Υπέρ των μεγάλων συνενώσεων μεταξύ των δήμων της Β' Θεσσαλονίκης τάσσεται η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Γ. Ραγκούση και του υφυπουργού Γ. Ντόλιου με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Γερανίδη και Γιώργο Αρβανιτίδη, στο πλαίσιο της διαβούλευσης και με κυβερνητικούς βουλευτές για τον «Καλλικράτη», φάνηκε να επικρατεί το σενάριο των εννέα δήμων, που θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς 31.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα δημιουργηθούν τρεις δήμοι δυτικά, τρεις ανατολικά και τρεις στην επαρχία Λαγκαδά. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για αρκετή ώρα συζητήθηκε η προοπτική να παραμείνει ως έχει ο δήμος Εχεδώρου, όπως εισηγούνταν ο κ. Αρβανιτίδης, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Εχεδώρου έως τις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά υπουργός και υφυπουργός ήταν αρνητικοί.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε, εξάλλου, σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί να «σπάσουν» οι σημερινοί δήμοι σε μικρότερα κομμάτια, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν αιτήματα δημοτικών διαμερισμάτων να φύγουν από τους δήμους στους οποίους σήμερα ανήκουν και να συνενωθούν με όμορους.

Οπως επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν σκοπεύει να ευνοήσει τις συνενώσεις δήμων που ανήκουν σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες π.χ. ενός δήμου της Β' Θεσσαλονίκης με κάποιον της Α' Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστική είναι η σύνθετη υπόθεση που έπεσε στο τραπέζι της χτεσινής συζήτησης για ενδεχόμενη συνένωση του δημοτικού διαμερίσματος Φιλύρου, που σήμερα ανήκει στο δήμο Χορτιάτη (Β' Θεσσαλονίκης), με το δήμο Πεύκων (Α' Θεσσαλονίκης), αν και δε φάνηκε να γίνεται αποδεκτή.

ΑΝΝΙΤΑ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ