Wednesday, April 8, 2009

ΟΙ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΜΑΣ... Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ



ΦΟΙΝΙΚΑΣ

Η συνοικία των «διαρκών αναπλάσεων και των προγραμμάτων»

Του Σάββα Δημητριάδη

Πόσες φορές αλήθεια «αναπλάστηκε» χωρίς να αναπλαστεί ο Φοίνικας;

Ήμουνα νιος και γέρασα που λέει και η παροιμία. Και δε μιλάμε για ζωγραφιές, βαψίματα, και έργα βιτρίνας.

Ο Φοίνικας πέρα από το γεγονός ότι αναπτύσσεται ραγδαία, οικοδομικά και πληθυσμιακά χρίζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί είναι ή ουσιαστική πύλη εισόδου στο δήμο Καλαμαριάς. Επομένως και ή εικόνα της συνοικίας έπρεπε να αντιστοιχεί στην καλή εντύπωση που θα πρέπει να σχηματίζει ο επισκέπτης που μπαίνει στο δήμο καλαμαριάς.

Στην πραγματικότητα ο Φοίνικας όχι μόνο δεν δίνει τέτοια εικόνα, αλλά περπατώντας κάποιος στην ενδοχώρα της συνοικίας διαπιστώνει τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται σε υποδομές, καθαριότητα, πεζοδρόμια, δρόμους.

Ο Φοίνικας που διαθέτει και χωροταξικά πλεονεκτήματα στον κυρίως συνοικισμό, φαρδείς δρόμους, χώρους πάρκινγκ, περιφερειακό δρόμο, έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει μια σύγχρονη συνοικία με ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τον τόπο.

Αν σκεφτούμε ότι σε λίγα χρόνια θα είναι εκεί ο σταθμός του μετρό και ο Φοίνικας θα είναι η είσοδος και έξοδος όχι μόνο της Καλαμαριάς αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης τότε πρέπει όλοι να συμβάλλουμε σε μια πραγματική ανάπλαση που θα είναι αντάξια του μελλοντικού χαρακτήρα της συνοικίας.

Με την ευκαιρία θέλουμε να καταλογίσουμε ευθύνες στη διοίκηση του δήμου

που αξιοποιεί τα κονδύλια από επιδοτήσεις και προγράμματα για την ανάπλαση του Φοίνικα, αποσπασματικά και επιλεκτικά με «έργα βιτρίνας» και όχι έργα ουσίας, με ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό για όλη τη συνοικία.

Έργα ουσίας που η παράταξη μας πρόβαλλε τόσο μέσα από το πρόγραμμά της, αλλά και με διαρκείς παρεμβάσεις της δημοτικής μας ομάδας στο δημοτικό συμβούλιο.

Το καθάρισμα της τάφρου του Φοίνικα, η δενδροφύτευση κατά μήκος της περιφερειακής τάφρου, από το ύψος της γέφυρας του ΜΑΚΡΟ, η ανάπλαση του κέντρου και της αγοράς του συνοικισμού είναι μερικά από τα ζητήματα που πρέπει άμεσα να γίνουν.

Επίσης το μεγάλο πρόβλημα του κεντρικού δρόμου που κόβει τη συνοικία στη μέση με τεράστιο κίνδυνο για τους δημότες για ατυχήματα κατά τη μετακίνησή τους απέναντι.

Είναι παγκόσμιο φαινόμενο δρόμος (ταχείας κυκλοφορίας) που κόβει συνοικία στη μέση, να μη διαθέτει τουλάχιστο, τρεις ασφαλείς διαβάσεις για τους πεζούς!

Στην περιοδεία που κάναμε και κουβεντιάζοντας ιδιαίτερα με νέα παιδιά, παραπονέθηκαν ότι κακώς ο Φοίνικας χαρακτηρίζεται «κακόφημη συνοικία» μια ρετσινιά που την κουβαλάνε χρόνια τώρα οι άνθρωποι που κατοικούν στο συνοικισμό.

«Αυτό είναι άδικο μας λένε γιατί οι κάτοικοι του Φοίνικα είναι άνθρωποι της εργασίας και του μόχθου και ή συνοικία έχει αναδείξει σημαντικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού. Βεβαίως υπάρχει εγκληματικότητα, κλεφτρόνια, ναρκωτικά, αλλά αυτό συμβαίνει σ’ όλη την Καλαμαριά και χρειάζεται τη συμβολή όλων, με παρεμβάσεις όχι μόνο αστυνόμευσης αλλά κυρίως διαπαιδαγώγησης».

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑ

Το ιστορικό Αθλητικό Σωματείο του Φοίνικα η ΑΕΦ που δραστηριοποιείται στη συνοικία και είναι ταυτόσημη με την ύπαρξη της συνοικίας από τις αρχές της δεκαετίας του 60, αντιμετωπίζει πρόβλημα με την κυριότητα των Αθλητικών εγκαταστάσεων που είχαν παραχωρηθεί σαν έκταση εδώ και 40 χρόνια από την Πρόνοια.

Όλα αυτά τα χρόνια οι Φοινικιώτες με θυσίες με μεγάλη προσφορά και αγάπη, αξιοποίησαν την έκταση που τους παραχωρήθηκε από την Πρόνοια, έφτιαξαν γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, συνέβαλλαν στην αξιόλογη πορεία της ΑΕΦ τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ αλλά και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Δημιούργησαν με την προσφορά τους «κεκτημένα» στην αθλητική δραστηριότητα της συνοικίας.

Το θέμα ήρθε για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 10-12-07 με αφορμή νόμο που «ορίζει» ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ΑΕΦ πρέπει να παραχωρηθούν για χρήση στο δήμο, δηλαδή να γίνουν δημοτικά γήπεδα.

Κατά τη συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξής μας Βασίλης Τριανταφυλλίδης (Χάρρυ Κλυνν) επιχειρηματολογώντας στήριξε τη θέση της ΑΕΦ, οι εγκαταστάσεις, τα γήπεδα, οι αθλητικές δραστηριότητες να παραμείνουν στο σύλλογο για χρήση τους και να μη περιέλθουν στο δήμο, να μη γίνουν δημοτικά.


Αν ο δήμος πραγματικά ενδιαφέρεται να δημιουργήσει δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις για να καλύψει τις ανάγκες των συλλόγων της Καλαμαριάς, θα πρέπει να απαλλοτριώσει χώρους σαν δήμος. Αυτό θάταν προσφορά και συμβολή στην ανάπτυξη του αθλητισμού στο δήμο μας, συμπλήρωσε τη θέση του ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης.
Θέση που στήριξαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ».

Γενικά θετική ήταν η θέση σχεδόν όλων των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο σε σχέση με τα «κεκτημένα» της ΑΕΦ, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν ενωτικά σχετικά με το πρόβλημα, αντιπαλότητας που υπάρχει ανάμεσα στην ΑΕΦ και στον άλλο σύλλογο της συνοικίας , την Αναγέννηση Φοίνικα. Τα σωματεία πρέπει να συνεργαστούν ενωτικά για το καλό του αθλητισμού και συνοικίας γενικώτερα.

Θετική ήταν και θέση του δημάρχου που παρά την επίκληση του νόμου ότι νομικά πρέπει να αναλάβει ο δήμος τις εγκαταστάσεις δήλωσε ότι ο δήμος δεν θέλει τη χρήση των γηπέδων, «μόνο στα χαρτιά γιατί μας υποχρεώνει ο νόμος» δήλωσε χαρακτηριστικά..

Η Παράταξή μας θα παρακολουθεί το θέμα σχετικά με την «νομική» του πλευρά και θα στηρίξει σε κάθε κατεύθυνση το ιστορικό και ηθικό δίκαιο του ιστορικού συλλόγου ΑΕΦ για τα κεκτημένα του.


ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ