Sunday, April 12, 2009

H «σοσιαλιστική» ΠΑΡΑΛΙΑ της Καλαμαριάς και η «τέχνη του εφικτού» της πολιτικής της διοίκησης του δήμου.


Αγαπητοί "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ"

Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία μας (Πασαλίδη 90-92, Καλαμαριά) υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεούσε και δυστυχώς, εξακολουθεί να επικρατεί στην παραλία της Καλαμαριάς από το Καραμπουρνάκι μέχρι τη Χαρά.

Αρκετές δε αναρτήσεις υπάρχουν στο blog της παράταξής μας που διαβάζετε αυτή τη στιγμή. Το κείμενο που παραθέτουμε είναι σχετικό με την παραλία της Καλαμαριάς. Έχει γραφτεί από το μέλος της παράταξης και συνεργάτη της εφημερίδας μας κ. Σάββα Δημητριάδη και έχει αναρτηθεί τον Οκτώβριο του 2008:

____________________________________________________________________

Sunday, October 5, 2008

H «σοσιαλιστική» ΠΑΡΑΛΙΑ της Καλαμαριάς και η «τέχνη του εφικτού» της πολιτικής της διοίκησης του δήμου.


Γράφει ο Σάββας Δημητριάδης


Η φτώχεια των ιδεών και οραμάτων και γενικά η «φτώχεια» που επικρατεί στον κοινωνικό ιστό της ζωής κάνει ένα περίεργο κύκλο, επαναφέροντας ζητήματα-προβλήματα του παρελθόντος, στο παρόν, για να τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Η τέχνη του «εφικτού» που ορίζει την πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες δεν πείθει πλέον κανένα άνθρωπο.

Οι διαχειριστές της εξουσίας, κεντρικής και τοπικής μετατράπηκαν «προοδευτικά» σε διαχειριστές της μιζέριας και της ανέχειας , της τυπικής διαικπαιρέωσης των υποθέσεων του λαού στα πλαίσια του «εφικτού».

Δυστυχώς, όλοι αυτοί που ασκούν εξουσία σ’ όλα τα επίπεδα λειτουργούν σαν «τεχνίτες» σεναριογράφοι. Πρώτα πράττουν και μετά περιγράφουν. Περιγράφουν και αυτοσχεδιάζουν προσδοκώντας σε «καλά αποτελέσματα» με τη σκέψη «κι αν μου κάτσει»;

Οι άνθρωποι που ασκούν εξουσία, που χειρίζονται υποθέσεις του λαού , της κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, που συμμετέχουν σε θεσμούς και όργανα διαχείρισης της πολιτείας, φαίνεται ότι δημιούργησαν την «τέχνη» της περιγραφής και της διαπίστωσης χωρίς να μπορούν να δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Και όταν φτάνουμε στο «δια ταύτα» παρουσιάζουν το παλιό σαν καινούργιο, μιλάνε για νέες ιδέες, για οράματα, για «έργα» τεράστιας σημασίας και σπεύδουν να το παρουσιάσουν δημόσια.
Ακόμα, προσπαθούν να το «οικειοποιηθούν» για ιδιοτελείς σκοπούς και το χειρότερο, με τη μέθοδο του «στρίβειν δια του αρραβώνος» προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσον να ΑΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ τις ευθύνες τους γιατί τόσα χρόνια αυτό η το άλλο πρόβλημα ήταν στις «αποθήκες».

Αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας τέτοιας πολιτικής και ταχτικής αποτελεί και η ηγεσία του δήμου Καλαμαριάς που διοικεί το δήμο 25 χρόνια τώρα.

Η διοίκηση του δήμου αφού «κοίμισε» για δύο δεκαετίες τους Καλαμαριώτες με την «τέχνη» του εφικτού και έκανε «πολιτική περιήγηση» για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας με το πράττω και περιγράφω, εμφανίζεται σήμερα σαν άλλος «μεσσίας» να σώσει την παραλία και τους ελεύθερους χώρους από το κράτος και τα μεγάλα συμφέροντα!!

Συγνώμη, δηλαδή 25 χρόνια ή παραλία, η «απείρου κάλλους παραλία» όπως χαρακτηρίζεται, ήταν κοινή ιδιοκτησία, «σοσιαλιστική», των Καλαμαριωτών και τώρα «κάποιοι» την επιβουλεύονται να την οικειοποιηθούν;


Γιατί τώρα οι «παντιέρες», τα πανώ, οι προκηρύξεις, οι «αγωνιστικές εκδηλώσεις» και η «επαναστατική» έξαρση;

Φυσικά κανείς δεν διαφωνεί ούτε με τα συνθήματα ούτε με την πρόθεση, να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει.

Δεν μπορείς όμως νάρχεσαι μετά από τόσα χρόνια εξουσίας και διαχείρισης των προβλημάτων των πολιτών, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, αναδυόμενος από την «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» και να λες η παραλία ανήκει στο λαό και δώστε την παραλία στους κατοίκους, χωρίς να λες τι έκανες γι΄αυτό τα προηγούμενα χρόνια όταν και οι «πολιτικές συγκυρίες» ήταν πιο ευνοϊκές για την παράταξη που διοικεί το δήμο…

Η διοίκηση του δήμου θάπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε τέτοια ζητήματα τεράστιας σημασίας για το λαό της Καλαμαριάς.

Η ηγεσία του δήμου διαχειρίστηκε το πρόβλημα της παραλίας με μικροκομματικά κριτήρια, «μελέτησε, σχεδίασε, επανάφερε, αναθεώρησε, επαναπροσδιόρισε τη θέση της, και σήμερα ως άλλος «μεσσίας» παρουσιάζεται «πρωτοπόρος» στις διεκδικήσεις του λαού της Καλαμαριάς για την παραλία.

Αν κανείς παρακολουθήσει προσεκτικά τις θέσεις που διατυπώνει η ηγεσία του δήμου στο δίπτυχο που κυκλοφορεί από την άνοιξη στην Καλαμαριά με «σήμα» το δήμαρχο στην ουσία ζητάει «άφεση αμαρτιών» για την πραγματικά, πολιτική της ανυπαρξία τόσα χρόνια στο μέτωπο της παραλίας και ταυτόχρονα επαναφέρει «εκ του πονηρού» την τέχνη του «εφικτού» στο προσκήνιο.

Προς τι οι αναφορές για ιδιοκτησίες, απαλλοτριώσεις, υποχρεωτική καταβολή αποζημίωσης, στρέμματα που «ανήκουν» στην Εθνική τράπεζα, στο Βουλγάρικο κράτος!!! Και ή διαπίστωση ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι πέρα από τις δυνατότητες του δήμου;

Τα πολιτικά μεγέθη, είναι πέρα από τις δυνατότητες της διοίκησης του δήμου.

Προς τι οι αναφορές σε «νομικές διαδικασίες, ιδιοκτησίες, στο καθεστώς που επικράτησε στην παραλία και με την τεράστια ευθύνη της διοίκησης του δήμου;Μήπως θέλει να πει ή ηγεσία του δήμου στους πολίτες ότι πρέπει να αγοράσουμε το χώμα και τη θάλασσα που έτσι κι αλλιώς ανήκουν στην Καλαμαριά;

Γιατί τόσα χρόνια «αποδεχθήκατε» διαδικασίες και μάλιστα συμμετείχατε να διαμορφωθούν συνθήκες «διεκδίκησης» από διάφορους που επιβουλεύονται το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς;

Γιατί, τεχνηέντως διασπάτε το ενιαίο παραλιακό μέτωπο, σε ζώνες; (Καραμπουρνάκι, Μικρό Έμβολο, Αρετσού, Ηρήνη…)

Η παραλία της Καλαμαριάς είναι ενιαία, από το Καραμπουρνάκι ως την Μίκρα. Μήπως αύριο θα λέτε στους πολίτες «πήραμε αυτό στην Αρετσού, μας πήραν εκείνο στο Καραμπουρνάκι;»

Το γεγονός ότι οι θέσεις της ηγεσίας του δήμου μιλάνε για «υποχρεωτικές αποζημιώσεις, για απαλλοτρίωση στρεμμάτων με εκατομμύρια ευρώ, αναγνωρίζουν «ιδιοκτησίες» που παραχωρήθηκαν παρανόμως με διαδικασίες «διαπλοκής» και τελικά μαζί με το παραπλανητικό σύνθημα μαζί έχουμε τη δύναμη και διεκδικούμε, μοιράζουν αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του κάθε εταίρου που πρέπει να είναι σαφείς και οριοθετημένες….

Τέτοιες θέσεις και πολιτικές δείχνουν καθαρά ότι δεν υπάρχει στην ουσία πολιτική βούληση να διεκδικηθεί η περιουσία του Καλαμαριώτικου λαού που έτσι κι αλλιώς του ανήκει. Αυτό που φαίνεται καθαρά είναι o αποπροσανατολισμός των πολιτών και ή χωρίς ουσία «επαναστατική γυμναστική» με συνθήματα και λόγια που επιχειρεί ή ηγεσία του δήμου για να δικαιολογήσει την παρουσία της στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, του μετώπου της παραλίας.

Σκέψεις και προτάσεις

Εκείνο το στοιχείο που λείπει από τις θέσεις και την όποια δράση της ηγεσίας του δήμου για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς και τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα είναι ο σαφής και ξεκάθαρος πολιτικός στόχος και η ξεκάθαρη πολιτική απόφαση.

Δεν αφήνεις να δρομολογηθούν διαδικασίες και τετελεσμένα στην περιουσία που σου ανήκει και έρχεσαι εκ των υστέρων και «φωνάζεις» ότι τα μεγάλα συμφέροντα επιβουλεύονται την περιουσία σου. Από την αρχή ξεκαθαρίζεις ότι αυτό σου ανήκει και παλεύεις να το κατοχυρώσεις σαν περιουσία του δήμου και να την αξιοποιήσεις υπέρ των πολιτών και της Πόλης σου.


Που είναι μια πολιτική απόφαση, ξεκάθαρη, του οργάνου της τοπικής εξουσίας (δημοτικού συμβουλίου) που να λέει αυτό είναι δικό μας, χώμα μας, όριο του δήμου μας και απαιτούμε (όχι διεκδικούμε) από την πολιτεία, το κράτος, τις κυβερνήσεις να το κατοχυρώσουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις χωρίς «διαπραγματεύσεις και νομικίστικες διαδικασίες» σαν περιουσία του Δήμου Καλαμαριάς;

Ταυτόχρονα ενημερώνεις και καλείς τους πολίτες σε κινητοποιήσεις (όχι σε «εκδηλώσεις διαμαρτυρίας») συμβολικές και δυναμικές που να δείχνουν σε κάθε κατεύθυνση την απόφασή τους ότι θα κατακτήσουν αυτό που τους ανήκει.

Δεν «διασπάς» το ενιαίο παραλιακό μέτωπο σε «τμήματα», βάζεις τους όποιους συλλόγους, φίλους, φίλους των φίλων να ιδιοποιούνται τη θάλασσα και την παραλία, να την γεμίζουν μπετό και φράχτες , να κάνει ο καθένας το «μαγαζάκι» του με δραστηριότητες έξω και πέρα από τον αθλητισμό και τη θάλασσα

Δεν αφήνεις να δημιουργηθούν ξεχωριστά «κράτη» με «δικά» τους λιμάνια (Ν.Ο.Θ, Ν.Α.Ο.Κ) και με εμπορικές δραστηριότητες.

Πολύ περισσότερο δεν αποκλείεις την πρόσβαση των κατοίκων της Καλαμαριάς στην θάλασσα, στην παραλία τους, και έρχεσαι σήμερα υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών και «διαπιστώνεις» ότι η παραλία είναι χώρος περιπάτου και ηρεμίας!!

Άποψή μου και πρόταση είναι ότι έπρεπε(και τώρα δεν αργά) όταν δημιουργήθηκε το Εθνικό Κτηματολόγιο, ο Δήμος, το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση και πράξη (θα μπορούσε να κάνει και δημοψήφισμα) με ομόφωνη βούληση του λαού της Καλαμαριάς να δηλώσει επίσημα με χαρτιά την Παραλιακή ζώνη από το Καραμπουρνάκι μέχρι τη Μίκρα και τους ελεύθερους χώρους που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου μας στο Κτηματολόγιο ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Ας διεκδικήσουν όλοι αυτοί που επιβουλεύονται την παραλία και τους χώρους από το δήμο «καταθέτοντας» τους τίτλους που λένε ότι έχουν. Να δούμε, πότε, από ποιόν και με ποιόν τρόπο τους απέκτησαν.

Η πρότασή ούτε συμβολικό χαρακτήρα έχει ούτε μεταφορικό και όποιος με κατηγορήσει για φτηνό λαϊκισμό τον προκαλώ σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο και μέσα από την εφημερίδα «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» και ανοιχτά μπροστά στους συμπολίτες μας.

Ταυτόχρονα θάπρεπε το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του να είχε δημιουργήσει «φορέα διαχείρισης της παραλιακής ζώνης» (και τώρα δεν είναι αργά) νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του δήμου, που σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και το λαό της Καλαμαριάς θα μπει μπροστά να υλοποιήσει την Πολιτική Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να κατοχυρώσει την περιουσία του δήμου και να τη διαχειριστεί σε όφελος των δημοτών και της Καλαμαριάς γενικότερα.

Το πώς θα διαχειριστεί ο Φορέας την παραλία, τι προγραμματισμό θα κάνει, πώς θα αξιοποιηθεί, έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας, όλες οι δυνάμεις του τόπου να τις κουβεντιάσουμε. Άλλωστε όλες οι παρατάξεις σε πολλά σημεία οι θέσεις και προτάσεις τους συγκλίνουν.

Εννοείται ότι στην πορεία για την κατοχύρωση της περιουσίας του λαού της Καλαμαριάς δε θα επιτρέψουμε «παρεμβάσεις και διεκδικήσεις» από οποιονδήποτε.. Πάνω από όλα προέχει ο πολιτικός αγώνας για την κατάκτηση και κατοχύρωση της παραλίας


Ας πορευτούμε «ιχνηλατώντας» ενέργειες που θα φέρουν προκοπή. Ας σκεφτούμε πόσο καλύτερα θα ζούσαμε αν κτίζαμε κάτι για τους επόμενους, χωρίς μικροκομματικούς και παραταξιακούς υπολογισμούς, γκρεμίζοντας τους χαρτότοιχους και κυρίως ξεπεζεύοντας από τα Καλάμια…


Σάββας Δημητριάδης

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ»