Wednesday, November 17, 2010

Ποια μέτρα θα παρθούν το 2011... Η ΑΠΟΧΗ ΔΕΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ... ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ!!!

 

 - Η τρίτη δόση τελικά θα δοθεί στην Ελλάδα τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο
- Πλήττουν την ασθενή αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και εκτοξεύουν τα spread
- Ψαλίδι σχεδόν σε όλο το δημόσιο προβλέπεται για τον επόμενο χρόνο
- Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα για το 2011

Αγριεύει και ανηφορίζει ο δρόμος που καλείται να ακολουθήσει η Ελλάδα, προκειμένου να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές της τρόικας, μετά την αναθεώρηση μαμούθ του περσινού ελλείμματος.

Η τρόικα παίζοντας ένα παιχνίδι άγριου εκβιασμού κατά της Ελλάδας αναβάλει την τρίτη δόση του δανείου για τον Ιανουάριο αντί για Δεκέμβριο λέγοντας πως είτε παίρνετε πρόσθετα μέτρα τώρα είτε η τρίτη δόση κινδυνεύει.

Για το λόγο αυτό και ο επίτροπος Όλι Ρεν ήταν σαφής και κοφτός λέγοντας “όλα τα μέτρα εδώ και τώρα” παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά ήλπιζε ότι θα μπορούσαν να καθυστερήσουν λίγο τα μέτρα, μιας και το 2010 η Ελλάδα κατάφερε να κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία των οικονομιών.

Ωστόσο, στην δυσάρεστη αυτή εξέλιξη είχαν οδηγήσει μία σειρά από γεγονότα, όπως η εμμονή της γερμανίδας καγκελαρίου κατά της Ελλάδας και γενικότερα κατά των ασθενέστερων οικονομικά κρατών, αλλά και η δήλωση του αυστριακού υπουργού ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την τρίτη δόση. Ωστόσο, τη δήλωση αυτή την ανασκεύασε τρεις φορές για να καταλήξει τελικά και εκείνος ως γνήσιος δορυφόρος της Μέρκελ ότι η δόση αναβάλλεται για τον Ιανουάριο λόγω έλλειψης στοιχείων.

Ο επικεφαλής του Eurogroup διεμήνυσε στην Αθήνα ότι οι στόχοι για το 2011 δεν πρόκειται να αλλάξουν και κατά συνέπεια αυτό σημαίνει αυτόματα ότι το έλλειμμα πρέπει να πέσει στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, με πρόσθετα μέτρα τα οποία μάλιστα πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Άρα η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη πλέον με το χειρότερο σενάριο, καθώς όλο το επιπλέον βάρος απο την αναθεώρηση πέφτει στο 2011, όπου θα πρέπει να καλυφθούν επιπλέον 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ήδη συμφωνημένο στόχο με την τρόικα.

Στα μέτρα αυτά η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες θα βάλει “τσεκούρι” σχεδόν στα πάντα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ , οι δαπάνες στην υγεία, οι συμβάσεις εργαζόμενων στο δημόσιο με ορισμένο χρόνο.

Τα νεά σκληρότατα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο είναι τα εξής:

- Ψαλίδι 1 δισεκατομμύριo ευρώ στις ΔΕΚΟ. Σε αυτό περιλαμβάνεται το κόψιμο των επιδομάτων που στην ουσία σημαίνει πως οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων θα μειωθούν έως και 40%. Για τις ΔΕΚΟ προβλέπεται επίσης και μείωση των επιχορηγήσεων

-Μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μέτρο που αφορά περίπου 30.000 εργαζόμενοι

-Δραστικές περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία κυρίως σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ

-Περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών υπουργείων, η οποία θα φτάσει και το 20%

-Εξισωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο του 2011

-Πάγωμα των προσλήσεων στο δημόσιο

-Ψαλίδι στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ

-Ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το οποίο σημαίνει “μαχαίρι” στα επιδόματα από το οποίο θα εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ

-Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών από όπου θα υπάρξει κέρδος 1,6 δισ ευρώ



Οι στόχοι της κυβέρνησης:

-Από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ
-1 δισεκατομμύριo ευρώ από την έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις
-270 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
-300 εκατομμύρια ευρώ από τα πράσινα τέλη
-700 εκατομμύρια ευρώ από δικαιώματα και άδειες τυχερών παιχνιδιών
-450 εκατομμύρια ευρώ από τα τεκμήρια φορολόγησης και τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων

No comments: