Friday, November 19, 2010

«Πρόωρες εκλογές πριν απο τις 4 Απριλίου»


Παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να δημιουργήσουν, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, την εντύπωση ότι δεν τους απασχολεί πλέον το θέμα των πρόωρων εκλογών και ότι έχουν μπροστά τους ακόμα μια τριετία, καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν πρόωρα και πριν από τις 4 Απριλίου. Αυτό γιατί τότε λήγουν οι προθεσμίες διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών με λίστα.
Πάμε λοιπόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από τις 4 Απριλίου κι αυτό επιβεβαιώνουν μια σειρά τελευταίες ενδείξεις, όπως η βιασύνη της κ. Μπακογιάννη να …βαφτίσει το κόμμα της, οι χθεσινές δηλώσεις Κουβέλη (http://www.antinews.gr/?p=72166), οι δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου (Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα), όσα είπε ο κ. Καστανίδης (Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης και πρόωρων εκλογών θέτει ο Καστανίδης) κλπ κλπ. Κυρίως όμως είναι οι εκφραζόμενες καθημερινά έντονες ανυσηχίες κορυφαίων μελών του υπουργικού συμβουλίου για τις δυνατότητες αυτής της κυβέρνησης να τα καταφέρει.
Ποιοι λόγοι οδηγούν σε πρόωρες εκλογές
Πρώτον: Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης το αποτέλεσμα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση συνιστά καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και άρση της πολιτικής βάσης στήριξης της κυβέρνησης. Άρα υφίσταται δυσαρμονία μεταξύ της παρούσας Βουλής και της λαϊκής ετυμηγορίας, η οποία καθίσταται ο “επικίνδυνος” παράγοντας των εξελίξεων.
Δεύτερον: Ακόμα και τα στημένα γκάλοπ που παρουσίασαν την ημέρα των εκλογών φέρνουν  τη ΝΔ στο 4% από το ΠΑΣΟΚ, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή. Στην πραγματικότητα βέβαια, η διαφορά ποσοστού ψήφων μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. περιορίστηκε στο 2%, περίπου, από 10,5% που ήταν στις Εθνικές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010. Έτσι ο κ. Παπανδρέου θέλει να προβάλει την πλήρη οργανωτική και δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ, πράγμα το οποίο θα γίνει αν οι εκλογές γίνουν σε βάθος χρόνου.
Τρίτον: Όπως ομολογούν υπουργοί της κυβέρνησης τα νέα μέτρα θα εντείνουν την λαϊκή αγανάκτηση με απρόβλεπτες συνέπειες. Το ΠΑΣΟΚ συγκρούεται πλέον με τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του, που ήδη το αποδοκίμασε με την αποχή. Πρέπει λοιπόν να προλάβουν την πλήρη κατάρρευση. Να σωθεί το ΠΑΣΟΚ όσο μπορεί ακόμα.
Επειδή όμως αυτοδυναμίες δεν θα υπάρξουν, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί να πάρει μόνο του τις αποφάσεις που θα απαιτηθεί να ληφθούν, επειδή οι αποφάσεις αυτές θα χρειαστούν μια «οικουμενική επίφαση» και επειδή πρέπει να ανακοπεί οπωσδήποτε η πορεία Σαμαρά προς την εξουσία το κρατικοδίαιτο σύστημα των μίντια κάνει τα πάντα για να κρατήσει ζωντανό το κόμμα του Καρατζαφέρη και να προβάλει το κόμμα της Ντόρας. Ελπίζουν έτσι ότι στη νέα Βουλή, την ευρύτερη Κεντροδεξιά θα την εκπροσωπούν τρία κόμματα.
Ο Γιώργος σε φάση … αναχωρητισμού
Όπως γράψαμε προσφάτως, ορισμένοι επιμένουν ότι η απειλή που εκτόξευσε πριν από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση ο κ. Παπανδρέου δεν ήταν εκβιαστικό δίλημμα, αλλά “ειλημμένη απόφαση του να αποχωρήσει από το πρωθυπουργικό αξίωμα και την ελληνική πολιτική ζωή”. «Ο Γιώργος θεωρεί ότι έγινε πρωθυπουργός και άρα μπορεί να κλείσει μαζί του ο κύκλος των Παπανδρέου στην εξουσία, επειδή δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί τις συνέπειες ενός δεύτερου μνημονίου, ή μιας πτώχευσης».
Άλλοι πάλι λένε ότι διακατέχεται από “έντονο αναχωρητισμό”, άλλοι ότι “θέλει το δικό του κόμμα” (πρόωρες με λίστα) για να επιδοθεί απερίσπαστος στην …καταστροφή της χώρας και άλλοι ότι μόλις βρήκε τα δύσκολα, πάει να κάνει διεθνή καριέρα.
Διαλέχτε και παίρνετε. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να κάνει ότι έκανε και ο Καραμανλής. Χρησιμοποιεί τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοψήφισμα για τις βουλευτικές εκλογές. Το θέμα είναι αν θα έχει και την ίδια κατάληξη.

No comments: