Tuesday, March 31, 2009

Eπίκαιρα και Καθημερινά


Toυ Σάββας Δημητριάδη


@Επίκαιρο και αξιοσημείωτο γεγονός είναι τα στοιχεία που παρουσίασε για το 2008, η Διεθνής διαφάνεια και ο συνήγορος του πολίτη πρόσφατα για την «διαφθορά».

Την πρωτιά κατέχουν πάλι οι Δήμοι και ακολουθούν οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες, Υπουργεία, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας κτλ κτλ..

@εκατέσσερις χιλιάδες (14) προσφυγές στο συνήγορο του πολίτη, οι μισές αφορούσαν Δήμους!!!

@Την ίδια στιγμή που υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, συνεχίζει να αναπτύσσεται ένα διπλό « φαινόμενο».

Αφενός ή εξουσία, οι εξουσίες, κεντρικές και τοπικές, κυριαρχούν σε όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής, επικαθορίζουν βαθμιαία και ασφυκτικά τα πάντα.

Αφετέρου ή εξουσία, οι εξουσίες λειτουργούν όλο και πιο «αγκαλιασμένες» με τον εαυτό τους, σε κλειστό «κύκλωμα». Αυτό το φαινόμενο τείνει να γίνει ή κυρίαρχη μορφή εξουσίας της κοινωνίας.

@Ταυτόχρονα όμως αυξάνει ή εισφορά της εξουσίας «στα λόγια», σε αποκυρήξεις, λεονταρισμούς, πάταξη της διαφθοράς.. Πολύς πολιτικός λόγος αναλώνεται περί την διαφάνεια, την αντιδιαπλοκή, με πυκνή υποκρισία.

@Οι διακυρήξεις περί «χρηστής διοίκησης», «διαφάνεια παντού» που σε όλους τους τόνους διακυρήσσει το πολιτικό σύστημα και οι τοπικές εξουσίες μοιάζει με «αναιδή» τίτλο για την ίδια την εξουσία.

@Δυστυχώς, η διαφθορά και η κακοδιοίκηση δεν είναι σώνει και καλά «συναλλαγή», έγινε νοοτροπία και αυτό είναι το επικίνδυνο..

Το πολιτικό σύστημα και ή κάθε μορφή εξουσίας, ιδιαίτερα η τοπική εξουσία, οφείλει να «προσέλθει» στο πρόβλημα όχι με διακυρήξεις αλλά με πρακτικές ιδέες για τη «διαφθορά».

Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αιτιολογήσει τη συμπεριφορά της (πράξη ή παράληψη) απέναντι στον πολίτη και στα δικαιώματά του.

Η εξουσία, αιρετή και μη, έχει πλούσιο υλικό να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» και να αποκαταστήσει το «κράτος δικαίου»..

Όμως ή προστασία των πολιτών από την διαφθορά και την κακοδιοίκηση, είναι και ευθύνη των ίδιων των πολιτών.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαφθορά είναι πηγή κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, η υποταγή μας στην διαφθορά είναι συγκάλυψη της αυθαιρεσίας της κάθε εξουσίας.

*Και για να μη μιλάμε γενικά, ας συνδέσουμε κριτικά και αυτοκριτικά αυτή την κατάσταση με τον Δήμο μας, την τοπική εξουσία και με μας τους ίδιους-δημότες της Καλαμαριάς..

@Αναρωτηθήκαμε όλοι εμείς που αποτελούμε τον κοινωνικό ιστό της Καλαμαριάς, αν αφομοιώσαμε τις αρχές περί «χρηστής διοίκησης» περί «χρηστών συναλλακτικών ηθών» στην συνδιαλλαγή μας με την τοπική εξουσία ή

με διάφορους τρόπους και συμπεριφορές «ταυτιζόμαστε» με την κάθε εξουσία στις πρακτικές της «συναλλαγής» και της «διαφθοράς»;

@Συμμετέχουμε στα κοινά του τόπου μας ή εξαντλούμε την ιδιότητα του δημότη Καλαμαριάς σε «μικροσυναλλαγές και ρουσφετάκια προσωπικού χαρακτήρα» με τη διοίκηση του δήμου σαν «εξαγοράσιμοι κολίγοι»;

Σήμερα στην πόλη μας υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, με την προοπτική αυτού του τόπου όπου ζούμε και αναπνέουμε.

@Η «σιωπή» και ή μη συμμετοχή στα κοινά, είναι συνενοχή στα κακώς κείμενα.