Thursday, February 4, 2010

ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΘΩΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Του Νίκου Ηλιάδη

Νέο δήμαρχο εντός του Φεβρουαρίου αποκτά, όπως όλα δείχνουν, η Καλαμαριά. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των προσεχών ημερών, ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας, ο Χριστόδουλος Οικονομίδης θα υποβάλει την παραίτησή του στην περιφερειάρχη Μαρία Λιονή. Ήταν μία απόφαση η οποία επρόκειτο να υλοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά μετατέθηκε για περίπου ένα δίμηνο λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε τότε στην παράταξη της πλειοψηφίας.
Οι ενδείξεις περί παραίτησης του κ. Οικονομίδη πυροδότησαν πληθώρα ζυμώσεων τις τελευταίες ημέρες. Η εκδοχή σύμφωνα με την οποία ο απερχόμενος δήμαρχος προτίθεται να εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του Θεοδόση Μπακογλίδη έχει κινητοποιήσει τους υπόλοιπους τέσσερις ενδιαφερόμενους. Χθες ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ιωσηφίδης με επιστολή του στο δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και το ΠΑΣΟΚ ζητά ο διάδοχος του κ. Οικονομίδη να εκλεγεί με ανοιχτές εκλογές από το λαό της Καλαμαριάς. «Όποιος επικρατήσει», εξηγεί στη «Θ», «θα είναι αυτός που θα προταθεί στη δημοτική ομάδα, αλλά και εκείνος που θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου». Ο κ. Ιωσηφίδης σημειώνει πως «ο νέος δήμαρχος δεν μπορεί να προκύψει μόνον από τους είκοσι της δημοτικής ομάδας» και υπενθυμίζει ότι «και ο Χριστόδουλος είχε εκλεγεί από ανάλογη ανοιχτή διαδικασία, όταν αποχώρησε ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης».
Λύση εκλογής προσωρινού δημάρχου προτείνεται από τον Δημοσθένη Σαρρηγιάννη, εκ των ενδιαφερομένων για τη διαδοχή. Ο αντιδήμαρχος προτείνει «αυτός που θα εκλεγεί τώρα να παραμείνει δήμαρχος ώς τη λήξη της θητείας και να μη θέσει υποψηφιότητα ούτε για δημοτικός σύμβουλος», ενώ για το νέο υποψήφιο δήμαρχο λέει «ας αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ με ποιον τρόπο θέλει να τον επιλέξει».
Υπέρ αυτής της λύσης τάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες και ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, ο οποίος ενδιαφέρεται να είναι ο ενδιάμεσος. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα συγκάλεσε δύο συσκέψεις με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.
Την οδό αυτή δείχνει και η Μαρία Παυλίδου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ενδιαφερόμενη επίσης να διαδεχθεί τον κ. Οικονομίδη. «Πρέπει να πάμε σε έναν μεταβατικό δήμαρχο και ο υποψήφιος για τις εκλογές του Νοεμβρίου να επιλεγεί με τις διαδικασίες που θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ», σημειώνει.
Αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται ο κ. Μπακογλίδης. Ερωτηθείς χθες δήλωσε στη «Θ»: «Είμαι εναντίον της λύσης του μεταβατικού δημάρχου. Θα συμμετάσχω και στις διαδικασίες της δημοτικής ομάδας και στις διαδικασίες που θα θέσει το κόμμα, όποτε τις θέσει, και θα σεβαστώ το όποιο αποτέλεσμα για χάρη της ενότητας, ώστε η παράταξή μας να έχει μία νικηφόρα πορεία», τονίζει.

Ypoloipo