Monday, March 2, 2009

Η ισότητα των φύλων είναι μόνο θεωρητική


Παρόλο που θεωρητικά διανύουμε την εποχή της ισότητας των δύο φύλων, οι γυναίκες και τακορίτσια σε πολλές χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια και διακρίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, δραματική είναι η κατάσταση των γυναικών στον τομέα της Εκπαίδευσης, καθώς 60 εκατομμύρια κορίτσια δεν πάνε σχολείο: Από τα 875 εκατομμύρια ενηλίκους αναλφάβητους σε όλο τον κόσμο, τα 213 είναι γυναίκες. Σχεδόν 15 εκατομμύρια κορίτσια 15-19 ετών γίνονται μητέρες κάθε χρόνο, δηλαδή γεννούν το 10% των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι έφηβες έγκυες έχουν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού, αποβολής και γέννησης θνησιγενούς βρέφους, ενώ έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες άνω των 20 ετών να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει στις μέρες μας η βία στην οικογένεια, καθώς εκατομμύρια γυναίκες δολοφονούνται εκ προμελέτης ή εξαιτίας παραμέλησης, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Η Action Aid Hellas επισημαίνει ότι οι γυναίκες αποτελούν το 70% από το 1/4 του πλανήτη που ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Οι γυναίκες εργάζονται τα 2/3 του παγκόσμιου χρόνου εργασίας, αλλά αμείβονται με το 10% του παγκόσμιου εισοδήματος και τους ανήκει το 1% του παγκόσμιου πλούτου. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι γυναίκες αμείβονται 27% λιγότερο από τους άντρες, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες αμείβονται 23% λιγότερο. Οι γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μορφωθούν, ενώ σε όλο τον κόσμο αποτελούν τα 2/3 των 876 εκατομμυρίων αναλφάβητων ανθρώπων.