Sunday, November 28, 2010

ΝΟΙΩΘΩ ΑΗΔΙΑ, ΝΟΙΩΘΩ ΝΤΡΟΠΗ, ΝΟΙΩΘΩ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΟΜΩΣ;

ΟΛΟΙ εμείς στην "ΦΙΛΟΤΙΜΙΑ" ζητάμε συγγνώμη από εκείνους τους συμπολίτες μας, που η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε να έχουν ως μοναδικό στήριγμα και καταφύγιο επιβίωσης, τις κοινωνικές υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους. Δεν θέλουμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια από ντροπή, αλλά και για να μην διακρίνουν στην ματιά μας την απόγνωση. Ανάμεσα σ΄ αυτούς  τους συμπολίτες μας, ένας μεγάλος αριθμός είναι οι γονείς μας, η μητέρα του φίλου μας, ο πατέρας του γνωστού μας. Οι γονείς μας  που κάποιοι τους αποκαλούσαν, παραμυθιάζοντάς τους, "περήφανα γηρατειά". Για τους γονείς μας, αλλά και για τους άλλους συμπολίτες μας που βρίσκονται χωρίς παρέα, χωρίς σπιτικό, χωρίς ένα πιάτο ζεστό φαγητό, υπήρχε μέχρι χθές ένα «υποκατάστατο» ανθρώπινης συμπεριφοράς σε κάποιους χώρους, που το λεγόμενο κοινωνικό κράτος είχε δημιουργήσει,   για να περνάνε λίγες ώρες χωρίς την τιμωρία της μοναξιάς  που η «σύγχρονη» και «πολιτισμένη» κοινωνία μας,  τους έχει επιβάλλει. Γιατί είναι απάνθρωπο να νοιώθουν πως είναι αποκομμένοι  από το χάδι του γιού, από το φιλί της κόρης, από το χαμόγελο του εγγονού, αλλά και από την απλή κουβέντα με έναν συνάνθρωπό τους.  Όμως και εμείς έχουμε τα δίκια μας, αλλά πολλές περισσότερες δικαιολογίες κυρίως για να έχουμε αναπαυμένη την συνείδησή μας, πως «κάνουμε ότι μπορούμε». Μα τους γέροντες δεν τους ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες, αφού έτσι κι αλλιώς μας συγχωρούν, όπως άλλωστε έκαναν πάντα, από την στιγμή που μας χάρισαν τη ζωή. Τι δικαιολογία όμως μπορεί κάποιος να ψελλίσει στους γονείς και στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, για να εξηγήσει την κατάργηση λόγω μνημονίου, των λεγομένων κοινωνικών υπηρεσιών;  Διαβάστε την συνέχεια και είμαι βέβαιος ότι θα νοιώσετε αηδία, θα νοιώσετε ντροπή, θα νοιώσετε αγανάκτηση. Είναι αρκετό όμως αυτό;;

F.I.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

• Άνεργοι άλλοι 61 συμβασιούχοι

• κλείνουν ο νέος ξενώνας για υπερήλικες άστεγους της οδού Πατησίων, το Πολύκεντρο για Α.με.Α. στην Κολοκυνθού και το Κοινωνικό Φαρμακείο στη Βαρβάκειο αγορά• Με εθελοντές κρατιούνται προσωρινά οι υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες

Η Αθήνα παρόλα τα προβλήματα της είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών. Μέσω του παντοπωλείου, του κέντρου σίτισης, του κοινωνικού φαρμακείου και πολλών ακόμη υπηρεσιών πολλοί από τους συμπολίτες μας έβρισκαν μια βοήθεια στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Η σκληρή πραγματικότητα του μνημονίου όμως ήρθε να βάλει τέρμα σε όλα αυτά. Συγκεκριμένα από το Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων εκδόθηκε το παρακάτω δελτίου τύπου:

Με δικαστική απόφαση της 22ας Νοεμβρίου 2010 απορρίφθηκε ακόμη και το αίτημα για προσωρινή παραμονή των συμβασιούχων του Ιδρύματος Αστέγων, το οποίο λειτουργούσε όλες τις δομές του με 85 άτομα, εκ των οποίων 61 συμβασιούχοι.

Κατόπιν τούτου δεν θα λειτουργήσουν ο νέος ξενώνας για υπερήλικες άστεγους της οδού Πατησίων, το Πολύκεντρο για Α.με.Α. στην Κολοκυνθού και το Κοινωνικό Φαρμακείο στη Βαρβάκειο αγορά, αφήνοντας άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα.

Με την αρωγή των εθελοντών του Ιδρύματος, αλλά και ορισμένων συμβασιούχων, που εθελοντικά θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ίδρυμα, θα παραμείνουν ανοιχτά το Κέντρο Σίτισης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Αθηναϊκή Αγορά.

Οι καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες γιορτές θα πραγματοποιηθούν, ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τη συμπαράσταση εθελοντών και χορηγών του Ιδρύματος.

Καλούμε όσους συμπολίτες μας επιθυμούν να βοηθήσουν την προσπάθειά μας να κρατήσουμε όρθιο και ανοιχτό το Ίδρυμα Αστέγων.

http://www.athinapoli.gr/

http://filotimia.blogspot.com/2010/11/blog-post_27.html#more

No comments: