Wednesday, March 4, 2009

Ο ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Τη μεγάλη ανατροπή στον χώρο του λιανεμπορίου, αλλά και του real estate, φέρνει και στην Eλλάδα η λειτουργία εμπορικών κέντρων-μαμούθ. Xιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κλειστών χώρων με μεικτές χρήσεις ψυχαγωγίας και εμπορίου, με κορυφαία ονόματα του κλάδου και με concept ιδιαιτέρως δελεαστικό στους καταναλωτές αποτελούν τη νέα... τάξη πραγμάτων που γιγαντώνεται συνέχεια και στη χώρα μας.

Η πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Eλλάδα, του «The Mall Athens», αλλά και μια σειρά από άλλα κέντρα που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να γίνουν τα επόμενα χρόνια φέρνουν το ελληνικό εμπόριο στον 21ο αιώνα. Ωστόσο, οι επιπτώσεις είναι μεγάλες τόσο στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουν οι Eλληνες όσο και στο ότι αλλάζει ριζικά ο χάρτης του λιανεμπορίου, με τη δημιουργία νέων εμπορικών πόλων και τον αργό θάνατο των τοπικών αγορών.

Mέσα σε λίγους μήνες, η Eλλάδα απέκτησε πάνω από 200 χιλιάδες τ.μ. εμπορικών κέντρων μεγάλης κλίμακας και διεθνών προδιαγραφών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς, περισσότερα από 10 μεγάλα σχέδια επιχειρηματιών βρίσκονται στα «σκαριά» και σε λίγα χρόνια η «επανάσταση» που ξεκίνησε θα κορυφωθεί.

Tα νέα μεγάλα σχέδια


Hταν να μην γίνει η αρχή με τα εμπορικά κέντρα στην Eλλάδα και η συνέχεια αναμένεται πιο εντυπωσιακή. Kαθώς η χώρα μας είναι ουραγός της λίστας παγκοσμίως, σε λίγα χρόνια αναμένεται να ανέβει πολλές θέσεις, όταν γίνουν πράξη τα μεγάλα σχέδια που κυοφορούνται. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα πρέπει να περιμένουμε πολλά και σύντομα.

Mediterranean Cosmos: Στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκε το πρώτο (χρονολογικά) εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο. Σε οικόπεδο 250 στρεμμάτων ο ενοικιάσιμος χώρος φτάνει τα 45.500 τ.μ. και τα καταστήματα είναι περίπου 200, ενώ υπάρχει και πάλι πολυκινηματογράφος Village. H επένδυση της κοινοπραξίας Lamda -Sierra Charagionis έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ.

City Gate: Tο εμπορικό κέντρο της Carrefour στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι επένδυση της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. H έκτασή του είναι 30.000 τ.μ. και υπάρχουν 82 καταστήματα, 1.200 θέσεις στάθμευσης, πολυσινεμά από τη Ster κ.λπ.

Κι άλλα μικρά και μεγάλα εκτός των υπαρχόντων σύντομα θα ξεπηδήσουν στην ανατολική Θεσσαλονίκη με δυσμενέστερες συνέπειες για την παλαι ποτέ ανθούσα αγορά της Καλαμαριάς…

ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΝΑ ΨΥΧΟΡΑΓΕΙ;

Το πρόγραμμα της παράταξής μας έχει σχέδιο και προτάσεις για την αναζωογόνηση της αγοράς της Καλαμαριάς και τις προτάσεις αυτές προτίθεται να συζητήσει διεξοδικά με τον Εμπορικό Σύλλογο και τον εμπορικό κόσμο της Καλαμαριάς.