Saturday, April 25, 2009

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ας το ξανασκεφτεί ο δήμος Καλαμαριάς»

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Αντιπροέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων

Η απόφαση του δήμου Καλαμαριάς να «αναστείλει προσωρινά» τη δημοτική συγκοινωνία ξάφνιασε δυσάρεστα. Ακούγεται οξύμωρο, από τη μια να εκπονεί κυκλοφοριακή μελέτη με κύριο σκοπό τη μείωση χρήσης ΙΧ και από την άλλη να καταργεί τα δημοτικά λεωφορεία.
Το κύριο επιχείρημα του δήμου είναι ότι οι περιοχές της δημοτικής συγκοινωνίας καλύπτονται από την πρόσφατη επέκταση των γραμμών 5,6,7 του ΟΑΣΘ. Εντούτοις, υπάρχουν πολλοί δρόμοι και γειτονιές που εξακολουθούν να μην εξυπηρετούνται από λεωφορείο.
Επιπλέον ο χαρακτήρας της δημοτικής συγκοινωνίας είναι να καλύπτει τις ανάγκες σε επίπεδο γειτονιάς και για μικρές μετακινήσεις εντός του δήμου.
Γ’ αυτό και τα δημοτικά λεωφορεία, μικρά και ευκίνητα mini buses. Γ’ αυτό και τα δρομολόγια είναι μικρότερα σε μήκος και συχνότερα από αυτά του ΟΑΣΘ, ώστε οι πολίτες να μετακινούνται εντός του δήμου γρήγορα, αλλά χωρίς ΙΧ.
Ούτε το επιχείρημα για το υψηλό κόστος της δημοτικής συγκοινωνίας αποτελεί αιτία κατάργησής της: όταν το ακριβό παραμένει χρήσιμο, το διατηρείς εξορθολογίζοντας το κόστος.
Σε κάθε περίπτωση η λύση είναι μία: διατήρηση της δημοτικής συγκοινωνίας Καλαμαριάς με νέο σχεδιασμό περιοχών, αναπροσαρμογή δρομολογίων και αλλαγή ωραρίων, ώστε να καλύπτονται νέες περιοχές του δήμου και σε πιο λογικό κόστος ανά κάτοικο.
Ας το ξανασκεφτεί λοιπόν ο δήμος Καλαμαριάς, πριν παροπλίσει την παλαιότερη δημοτική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη

Ypoloipo