Wednesday, March 25, 2009

ΦΟΙΝΙΚΑΣ... ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!!!



ΦΟΙΝΙΚΑΣ: ΜΙΖΕΡΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!!!


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ! ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΤΕ, ΣΤΕΓΝΩΣΑΤΕ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ; ΑΝΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΣΑΣ ΤΩΡΑ... ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ... ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ!


ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΟΙ ΦΟΙΝΙΚΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΟΔΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ...

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΦOIΝΙΚΙΩΤΕΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥΣ... ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ...

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ Η ¨ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ" ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ, ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ "ΚΑΘΑΡΣΗΣ" ΚΑΙ ΤΗΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Ο Φοίνικας
Πολεοδομικό καθεστώς


Ο συνοικισμός του Παραχωρητήριο δ Φοίνικα κτίστηκε σε εφαρμογή του ειδικού προγράμματος αποκατάστασης των παραπηγματούχων οικογενειών Αθηνών – Πειραιώς – Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Προσφυγικής και Λαϊκής Κατοικίας (Ν.Δ. 4176/1961) και ανήκει στο Δήμο Καλαμαριάς από την δημιουργία του. Ο συνοικισμός εποικίστηκε κυρίως με πρόσφυγες και σε μικρότερο ποσοστό με ΡΟΜ.

Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου (τροποποίηση του ΓΠΣ, 1997), ο Φοίνικας αποτελεί την Πολεοδομική ενότητα 16. Από την εποχή που χτίστηκε (γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’60) αποτελούσε πάντα το Ανατολικό – Νοτιοανατολικό άκρο του Δήμου, και εμφανιζόταν σχετικά αποκομμένος από τον λοιπό πολεοδομικό ιστό της Καλαμαριάς (από βορρά γειτνιάζει με περιοχή επαγγελματικών χρήσεων γης, από Ανατολικά και Νότια περιβάλλεται από την Περιφερειακή Τάφρο και πέραν αυτής από αδιαμόρφωτες εκτός σχεδίου εκτάσεις). Με την αναθεώρηση του 1997, όταν εντάχθηκε στο Πολεοδομικό Σχέδιο η Πολεοδομική Ενότητα 17, μία αδιαμόρφωτη έκταση στα δυτικά του συνοικισμού, ο Φοίνικας ενσωματώθηκε και ουσιαστικά απέκτησε συνέχεια με τον λοιπό πολεοδομικό ιστό της Καλαμαριάς.

Ο συνοικισμός διατηρεί μέχρι σήμερα την αρχική πολεοδόμησή του.
Γεωγραφικό Στίγμα


Η περιοχή του Φοίνικα βρίσκεται πάνω στο ανατολικό όριο της οικιστικής περιοχής του Δήμου. Η ενότητα αυτή καλύπτει περίπου το 6% της συνολικής έκτασης και το 4% του πληθυσμού του Δήμου (με χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα).Καλαμαριά
Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ο κύριος όγκος των παλιών εργατικών κατοικιών (κατασκευής του 1962 από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας) και διασχίζεται από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, τον κύριο οδικό άξονα σύνδεσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με το Αεροδρόμιο Μακεδονία και την ανατολική περιαστική οικιστική ζώνη. Σε μικρή μάλιστα απόσταση από την περιοχή παρέμβασης, και πάνω στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, βρίσκεται ο κόμβος 13 της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης. Η περιοχή γειτνιάζει ΒΔ με την Πολεοδομική Ενότητα Ε.Μ.Ο. (Επαγγελματικές εγκαταστάσεις Μη ιδιαιτέρως Οχλουσών χρήσεων) και άλλες χρήσεις μη-κατοικίας (π.χ. Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου), ΒΑ και Ανατολικά περικλείεται από την Ανατολική Περιφερειακή Τάφρο αντιπλημμυρικής προστασίας του ΠΣΘ, ενώ από Νότια έως ΝΔ γειτνιάζει με την Πολεοδομική Ενότητα 17 (με χρήσεις κυρίως κατοικίας) και την περιοχή οικιστικής επέκτασης του Δήμου.
Δημοτικό Διαμέρισμα ΦοίνικαΣε μικρή απόσταση, πάνω στον άξονα της Εθνικής Αντιστάσεως και γύρω από τον κόμβο 13 της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, έχουν χωροθετηθεί αρκετές εμπορικές κυρίως χρήσεις υπερτοπικού χαρακτήρα που έχουν πολλές αρνητικές συνέπειες για την τοπική αγορά του Φοίνικα. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Άγιος Παύλος και η Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς.

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει 67 κτίρια κατοικιών, 7 κτίρια επαγγελματικής χρήσης (μικρό εμπορικό κέντρο του Δήμου), ένα Κέντρο Νεότητας, ΚΑΠΗ, Παιδική Χαρά, Πρόνοια, Αναψυκτήριο, 3 σχολεία, και ένα πλέγμα υπαίθριων δημόσιων χώρων και κοινόχρηστων εγκαταστάσεων. Οι δημόσιοι υπαίθριοι χώροι εμφανίζονται κυρίως ως αδιαμόρφωτες πρασιές ή αυλές ανάμεσα στα κτίρια των κατοικιών.
Ο συνοικισμός του Φοίνικα είναι η μία από τις δύο σημαντικές περιοχές «κοινωνικής κατοικίας» στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με συγκεντρωμένο αριθμό κατοικιών η οποία παρουσίαζε φανερά σημάδια φυσικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής υποβάθμισης.
Ο συνοικισμός του Φοίνικα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρασίνου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Είναι σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, κατά τα πρότυπα των «κηπουπόλεων» όπου η κατοικία συγκεντρώνεται σε κτίρια διάσπαρτα μέσα σε υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους. Οι χώροι αυτοί εμφανίζονται σήμερα ως αδιαμόρφωτες «πρασιές» ή «αυλές» ανάμεσα στα κτίρια, και σε ελάχιστες περιπτώσεις ως οργανωμένοι χώροι πρασίνου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνται άναρχα ως χώροι στάθμευσης από τους κατοίκους της περιοχής και ως χώροι αποθήκευσης ογκωδών αντικειμένων. Το σύνολο των παραπάνω συνθηκών καθιστούν τους υπαίθριους χώρους κατάλληλους για την ανάπτυξη της εγκληματικότητας στην περιοχή και ακατάλληλους για χρήση από τους κατοίκους για άθληση, παιχνίδι, αναψυχή, χώρο συγκέντρωσης.
Η γεωγραφική θέση του συνοικισμού – στο Νοτιοανατολικό άκρο του Δήμου Καλαμαριάς και του συνεχόμενου αστικού ιστού του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ) – αλλά και ο τρόπος που οικοδομήθηκε – ως αυτόνομη περιοχή κατοικίας – συνέβαλλαν στη σχετική απομόνωση και περιθωριοποίηση των κατοίκων του.
Αυτά, σε συνδυασμό με ένα βεβαρημένο οικονομικό και κοινωνικό προφίλ (υψηλή ανεργία, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ελάχιστες επιχειρηματικές ευκαιρίες, χαμηλά εισοδήματα, μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες) καθιστούσαν τον Φοίνικα μία περιοχή με πολλαπλά προβλήματα, η οποία έχρηζε μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης σε φυσικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ποια είναι η περιοχή του Φοίνικα

Στο Φοίνικα κατοικούν περίπου 4.600 κάτοικοι (σύμφωνα με την Απογραφή του 2001), ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων προέρχονται από χώρες του εξωτερικού (15% του πληθυσμού δεν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και πάνω από 10% δεν έχουν Ελληνική υπηκοότητα). Τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής είναι η εξαιρετικά υψηλή ανεργία (περίπου το τριπλάσιο του Εθνικού μέσου όρου), το χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα (περίπου το ¼ του Εθνικού μέσου όρου), το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (πάνω από το 53% του πληθυσμού δεν έχει πάει Γυμνάσιο, και πάνω από 5% δεν πήγε καθόλου στο σχολείο) και η έλλειψη ασφάλισης για μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού (12%).Φοίνικας

Το μέσο μέγεθος νοικοκυριού της περιοχής είναι 3,2 άτομα, μεγαλύτερο δηλαδή από τον Εθνικό Μέσο όρο των 2,9 ατόμων. Σε σχέση με την ηλικιακή σύνθεση, ο Φοίνικας παρουσιάζει (σε σύγκριση με τον υπόλοιπο Δήμο) χαμηλά ποσοστά παιδικού πληθυσμού (0-15) και κύρια (ανά)παραγωγικού πληθυσμού (30-45), ενώ παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά νέων (20-25), δεύτερης ηλικίας (50-55), και ηλικιωμένων (>69).

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, μόλις το 60% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού συμμετέχει σε αυτή, μόνο το 44% απασχολούνται, και από αυτούς μόνο οι 8 στους δέκα έχουν μόνιμη εργασία. Ιδιαίτερα σκληρά πλήττονται από την ανεργία ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, οι γυναίκες, οι νέοι και οι οικονομικοί μετανάστες.

Σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ιδιαίτερα δυσμενές είναι και το χαμηλό ποσοστό των απασχολούμενων που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης (ούτε 10%).

Εν γένει, ο τριτογενής τομέας είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα και όσον αφορά την απασχόληση των κατοίκων (πάνω από το 90% απασχολούνται στο εμπόριο και τις υπηρεσίες) αλλά και τις επιχειρήσεις της περιοχής (70% εμπόριο, 10% συνεστίαση, 20% λοιπές υπηρεσίες). Σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις της περιοχής είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε περισσότερες από τις μισές δεν απασχολούνται εργαζόμενοι πέραν του ιδιοκτήτη.

Πέραν των οικονομικών προβλημάτων της περιοχής, άλλα σημαντικά προβλήματα για τους κατοίκους – όπως είχαν εντοπιστεί από έρευνα πεδίου – είναι:

  • τα ναρκωτικά
  • η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας
  • η αυξημένη εγκληματικότητα (έλλειψη ασφάλειας)
  • η έλλειψη πολιτιστικών χώρων
  • η κακή κατάσταση πεζοδρομίων και κάποιων δρόμων
  • η καθαριότητα (έλλειψη κάδων)
  • η κακή κατασκευή των σχολικών κτιρων και έλλειψη χώρων
  • η έλλειψη αθλητικών χώρων
  • η έλλειψη ιατρικών υπηρεσιών
  • ο κακός φωτισμός στους δρόμους
Δια στόματος του Υποψηφίου Δημάρχου της Παράταξής μας δινουμε υποσχεση για κατι που σίγουρα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ... Μεσα στα δυο πρωτα χρόνια διοίκησης του Δήμου από την Παράταξήμαμας ο αδικημένος Φοινικας θα μετατραπεία σε μια πέρα για πέρα ασφαλή γειτονιά, στολιδι της Καλαμαριάς...

ΠΥΚΝΩΣΤΕ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΒΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ....

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΝΙΚΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΦΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ... Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΟΥΚ ΟΛΙΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ (ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ) ΤΟΝ ΦΟΙΝΙΚΑ ΣΕ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΑΡ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ