το 30% του ΕΤΑΚ) και, βεβαίως, το ζήτημα του ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών.

Πάντως, ο χειρισμός των νομαρχών από την κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι πολύ πιο απλός από αυτόν των δημάρχων, καθώς στην περίπτωση αυτή εκλείπει το μεγάλο «αγκάθι» των συνενώσεων.

Τι θα πει ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ

Υπενθυμίζουμε ότι στην ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος είχε θέσει τα εξής ζητήματα τα οποία αναμένεται να επαναλάβει και στην εναρκτήρια ομιλία τους στο συνέδριο της ΕΝΑΕ την Πέμπτη:

- Την αναγκαιότητα η διοικητική μεταρρύθμιση να συνοδευτεί από μια φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι ώστε να κατοχυρωθεί η οικονομική αυτοτέλειά της και η αυτοδυναμία της όπως και το σύνταγμά μας επιτάσσει.

- Την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με επαρκές και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό, καθώς και στην προβληματική που δημιουργεί η διαδικασία μετατάξεων, οι υπάλληλοι δύο ταχυτήτων στην Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού ως έχει σήμερα.

- Την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου κώδικα που θα διέπει τη λειτουργία των οργάνων του νέου θεσμού και θα καθορίζει το εύρος και την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων βαθμών αυτοδιοίκησης.

- Τη χρησιμότητα ενός πλήρους επιχειρησιακού σχεδίου ώστε να αποφύγουμε καθυστερήσεις που θα αναγκάσουν το νέο θεσμό, αλλά και τη διοικητική υπόσταση των καταργούμενων νομαρχιών, να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα χαρτιά ώσπου να οργανωθεί η λειτουργία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε να διευκρινιστεί πώς θα συγκροτηθεί το πακέτο οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος. Χρειάζεται να μην υπάρχουν σκιές πάνω σε τόσο ουσιώδη ζητήματα ώστε το σχέδιο να γίνει αποδεκτό!

- Τις ανησυχίες των νομαρχών για το εύρος των αρμοδιοτήτων που εκχωρούνται από τις νομαρχίες στο νέο θεσμό, καθώς η διοικητική υπόσταση της Νομαρχίας διατηρείται και πρέπει να αποφύγουμε ρήσεις του τύπου «Νομαρχίας πεσούσης πας θεσμός ξυλεύεται». Οι νομαρχίες άλλωστε έχουν ακόμη μπροστά τους 11 μήνες λειτουργίας και το κράτος οφείλει να διατηρήσει όρθιο τον ιστορικό αυτό θεσμό, παρέχοντάς μας τα εργαλεία για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς όφελος του πολίτη το διάστημα αυτό.

- Την αναγκαιότητα της συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να μπορέσει η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση να δώσει αύριο τους αναμενόμενους καρπούς.

- Να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες των Γενικών Διευθύνσεων ώστε να μην περιοριστούμε σε ένα «αυτιστικό» σύστημα που δεν θα έχει στο επίκεντρο τον πολίτη αλλά την εσωτερική του λειτουργία.

aftodioikisi


Ypoloipo