Sunday, November 14, 2010

Να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε την προηγούμενη Κυριακή


Την προηγούμενη Κυριακή  έγινε το πρώτο βήμα. Παρά τα εκβιαστικά διλήμματα, παρά τις απειλές και  την ένθερμη συνηγορία των διαπλεκομένων, που έκαναν ότι μπορούσαν για να αβαντάρουν το σύστημα που έφερε τον κ. Παπανδρέου στην εξουσία, το μήνυμα αποδοκιμασίας προς την  Κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου προσωπικώς, ήταν σαφέστατο.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον τη μειοψηφία του εκλογικού σώματος. Μπορεί να διαθέτει ακόμα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά απώλεσε τόσο την πολιτική, όσο κυρίως την ηθική νομιμοποίηση.  Δύσκολα θ’ αντέξει για πολύ καιρό ακόμα.  Η αντίστροφη πορεία άρχισε.  Αν στη θέση του κ. Παπανδρέου, βρισκόταν αρχηγός της Ν.Δ., σήμερα  θα είχαν όλοι ανέβει στα κεραμίδια και θα ζητούσαν την άμεση προσφυγή σε εκλογές. Επειδή έχουμε ασθενή μνήμη σ’ αυτή τη χώρα, απλώς να υπενθυμίσω ότι μόλις τον Μάρτιο του 2008, ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αίτημα για προσφυγή σε  πρόωρες εκλογές!
Γιατί το μήνυμα πρέπει να είναι πιο ηχηρό
Όμως, το μήνυμα της πρώτης Κυριακής  μπορεί να χάσει την δύναμή και την δυναμική  του, αν δεν γίνει αύριο το δεύτερο βήμα.   Θα είναι σαν να κάναμε ένα  βήμα μπροστά και να μείναμε πίσω.  Στην Κυβέρνηση επειδή ακριβώς ήξεραν τη δυναμική των πραγμάτων, φρόντισαν ήδη από την επομένη των εκλογών να υποβαθμίσουν  τη σημασία των επαναληπτικών εκλογών. Αύριο  ψηφίζουμε για τοπική αυτοδιοίκηση, μας είπαν.  Για τοπική αυτοδιοίκηση ψηφίσαμε και την πρώτη Κυριακή, αλλά  ένας πανικόβλητος πρωθυπουργός έσπευσε να αναζητήσει σωσίβιο και πολιτική νομιμοποίηση.
Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει,  αν αύριο το βράδυ το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να επικρατήσει στις περισσότερες  περιφέρειες και ο περίφημος χάρτης βαφεί πράσινος; Θα είναι σαν να τους δίνουμε λευκή επιταγή για αυτά που έρχονται από τη Δευτέρα. Θα είναι σαν να εγκρίνουμε την μέχρι σήμερα πολιτική τους.
Ο δεύτερος αποδέκτης του μηνύματος
Τη βδομάδα που ακολούθησε τις εκλογές  αποκαλύφθηκε, αυτό που επιμελώς προσπαθούσαν να μας αποκρύψουν: ότι  απαιτούνται νέα μέτρα. Και τα νέα μέτρα θα είναι επώδυνα. Ηδη, άρχισαν δειλά –δειλά να μιλάνε πλέον  για απολύσεις και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις (τις οποίες μόλις μια βδομάδα πριν εξόρκιζαν).  Πολύ φοβούμαι ότι δεν έχουμε δεί τίποτα ακόμα! Αυτά που συζητούνται στο παρασκήνιο είναι εφιαλτικά.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου έχει εγκλωβιστεί σε μια πολιτική η οποία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που η πολιτική αυτή  ολοκληρωθεί ομαλά, η χώρα θα εξέλθη οικονομικά καθημαγμένη και  κοινωνικά διαλυμένη.  Για αυτό και είναι πατριωτικό καθήκον να εγκαταληφθεί αυτή η πολιτική το συντομότερο δυνατό. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει, αν αύριο επικρατήσουν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι.
Το μήνυμα εκτός από την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, έχει και  έναν άλλον αποδέκτη: την τροϊκα. Πρέπει να καταλάβουν ότι η συνταγή τους  ήταν λάθος. Επεσαν έξω. Αν αυτοί οι ειδικοί,  συμβούλευαν μια ιδιωτική επιχείρηση, θα είχαν ήδη απολυθεί  ως επικίνδυνοι!  Η επιμονή τους σε μια αδιέξοδη πολιτική είναι ακατανόητη και δείχνει να μην υπολογίζουν τις συνέπειες. Δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνία. Δεν τους απασχολούν οι  άνθρωποι. Και μια πολιτική που έχει  απέναντι της την κοινωνία και τους ανθρώπους, δεν έχει μέλλον και κυρίως δεν έχει νομιμοποίηση. Επομένως, η ανατροπή της είναι λαϊκό αίτημα.
Τρία διλήμματα για την κυβέρνηση
Από τη Δευτέρα η Κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τρία διλήμματα:
Πρώτον, τη λήψη των νέων επώδυνων μέτρων.
Δεύτερον, τη διαχείριση της εσωκομματικής αμφισβήτησης που άρχισε ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής και θα λάβει διαστάσεις, αν το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως δυσμενές.
Τρίτον, την αναζήτηση πρόθυμων συμμάχων. Ο κ. Κουβέλης, έχει ήδη συνταχθεί μαζί τους. Και ο κ. Καρατζαφέρης επίσης, παρά τις πιρουέτες του με την, δια της εις άτοπον επαγωγή,  στήριξη υποψηφίων δημάρχων της Ν.Δ.. Στις δυο  κρίσιμες εκλογικές μάχες, την Αττική και την Πελοπόννησο, (που θα κριθούν οι εντυπώσεις)  στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση.  Η άλλη πρόθυμη σύμμαχος ετοιμάζεται να ανακοινώσει το κόμμα της για τις 21 Νοεμβρίου και  εξ υπαρχής δήλωσε ότι σκοπός της είναι μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου.
Τι επιδιώκουν όλοι αυτοί στις αυριανές εκλογές; Την αποδυνάμωση της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά.  Γιατί μια ενισχυμένη Ν.Δ. αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια που εξυφαίνονται στο παρασκήνιο για τη στήριξη του κ. Παπανδρέου και από άλλες δυνάμεις επειδή ξέμεινε από δικές του. Αυτό ας το έχουν  υπόψιν, όσοι  προσανατολίζονται στις αυριανές εκλογές να απέχουν ή να ρίξουν λευκό.
Το λευκό και η αποχή είναι ψήφος ανοχής προς την Κυβέρνηση. Είναι ψήφος ανοχής προς το μνημόνιο. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την τροϊκα.
factorx
Κώστας Ροδινός

No comments: