Friday, March 27, 2009

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Κα ΙΩΑΝΝΑ ΜΟΥΡΑΤΗ





Κύριε Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε,


Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί κάτοικοι του Βυζαντίου.
Κ.Πρόεδρε σαν Δημοτική Σύμβουλος, αλλά και σαν κάτοικος του Βυζαντίου θα σας ζητήσω λίγο χρόνο περισσότερο, ευελπιστώντας δε, ότι θα τον έχω, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αγαπητοί Συνοικιώτες θέλω να σας συγχαρώ για την αθρόα αυτή παρουσία σας η οποία δηλώνει την αγωνία σας για την τύχη μέρους του χώρου των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ο.Τ. 382, μεταξύ των οδών Μητρ. Κυδωνιών – Κύπρου – Πάτμου. Δηλώνω ότι συμφωνώ με όλες τις ενστάσεις σας, τόσο του «Συλλόγου κατοίκων Βυζαντίου» για τους σοβαρούς λόγους που επικαλούνται, όσο και με των υπολοίπων κατοίκων.

Διαβάζοντας κ. Δήμαρχε την εισήγηση του θέματος μας, που είναι η άρση της δέσμευσης τμήματος των αθλητικών εγκαταστάσεων θα σταθώ στην τελευταία παράγραφο που λέει : «επαναχαρακτηρισμό του υπό την προ-ϋπόθεση βέβαια εξεύρεσης της αναγκαίας πίστωσης για την αποζημίωση». Και αναρωτιέμαι κ. Δήμαρχε μ’ αυτή τη φράση σας «Επαναχαρακτηρισμός του» ποιόν θέλετε να κοροϊδέψετε, τον εαυτό σας, το Δημοτικό Συμβούλιο, ή τους κατοίκους. Μάλλον τους κατοίκους του Βυζαντίου οι οποίοι ενδεχομένως δεν γνωρίζουν την διαδικασία, γιατί ξέρουμε πολύ καλά, τόσο εσείς όσο και εγώ ότι για να γίνει επαναχαρακτηρισμός ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν κατατεθειμένα τα χρήματα της αποζημίωσης σε συγκεκριμένο κωδικό, ή μήπως ελπίζετε απόψε ότι ο από «Μηχανής Θεός» θα σας δώσει τα χρήματα.
κ. Δήμαρχε, θα σας πω ευθέως ότι δεν είχατε την πρόθεση να αποζημιώσετε αυτόν τον χώρο, και σας αποδεικτικό στοιχείο θα χρησιμο-ποιήσω αποσπάσματα από το πρακτικό της Συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21-3-2008 με αριθμ. Αποφάσεως 110-2008
Λέγατε τότε : σήμερα εμείς δεν έχουμε καμία δυνατότητά να πάμε να πληρώσουμε ένα ακίνητο στο Βυζάντιο, με συντελεστή 24. Θα πάμε να πληρώσουμε εκατομμύρια για ποιόν ; Ναι για ποιόν να πληρώσουμε εκατομμύρια ;
Αφού εσείς δεν γνωρίζετε για ποιόν, επιτρέψτε μου να σας πω εγώ κ. Δήμαρχε. Μα φυσικά για να το αποδώσετε σαν κοινόχρηστο χώρο στο κοινωνικό σύνολο. Για να αθλούνται όχι μόνο οι Βυζαντιώτες αλλά όλοι οι δημότες της ευρύτερης περιοχής, όταν μάλιστα είναι θετική η άποψη των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου ότι η διατήρηση της χρήσε για αθλητικές δραστηριότητές είναι απαραίτητη.
Και συνεχίζατε : Σήμερα η Δημοτική αρχή αρνείται να απαλλοτριώσει αυτόν τον χώρο, ακούσατε καλά αγαπητοί Βυζαντιώτες «αρνείται η Δημοτική αρχή» έλεγε ο κ. Δήμαρχος και συνέχιζε διότι το ποσό είναι τεράστιο και πραγματικά δεν μας περισσεύει ούτε μια δραχμή.
Τολμώ να πω κ. Δήμαρχε, ότι λειτουργείται με δύο μέτρα και δύο σταθμά γιατί ενώ σεν σας περίσσευε ούτε μια δραχμή όπως δηλώνατε, εσείς πιεζόμενος από κατοίκους του Κέντρου καταφεύγατε σε δάνειο 4.000.000 και απαλλοτριώνατε το οικόπεδο της Πασσαλίδη – Μακρουζήδων, χαρακτηρι-σμένο επίσης για αθλητικές δραστηριότητές. Και κάτι ακόμη θα σας θυμίσω, στην προσπάθεια σας να υποβαθμίσετε την αναγκαιότητα διατήρησης του χώρου κ. Δήμαρχε, πάντα διαβάζω από τα πρακτικά της 21-3-08 λέγατε : «Πέστε μου κ. Ματσαρίδη έτσι με το χέρι στην καρδιά, και εσείς κ. Μουράτη, πόσοι στο Βυζάντιο ξέρουν γι αυτό τον χώρο που καίγεσθαι να τον απαλλοτριώσουμε ;»
Την απάντηση δεν χρειάζεται να σας την δώσω εγώ κ.Δήμαρχε γιατί «καίγομαι» σας την δίνουν σήμερα οι εκατοντάδες υπογραφές των Βυζαντιωτών που συνοδεύουν τις ενστάσεις τους και η δυναμική του παρουσία.
Αγαπητοί Συνοικιώτες σας προτρέπω να διαβάσετε τα πρακτικά προηγουμένων συνεδριάσεων για να δείτε διαχρονικά ποιες ήταν οι θέσεις μου, τόσο χθες, όσο και σήμερα.
Επαναλαμβάνω τις απόψεις μου :
1ον Ότι ο χώρος αυτός είναι άκρως απαραίτητος για τον συνοικισμό μας, ο οποίος στερείτε χώρους αθλοπαιδιών, και όχι μόνο στερείτε των πάντων, και για τον οποίο συνοικισμό το Γεν. Πολ. Σχέδιο προβλέπει ανάγκες σε γη 13 στρεμμάτων.
2ον Απαιτούσα κ. Δήμαρχε, όλες αυτές τις δεκαετίες από εσάς, να είσασταν διεκδικητικός, αφού από το 1987 ήταν χαρακτηρισμένος ο χώρος και ήσασταν τότε Αντιδήμαρχος. Από το 1999 δε που διατελούσατε Δήμαρχος γνωρίζατε τις ενέργειες της ΜΕΛ Α.Ε. για αποχαρακτηρισμό, και για τις δικαστικές αποφάσεις που θα ακολουθούσαν.
Στην αγωνιώδη δε έκκληση του «Συλλόγου Κατοίκων Βυζαντίου» το 2002 που συνοδευόταν από 1000 υπογραφές και ζητούσαμε να το εντάξεται στα Ολυμπιακά έργα «Ελλάδα 2004» μας απαντήσατε, είσαστε εμπρόθεσμοι. Εσείς όμως σαν Δήμος που υποτίθεται γνωρίζετε από προθεσμίες τι κάνατε ; Απολύτως τίποτα, γιατί δεν σας ενδιάφερε.
3ον Κακοδιαχειριστήκατε την μεγάλη Δημοτική περιουσία, 200 ακίνητα αν δεν κάνω λάθος, γιατί ποτέ δεν μας είπατε τον ακριβή αριθμό, που απέκτησε ο Δήμος από την εφαρμογή του Κοινωνικού Συντελεστή στην επέκταση της Καλαμαριάς μοιράζοντάς την σε αποζημιώσεις οικοπεδούχων για την διάνοιξη της Πόντου. Υποχρέωση της Πολιτείας λέγαμε τότε, και συνεχίζουμε να λέμε και σήμερα.
Φώναζε ο κ.Σταμάτης επικεφαλής της τότε Δημοτικής μας Παράταξης, ούτε μια δραχμή να δώσει ο Δήμος, αλλά εσείς μας αγνοούσατε, όμως αγνοήσατε και αυτήν ακόμη την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έως χθες συνεχίζατε να μοιράζετε τα τελευταία διαμερίσματα. Είχατε λοιπόν την δυνατότητα με τον κοινωνικό συντελεστή να αποζημιώνατε την ΑΜΕΛ Α.Ε.
Σήμερα δικαιωνόμαστε στην περίπτωση της Πόντου, αφού το κράτος έρχεται να αποζημιώσει με τεράστια ποσά τα 130 στρέμματα στην Μίκρα, συν τους ιδιοκτήτες της Πόντου, μέσω της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Όμως εσείς αυτά σκοπίμως για λόγους καθαρά πολιτικούς τα αποκρύπτεται και δικαιολογείσθαι, αφού η Γεν. Γραμ. Αθλητισμού αδυνατεί να αποζημιώσει την ΜΕΛ Α.Ε. αποχαρακτηρίζουμε τον χώρο, γιατί ουσιαστικά αυτό κάνετε. Σ’ όλη την Ελληνική Επικράτεια αγαπητοί μου η Γεν. Γραμ. Αθλητισμού έχει να αντιμετωπίσει εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις πιστεύετε λοιπόν ότι θα της άγγιζε το πρόβλημά μας, όσο καίει εμάς σαν Δήμος και σαν συνοικισμό.
Τελειώνοντας κ. Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι έχω να καταθέσω τα εξής :
Αποφασίσαμε ομόφωνα στο Δημ. Συμβούλιο ότι ο χώρος είναι απαραίτητος. Το ίδιο λένε και οι Τεχν. Υπηρεσίες όπως αυτό προκύπτει από το Γεν. Πολ. Σχέδιο. Η Διοίκηση αυτή είχε χρονικό ορίζοντα 10 χρόνων – με οικονομικές συγκυρίες καλύτερες – να φροντίσει ώστε να βρεθούν χρήματα για απαλλοτριώσεις. Αδιαφόρησε. Σήμερα όμως καλείται να πάρει μια απόφαση ξεκάθαρη και να πει στον κόσμο, τον κρατάει τον χώρο για το κοινό καλό ή τον αφήνει στην οικοδόμηση. Που θα βρει τα χρήματα είναι δική της ευθύνη, όπως δική της επιλογή ήταν και η αδιαφορία τόσα χρόνια. Ζητούμενο από την Δημοτική Παράταξη «Όλοι για τη Καλαμαριά» με επικεφαλής τον κ. Τριανταφυλλίδη είναι ο χώρος να περιέλθει στον Δήμο για κοινή χρήση.