Sunday, April 12, 2009

Μελλοντικοί χώροι πρασίνου


Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.

Μελλοντικοί χώροι πρασίνου

Λαμβάνοντας υπόψη την πυκνή δόμηση και την ιδιαίτερα μικρή έκταση του υπάρχοντος πρασίνου οι μελλοντικοί χώροι πρασίνου που προτείνονται είναι οι εξής:
Εγκατάσταση πρασίνου με σωστό σχεδιασμό σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους (σχολεία, εκκλησίες, υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, κέντρα πολιτισμού κ.α.)
Για όλα τα υπάρχοντα Στρατόπεδα να εκπονηθούν προγράμματα μετεγκατάστασής τους εκτός της πόλης και διαχείριση των εκτάσεών τους ως πάρκα.
Εγκατάσταση πρασίνου και διαμόρφωση του υπάρχοντος πρασίνου κατά μήκος των ρεμάτων της πόλης
Τοποθέτηση πρασίνου στις ταράτσες των πολυκατοικιών και στους ακάλυπτους χώρους μεταξύ των πολυκατοικιών
Εμπλουτισμός όλων των οδών με δενδροστοιχίες με κατάλληλα είδη

Προτάσεις ποιοτικής αναβάθμισης του αστικού πρασίνου
Σωστή επιλογή ειδών με επιθυμητά χαρακτηριστικά και κατάλληλες οικοφυσιολογικές ιδιότητες.
Ουσιαστική συμμετοχή των δασολόγων στη διαχείριση του αστικού πρασίνου και απαραιτήτως στην επιλογή των ειδών που θα χρησιμοποιηθούν, δεδομένου ότι τα είδη που κυριαρχούν είναι κυρίως δασικά.
Ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός θα πρέπει να υποχρεώνει τους κατασκευαστές των κτιρίων να κατασκευάζουν μόνιμες εγκαταστάσεις ανάπτυξης πρασίνου στις εισόδους και στους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών.
____________________________________________________
Οι δενδροστοιχίες αποτελούν το σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό του αστικού πρασίνου. Η διαχείριση (ανάπτυξη, εμπλουτισμός, καλλωπισμός, των δενδροστοιχιών) θα έπρεπε να αποτελεί πρώτιστο μέλημα της τοπικής αρχής και των κατοίκων της πόλης.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Να καταγραφούν τα “κενά” σημεία σε όλη την έκταση της πόλης και να ξεκινήσει άμεσα ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού των δενδροστοιχιών σε συνεργασία με τους περίοικους.
• Η θέση του δένδρου πρέπει να «τραβηχτεί» προς την άκρη του πεζοδρομίου ώστε να διευκολύνεται η διέλευση των πεζών.
• Να επιλέγονται δενδρύλλια που η διακλάδωσή τους επιτρέπει την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των πεζών.
Δενδροφύτευση λοιπόν εδώ και τώρα και παντού!
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ (ΝΕΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ)