Sunday, March 8, 2009



Λάβαμε επιστολή από εκπροσώπους των καταστηματαρχών της Ν. Πλαστήρα όπου μεταξύ άλλων ζητούν να πληροφορηθούν: «Θέλουμε να πληροφορηθούμε αν αληθεύει ότι στο πρόγραμμα της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ» καταγράφεται η κατάργηση της περιφερειακής οδού που συνδέει τη Σοφούλη με την Πλαστήρα και η αντικατάστασή της με υπόγεια αρτηρία που θα συνδέει του δύο δρόμους, καθώς επίσης αν έγινε προεκλογικά συνάντηση του κ. Τριανταφυλλίδη με καταστηματάρχες με τους οποίους συζήτησε την περίπτωση πεζοδρόμησης της οδού Νικ. Πλαστήρα»

Αγαπητοί φίλοι Κατά την προεκλογική περίοδο ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Τριανταφυλλίδης , παρόντος και του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου κ. Στέφανου Μανιάτη ο οποίος (καταστηματάρχης της Πλαστήρα και ο ίδιος) ανέλαβε να συγκεντρώσει καταστηματάρχες και εκπροσώπους των καταστηματαρχών. Οφείλουμε νε παρατηρήσουμε ότι ο αριθμός των επιχειρηματιών που πήραν μέρος στη συζήτηση σε σχέση πάντα με τους υπάρχοντες ήταν μικρός. Στους παρόντες τέθηκε υπόψη και αναλύθηκε διεξοδικά το μέρος του προγράμματός μας που αφορά στη στα καταστήματα της υγειονομικού ενδιαφέροντος της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά της Ν. Πλαστήρα. Το θέμα «πεζοδρόμηση της Πλαστήρα», που αποτελεί μέρος του γενικότερου πλάνου αντιμετώπισης των προβλημάτων της παραλιακής ζώνης συζητήθηκε και ασφαλώς θα ξανασυζητηθεί και με την παρουσία εκπροσώπων των κατοίκων της περιοχής.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΟΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΑΦΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ «-Κατασκευή υπόγειας αρτηρίας για την σύνδεση των οδών Σοφούλη-Πλαστήρα.»

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ζούμε σε μια πόλη, στην οποία η ποιότητα της ζωής των κατοίκων κάθε μέρα επιβαρύνεται με αποτελέσματα τραγικά και μη αναστρέψιμα. Το τσιμέντο κυριαρχεί παντού. Η ανάσα μας πνίγεται. Οι ελεύθεροι δημόσιοι, δημοτικοί-κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου εξαφανίζονται.
Η παραλία της Καλαμαριάς έχει εγκαταλειφθεί στην απαξίωση και την αδιαφορία της πολιτείας με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου της τελευταίας 8ετίας.
Άμεση φροντίδα μας είναι η καταγραφή των μικρών και μεγάλων προβλημάτων, η επιστημονική έρευνα και η μελέτη των αιτίων που τα δημιουργούν, η επεξεργασία αξιόπιστων θέσεων και προτάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις. Αυτό επιδιώκουμε να γίνει με την ενεργοποίηση πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ειδίκευση και γνώσεις, ώστε η προσέγγιση, η ανάλυση και τα πορίσματα που θα βγουν να διακρίνονται από ρεαλισμό, να δίνουν λύσεις και ταυτόχρονα την απαραίτητη προοπτική, να περιγράφουν δηλαδή και να δρομολογούν την πορεία του Δήμου, σε βάθος χρόνου με ξεκάθαρο το μοντέλο ανάπτυξής του.
Οι διαδικασίες θα είναι ανοικτές σε όλους και θα εξασφαλίζουν τη συλλογική σκέψη μέσα από δράσεις ενός οργανωμένου διαλόγου, με ομάδες δουλειάς που θα ξεκινάει από την απλή ταξινόμηση υλικού και θα φτάνει μέχρι τις συσκέψεις εργασίας και τις ημερίδες. Σ’ αυτές μπορούν να λάβουν μέρος όλοι όσοι νοιάζονται γι’ αυτόν τον τόπο, έχουν τη διάθεση να αφιερώσουν χρόνο, προβληματίζονται για ό,τι συμβαίνει και νοιώθουν την ανάγκη να συμβάλλουν θετικά. Φιλοδοξία μας είναι στο τέλος το πρόγραμμα που θα επεξεργαστούμε να εκφράζει όλους και το κυριότερο αυτοί να είναι αποφασισμένοι να δράσουν για την υλοποίησή του.
Θεωρούμε ότι η Παιδεία, θεμέλιο για το παρόν και το μέλλον κάθε κράτους, επιβάλλεται να είναι σε πρώτη προτεραιότητα και από κοντά ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η εξασφάλιση ευκαιριών για τη νέα γενιά. Ακόμα, η αξιοποίηση, ως κοινωνικών αγαθών, των στρατοπέδων Κόδρα και Νταλίπη, η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα έργα υποδομής και ανάπλασης, οι χρήσεις γης, η αισθητική αναβάθμιση της πόλης και η ανάδειξη της φυσικής της ομορφιάς. Η λύση του κυκλοφοριακού, του προβλήματος της στάθμευσης και της συγκοινωνίας. Η φροντίδα στους υπερήλικες και αναξιοπαθούντες, η στήριξη των εφήβων και των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Η απασχόληση, η αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς και τα προβλήματα των κοινωνικών ομάδων. Η φροντίδα των ζώων με την ταυτόχρονη καλλιέργεια της αντίληψης ότι κι’ αυτά είναι μέρος της ζωής μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη για τον Δήμο Καλαμαριάς η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης ώστε να αποκτήσει ο Δήμος μια σταθερή και μακρόχρονη στρατηγική αναδεικνύοντας τον δικό του αυτόνομο ρόλο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Οι άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη μας είναι:

1. Συνολική ανάπλαση της παραθαλάσσιας ζώνης από όρια Δήμου Θεσσαλονίκης - Στρατόπεδο Κόδρα έως αθλητικές εγκαταστάσεις Μίκρας με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Ενιαίος σχεδιασμός παραλιακής ζώνης.
- Ενιαία χωροταξική προσέγγιση.
- Ενσωμάτωση σε ενιαία ζώνη Θερμαϊκού Κόλπου.
Δημιουργία ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ με τις παρακάτω δράσεις:
- Αλιευτικό καταφύγιο.
- Μαρίνα με πλήρεις υποστηρικτικές μονάδες.
- Ναυταθλητισμός.
- Πλαζ αναψυχής.
- Ένταξη Στρατοπέδου Κόδρα στον ενιαίο σχεδιασμό παραλίας.
- Πολιτισμικές - Περιβαλλοντικές δράσεις.
- Θαλάσσια αστική συγκοινωνία.

2. Διαδημοτική συνεργασία Δήμου Καλαμαριάς ανατολικών Δήμων για την ίδρυση ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ.
2.1. Κινητροδότηση εγκατάστασης γραφείων επιχειρήσεων Ε.Ε., NAFTA, MED για την ανάπτυξη δράσεων προς αγορές Βαλκανίων, Παρευξείνια Ζώνης και Ν.Α. Μεσογείου.
2.2. Στόχευση Πάρκου:
- Εναλλακτικοί κλάδοι.
- Καινοτόμες λύσεις παραγωγής.
- Έρευνα HI-TECH.
- Οικολογικός προσανατολισμός παραγωγής.
- Αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
- Διαχείριση υδάτινων πόρων.
- Κλασσικές επιχειρηματικές δράσεις.

3. Αναθεώρηση πρωτευόντων κυκλοφοριακών αξόνων:
- Υποθαλάσσια αρτηρία, περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις στην Καλαμαριά.
- Λειτουργικότητα εισόδου-εξόδου πόλης στον Φοίνικα σε συνδυασμό με την λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου και Ναυτιλιακού Τουριστικού Πάρκου.

4. Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμαριάς:
- Μορφολογική και λειτουργική ανάδειξη.
- Διερεύνηση νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
- Στόχευση της ενιαίας μορφής και οργάνωσης του Ιστορικού Κέντρου.
- Στόχευση ενός ενιαίου και αναγνωρίσιμου Εμπορικού Κέντρου.
- Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο σαν ανταγωνιστικός πόλος στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

5. Στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ.
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΟΔΡΑ ΣΕ ΧΩΡΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.
- Απόδοση της ιδιοκτησίας του στον Δήμο Καλαμαριάς.
- Διατήρηση του ενιαίου του χαρακτήρα και κατάργηση της επιφανειακής οδού που υπήρχε στο Γ.Π.Σ. και συνδέει την οδό Σοφούλη με την Πλαστήρα.
- Κατασκευή υπόγειας αρτηρίας για την σύνδεση των οδών Σοφούλη-Πλαστήρα.
Απαγόρευση κατασκευής οποιουδήποτε κτίσματος και δενδροφύτευση ολόκληρης της έκτασης.