Friday, November 19, 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

Η αύξηση του χαµηλού συντελεστή από το 11% στο 13%, από την οποία το υπουργείο Οικονοµικών προσδοκά αύξηση εσόδων κατά 800 εκατ. ευρώ, θα επιφέρει από τις αρχές του 2011 μεγάλες επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό .Από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% αναμένεται να επηρεαστούν μια σειρά προϊόντα πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες, οδηγώντας τα νοικοκυριά σε μέση πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση περίπου 150 ευρώ.

Προϊόντα και υπηρεσίες που θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου με 13% είναι το γάλα, το κρέας, τα αβγά, το λάδι, το νερό, το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, οι μεταφορές, τα σερβιριζόµενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, τα εισιτήρια µέσων µαζικής µεταφοράς όπως και εισιτήρια σε σινεµά και συναυλίες, αλλά και το κόστος για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωµατιστές και γενικώς ελεύθερους επαγγελµατίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόµιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Η αύξηση του χαµηλού συντελεστή συµπαρασύρει ανοδικά και τον µειωµένο συντελεστή που αυξάνεται από 5,5% σε 6,5%, δεδοµένου ότι αυτός πρέπει να είναι ίσος µε το µισό του χαµηλού (13%). Στον µειωµένο συντελεστή υπάγονται εφηµερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων, ενώ µετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονοµικών από την 1η Ιανουαρίου στον µειωµένο συντελεστή µετατάσσονται φάρµακα και διαµονή σε ξενοδοχεία.

Στελέχη από τους κλάδους του λιανεµπορίου και της βιοµηχανίας τροφίµων δήλωναν χθες ότι αιφνιδιάστηκαν από την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ ορισµένοι έλεγαν ότι η ενηµέρωση που είχαν ήταν ότι στα τρόφιµα θα υπήρχαν ορισµένες βασικές κατηγορίες που θα παρέµεναν στο 11%.

Όπως έλεγαν χθες, το συγκεκριµένο µέτρο θα επιβαρύνει την κατανάλωση κατά 1 δισ. ευρώ, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναµη των καταναλωτών καθώς θα αναγκαστούν να δαπανήσουν περισσότερα από τον επόµενο χρόνο για ανελαστικές δαπάνες όπως τα τρόφιµα, µε αποτέλεσµα να κοπούν δαπάνες για άλλα είδη.

Έτσι, ένα ενδεικτικό καλάθι νοικοκυράς για την κάλυψη των αναγκών διατροφής µιας τετραµελούς οικογένειας θα απαιτεί κάθε εβδοµάδα περίπου 2 ευρώ επιπλέον, καθώς το κόστος του αυξάνεται από 86,87 ευρώ σε 88,44 ευρώ.

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ... ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ...
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΥΨΗΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΔΙΔΑΚΤΑ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ!!!
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ "ΑΓΝΟΥΣ" ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ Η Δ' ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ...

No comments: