Κατέβηκα ως υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς στις Δημοτικές εκλογές 2006 γιατί γεννήθηκα στην Καλαμαριά, γιατί μεγάλωσα στην Καλαμαριά… Γιατί όπου κι αν περιπλανήθηκα, όπου κι αν πήγα, την Καλαμαριά είχα στη σκέψη μου, την Καλαμαριά είχα στην καρδιά μου.
Σε πείσμα όλων εκείνων που μετ’ επιτάσεως διέδιδαν ότι θα «εξαφανιστώ» από την Καλαμαριά την επομένη των Δημοτικών εκλογών του 2006, παρέμεινα μαχόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας ηγούμενος της μείζονος αντιπολίτευσης, μη παραλείποντας, ταυτοχρόνως, να συμπαρίσταμαι ενεργά, επί τέσσερα συναπτά χρόνια, στα προβλήματα των συμπατριωτών μου, προτείνοντας λύσεις και διαμορφώνοντας από κοινού με τα ενεργά στοιχεία της κοινωνίας της Καλαμαριάς το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής μας.
Κουράστηκα από τη στείρα κομματικοποίηση των παρατάξεων. Όλοι ανήκουμε κάπου ιδεολογικά και σχεδόν όλοι ψηφίζουμε κάποιο κόμμα. Απογοητεύομαι, όμως, όταν αποκλείονται για λόγους «κομματικής καθαρότητας» άνθρωποι ικανοί, νέες και νέοι που θέλουν να προσφέρουν.
Θα συμμετέχω ξανά στις Δημοτικές εκλογές του 2010 εξαιτίας αυτού που ακούω από τα στόματα των Καλαμαριωτών τα τέσσερα τελευταία χρόνια που ζω και εργάζομαι στη γενέτειρά μου, «ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για την Καλαμαριά»
Όλες οι «αμιγώς κομματικές δημοτικές παρατάξεις» που βρέθηκαν στο τιμόνι της διοίκησης του Δήμου ότι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν και οι πολίτες είναι σε θέση, καλύτερα από κάθε άλλο, να αξιολογήσουν το μέγεθος της προσφοράς τους. Ο λαός της Καλαμαριάς, όπως και σύσσωμος ο Ελληνικός λαός, έχει πλέον πεισθεί ότι ο ασφυκτικός εναγκαλισμός κόμματος και Δημοτικής αρχής μοιραία οδηγεί την τοπική αυτοδιοίκηση σε παραλυσία.
Μια νέα, πιο υγιής, πιο παραγωγική, πιο συλλογική, πιο δημοκρατική εποχή διαφαίνεται… Κι αυτή τη «νέα εποχή» καλούμαστε όλοι κάτω από συνθήκες αντίξοες για τη χώρα μας να υπηρετήσουμε.
Δε συμμετέχω σ’ αυτόν τον αγώνα για να εκπληρώσω κάποιες προσωπικές φιλοδοξίες ή επειδή αισθάνομαι ότι κάποιος μου το χρωστάει. Συμμετέχω στον αγώνα αυτό γιατί βλέπω τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα μέρα με την ημέρα να φθίνει…
Γιατί θεωρώ χρέος μου να σταματήσω αυτή τη φθορά…
Γιατί θεωρώ χρέος μου να ξαναζωντανέψω το όραμα της νέας Καλαμαριάς που οι κομματικές παρατάξεις το μετέτρεψαν σε κακό όνειρο…
Θα συμμετέχω σ’ αυτόν τον αγώνα γιατί δε θέλω να δω την Καλαμαριά να βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.
Γι' αυτό σας ζητώ να σταθείτε δίπλα μου.
Γι' αυτό σας ζητώ να με ψηφίσετε στις εκλογές του 2010. Γι' αυτό σας ζητώ να σταματήσετε να συμβιβάζεστε με όσα οι «πραγματιστές» λένε ότι πρέπει να αποδεχθούμε.
Σε αυτές τις εκλογές, ας προσπαθήσουμε να αγγίξουμε εκείνο που ξέρουμε ότι είναι δυνατόν, μια Καλαμαριά αναγεννημένη, μια Καλαμαριά ικανή να πιστέψει ξανά.
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ζούμε σε μια πόλη, στην οποία η ποιότητα της ζωής των κατοίκων κάθε μέρα επιβαρύνεται με αποτελέσματα τραγικά και μη αναστρέψιμα. Το τσιμέντο κυριαρχεί παντού. Η ανάσα μας πνίγεται. Οι ελεύθεροι δημόσιοι, δημοτικοί-κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου εξαφανίζονται.
Η παραλία της Καλαμαριάς έχει εγκαταλειφθεί στην απαξίωση και την αδιαφορία της πολιτείας με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου της τελευταίας 8ετίας.
Άμεση φροντίδα μας είναι η καταγραφή των μικρών και μεγάλων προβλημάτων, η επιστημονική έρευνα και η μελέτη των αιτίων που τα δημιουργούν, η επεξεργασία αξιόπιστων θέσεων και προτάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις. Αυτό επιδιώκουμε να γίνει με την ενεργοποίηση πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ειδίκευση και γνώσεις, ώστε η προσέγγιση, η ανάλυση και τα πορίσματα που θα βγουν να διακρίνονται από ρεαλισμό, να δίνουν λύσεις και ταυτόχρονα την απαραίτητη προοπτική, να περιγράφουν δηλαδή και να δρομολογούν την πορεία του Δήμου, σε βάθος χρόνου με ξεκάθαρο το μοντέλο ανάπτυξής του.
Οι διαδικασίες θα είναι ανοικτές σε όλους και θα εξασφαλίζουν τη συλλογική σκέψη μέσα από δράσεις ενός οργανωμένου διαλόγου, με ομάδες δουλειάς που θα ξεκινάει από την απλή ταξινόμηση υλικού και θα φτάνει μέχρι τις συσκέψεις εργασίας και τις ημερίδες. Σ’ αυτές μπορούν να λάβουν μέρος όλοι όσοι νοιάζονται γι’ αυτόν τον τόπο, έχουν τη διάθεση να αφιερώσουν χρόνο, προβληματίζονται για ό,τι συμβαίνει και νοιώθουν την ανάγκη να συμβάλλουν θετικά. Φιλοδοξία μας είναι στο τέλος το πρόγραμμα που θα επεξεργαστούμε να εκφράζει όλους και το κυριότερο αυτοί να είναι αποφασισμένοι να δράσουν για την υλοποίησή του.
Θεωρούμε ότι η Παιδεία, θεμέλιο για το παρόν και το μέλλον κάθε κράτους, επιβάλλεται να είναι σε πρώτη προτεραιότητα και από κοντά ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η εξασφάλιση ευκαιριών για τη νέα γενιά. Ακόμα, η αξιοποίηση, ως κοινωνικών αγαθών, των στρατοπέδων Κόδρα και Νταλίπη, η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα έργα υποδομής και ανάπλασης, οι χρήσεις γης, η αισθητική αναβάθμιση της πόλης και η ανάδειξη της φυσικής της ομορφιάς. Η λύση του κυκλοφοριακού, του προβλήματος της στάθμευσης και της συγκοινωνίας. Η φροντίδα στους υπερήλικες και αναξιοπαθούντες, η στήριξη των εφήβων και των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Η απασχόληση, η αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς και τα προβλήματα των κοινωνικών ομάδων. Η φροντίδα των ζώων με την ταυτόχρονη καλλιέργεια της αντίληψης ότι κι’ αυτά είναι μέρος της ζωής μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη για τον Δήμο Καλαμαριάς η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης ώστε να αποκτήσει ο Δήμος μια σταθερή και μακρόχρονη στρατηγική αναδεικνύοντας τον δικό του αυτόνομο ρόλο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Οι άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη μας είναι:
1. Συνολική ανάπλαση της παραθαλάσσιας ζώνης από όρια Δήμου Θεσσαλονίκης - Στρατόπεδο Κόδρα έως αθλητικές εγκαταστάσεις Μίκρας με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Ενιαίος σχεδιασμός παραλιακής ζώνης.
- Ενιαία χωροταξική προσέγγιση.
- Ενσωμάτωση σε ενιαία ζώνη Θερμαϊκού Κόλπου.
Δημιουργία ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ με τις παρακάτω δράσεις:
- Αλιευτικό καταφύγιο.
- Μαρίνα με πλήρεις υποστηρικτικές μονάδες.
- Ναυταθλητισμός.
- Πλαζ και χώροι αναψυχής*
- Ένταξη Στρατοπέδου Κόδρα στον ενιαίο σχεδιασμό παραλίας.- Πολιτισμικές - Περιβαλλοντικές δράσεις.
- Θαλάσσια αστική συγκοινωνία.
________________________________________
*Καλαμαριά: Η πόλη με παραθαλάσσιο μέτωπο 5,5 χιλιομέτρων, χωρίς παραλία
Όπως έχουμε ξαναπεί, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην σημερινή γενική μορφή της Ευρύτερης Θεσσαλονίκης είναι η έλλειψη σωστής παραλιακής ζώνης.
Διαβάζω στο διαδίκτυο ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις θα έδιναν τα πάντα για μια παραθαλάσσια θέση σαν και αυτήν της Θεσσαλονίκης. Συνήθως αναγκάζονται να συμβιβάζονται με όμορφα ποτάμια και ελευθέρους χώρους δίπλα σε αυτά (Βόννη, Ντίσελντορφ, Κολωνία, Στρασβούργο, Ρώμη, Λονδίνο), ακόμα και με τεχνητές παραλίες (Βιέννη, Παρίσι, Βερολίνο)!
Οι λίγες πόλεις που είναι όντως πάνω στην θάλασσα, όπως η Θεσσαλονίκη, αξιοποιούν την θέση αυτή σαν πλεονέκτημα πρώτου μεγέθους. Το παράδειγμα της μεσογειακής Βαρκελώνης είναι εδώ εξαιρετικό, αλλά όχι το μόνο.
Στο Σύδνεϋ η ακτή έχει χρησιμοποιηθεί για θαυμάσιο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, στην ΝΥ το υδάτινο μέτωπο της δίνει μια άλλη λάμψη, το Σικάγο χρησιμοποιεί επίσης θαυμάσια την παραλία για χώρο περιπάτου. Όλες σχεδόν οι παραθαλάσσιες πόλεις στον πολιτισμένο κόσμο επενδύουν πολλά για να έχουν μια όμορφη παραλία ανοιχτή σε όλους.
Στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις η εικόνα του παραλιακού μετώπου προσαρμόστηκε στη ξεπερασμένη νεοσοσιαλίζουσα αντίληψη ότι ένας δημόσιος χώρος πρέπει να ανήκει και να τον διαχειρίζεται, για ευνόητους λόγους, εξ’ ολοκλήρου το κράτος, αποκλείοντας με το έτσι θέλω τον Δήμο στον οποίο βρίσκεται η παραλία!
Και αυτό, ακριβώς, συνέβη στην πόλη μας, αφήνοντας έτσι το χώρο του παραλιακού μετώπου αναξιοποίητο και αδιαμόρφωτο.
Επί 25 συναπτά χρόνια ο Δήμος αδιαφόρησε εγκληματικά και είδε το παραλιακό μέτωπο ως μέσο άντλησης ψηφοφόρων και μόνο, παραχωρώντας προς χρήση στους «ημετέρους» ( συλλόγους, οργανώσεις, μπαρ, ταβέρνες κλπ) κομμάτια της παραλίας!
Το αποτέλεσμα, τραγικό!
Μια παραλία 5,5 χιλιομέτρων περιφραγμένη, με εκατοντάδες αυθαίρετα κτίσματα, παράγκες, τενεκέδες και αλουμινοκατασκευές και πάμπολλες πινακίδες που απαγορεύουν ακόμα και τη διέλευση στους πολίτες, εκτός και αν είναι πελάτες των μπαρ και των ταβερνών που «δουλεύου» με «άδειες μαϊμούδες»
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο παραμένει αναξιοποίητος και ο μεγαλύτερος πνεύμονας της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, το ωραιότερο μπαλκόνι του Θερμαϊκού, το πρώην στρατόπεδο Κόδρα. 25 ολόκληρα χρόνια διοίκησης του Δήμου από την ίδια δημοτική παράταξη και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα που αγκαλιάζεται από το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς παραμένει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο.
Ο χώρος της παραλίας πρέπει να είναι ανοιχτός και ελκυστικός σε όλους τους Θεσσαλονικείς και στους επισκέπτες για κολύμπι, άθληση, περίπατο, αλλά και για ψυχαγωγία, γιορτές, μεγάλο γεγονότα κτλ
Τι προτείνουμε λοιπόν:
Απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών από την παραλία της Καλαμαριάς (μπαρ, ταβέρνες, παράγκες, εγκαταστάσεις κλπ)Καθαρισμός των ακτών και εμπλουτισμός τους με ψιλή άμμο σε τρία σημεία (Καραμπουρνάκι – Πλαζ Αρετσούς – Νέα Κρήνη) με 2 πισίνες (για μεγάλους και παιδιά) για πραγματικές βουτιές, ώσπου να καθαρίσει ο Θερμαϊκός εννοείται… Που και εδώ χρειάζεται η δυναμική παρέμβαση όλων μας… Το «έγκλημα» δολοφονίας του Θερμαϊκού πρέπει να πάρει οριστικό τέλος…
Η Θεσσαλονίκη κοντεύει τα 2.000.000 ψυχές και η Καλαμαριά μπορεί να προσφέρει στους εργαζόμενους στην πόλη Θεσσαλονικείς τη δροσιά που όλοι ψάχνουν το καλοκαίρι χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν χιλιόμετρα μακριά από τη δουλειά τους.
Αν δε προχωρήσει η πρότασή μας για υπόγεια σύνδεση της Σοφούλη με την Πλαστήρα και πεζοδρόμηση της τελευταίας, τότε μιλάμε για πλήρη ανακατάταξη της Καλαμαριάς που, δυστυχώς, επί των ημερών της παρούσας διοίκησης μετατράπηκε σε "μπαροκατάστση" και "τενεκέ μαχαλά"
Από εκεί και πέρα ήπιες και ελαφριές κατασκευές μπορούν να γίνουν στην παραλία , αφού βέβαια, απομακρυνθούν όλα τα αυθαίρετα και μεταφερθούν όλες οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στη Μίκρα, στο χώρο που κατέλαβε ο Ιππικός Όμιλος.
Ξενοδοχείο, χώροι συνάθροισης κοινού, μουσεία, χώροι πολιτισμού, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο και πλήρη αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα ως πολιτιστικό και οικολογικό πάρκο υπερτοπικής σημασίας με ήπιες και ελαφριές εγκαταστάσεις.
Η Καλαμαριά με τη δημιουργία ενός μεγάλου υπαίθριου θεάτρου, όπως το Θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα, μπορεί να μονοπωλήσει την καλοκαιρινή πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών που θα δώσουν νέα πνοή στο εμπορικό κέντρο της πόλης και την παραλιακή λεωφόρο Πλαστήρα με τα εκατοντάδες café εστιατόρια και ψαροταβέρνες.
Έτσι θα ξανάπαιρνε την παλιά την αίγλη η Καλαμαριά και κάθε μεσημέρι θα γεμίζει ο τόπος από τους αναχωρητές της ζέστης του Κέντρου για μια βουτιά, έναν καφέ και κανένα δροσερό αναψυκτικό... Χώρια το αυζάκι και το Καλαμαριώτικο μεζεδάκι...
Και μη βιαστούνε κάποιοι καλοθελητές να πούνε που θα τα βρούμε τα λεφτά… Για την κουρασμένη και αφυδατωμένη διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς τα «Ευρωπαϊκά προγράμματα» και η ορθή εκμετάλλευση των δημοτικών χώρων είναι «άγνωστες έννοιες!» … ΓΙΑ ΜΑΣ, ΟΜΩΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ…|
Η παραλία της Καλαμαριάς ανήκει σε όλους τους Θεσσαλονικείς και ο Δήμος πρέπει να διαχειρίζεται προς όφελος όλων των Θεσσαλονικέων. Για μια ακόμη φορά, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος δημοτικός φορέας διαχείρισης όλων των ελεύθερων χωρών της Καλαμαριάς, με κάποιο μεγάλο ολοκληρωμένο σχέδιο, όχι μπαλώματα απο δω και από κει!
Η παραλία μας πρέπει να γίνει με μια εκτεταμένη παρέμβαση, ένας τεράστιος περίπατος 10χλμ, με κάτι για όλους.
Θάλασσα, αμμουδιά (τεχνητή όπου χρειάζεται), αλλά και χρήσεις που να φέρνουν κέρδη και πόρους για συντήρηση όπως μπαρ, εστιατόρια, μαρίνες, ξενοδοχεία, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο κλπ … Και βεβαία συνεχόμενο ελεύθερο χώρο για περίπατο, ρόλλερς, ποδήλατα, τζόκινγκ κτλ
Στη Βαρκελώνη χαίρεσαι να περπατάς στην παραλία να βλέπεις κόσμο, ποδήλατα, βόλεϊ, αθλητισμό, ιστιοπλοΐα, αλλά και χαβαλέ, μπαρ, εστιατόρια.
Στην όμορφη Καλαμαριά μας, δυστυχώς, απουσιάζει πλήρως η κουλτούρα της παραλιακής πόλης…
2. Διαδημοτική συνεργασία Δήμου Καλαμαριάς ανατολικών Δήμων για την ίδρυση ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ.
2.1. Κινητροδότηση εγκατάστασης γραφείων επιχειρήσεων Ε.Ε., NAFTA, MED για την ανάπτυξη δράσεων προς αγορές Βαλκανίων, Παρευξείνια Ζώνης και Ν.Α. Μεσογείου.
2.2. Στόχευση Πάρκου:
- Εναλλακτικοί κλάδοι.
- Καινοτόμες λύσεις παραγωγής.
- Έρευνα HI-TECH.
- Οικολογικός προσανατολισμός παραγωγής.
- Αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
- Διαχείρηση υδάτινων πόρων.
- Κλασσικές επιχειρηματικές δράσεις.
3. Αναθεώρηση πρωτευόντων κυκλοφοριακών αξόνων:
- Περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις στην Καλαμαριά.
- Λειτουργικότητα εισόδου-εξόδου πόλης στον Φοίνικα σε συνδυασμό με την λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου και Ναυτιλιακού Τουριστικού Πάρκου.
4. Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμαριάς:
- Μορφολογική και λειτουργική ανάδειξη.
- Διερεύνηση νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
- Στόχευση της ενιαίας μορφής και οργάνωσης του Ιστορικού Κέντρου.
- Στόχευση ενός ενιαίου και αναγνωρίσιμου Εμπορικού Κέντρου.
- Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο σαν ανταγωνιστικός πόλος στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
5. Στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ.
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΟΔΡΑ ΣΕ ΧΩΡΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.
- Απόδοση της ιδιοκτησίας του στον Δήμο Καλαμαριάς.- Διατήρηση του ενιαίου του χαρακτήρα και κατάργηση της επιφανειακής οδού που υπήρχε στο Γ.Π.Σ. και συνδέει την οδό Σοφούλη με την Πλαστήρα.
- Κατασκευή υπόγειας αρτηρίας για την σύνδεση των οδών Σοφούλη-Πλαστήρα.
- Αξιοποίηση των υπαρχόντων διατηρητέων κτιρίων.
- Ήπιες εγκαταστάσεις υποδοχής κοινού και πολιτιστικών εκδηλώσεων
ΠΑΙΔΕΙΑ - ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
Η Δημοτική Αρχή έχει από το νέο χρόνο κύρια ευθύνη στα ζητήματα υποδομών των σχολικών κτιρίων. Πέραν αυτού όμως πρέπει να γίνει σαφές ότι η διαδικασία της μάθησης, η διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών, η λειτουργία, το κύρος, η ποιότητα μιας σχολικής μονάδας είναι ενότητα αναπόσπαστα δεμένη με τον κοινωνικό περίγυρο (οικογένεια – γειτονιά – πόλη), την πολιτισμική «ατμόσφαιρα» που επικρατεί στο Δήμο μας.
Ο ρόλος ενός σύγχρονου μεγάλου Δήμου δεν μπορεί να περιορίζεται στην υποτυπώδη αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων διδακτηρίων, που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν σε διπλή βάρδια.
Βασικός μας στόχος είναι η ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων στις ακόλουθες περιοχές:
1. Ανέγερση ΤΕΕ στο ειδικά χαρακτηρισμένο οικόπεδο του Δήμου (απέναντι από Νταλίπη), ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία της καθημερινής μετακίνησης εκατοντάδων μαθητών της Καλαμαριάς.
Το ΤΕΕ εξοπλίζεται με τα σύγχρονα εργαστήριά του μπορεί να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του το ΙΕΚ Καλαμαριάς και έτσι λειτουργεί με περισσότερες ειδικότητες.
2. Ανέγερση νέας πτέρυγας δημοτικού σχολείου στην Πλατεία Σκρα (5ο - 13ο Δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία).
3. Νέο διδακτήριο για Γυμνάσιο - Λύκειο στο οικόπεδο "ΚΑΖΑΖΗ" για να δώσει λύση στο ιδιαίτερο οξυμμένο πρόβλημα της περιοχής Αγίου Παντελεήμονα.
4. Προγραμματισμός ανέγερσης διδακτηρίων στα οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου στην περιοχή της επέκτασης, ώστε να προλάβουμε την πληθυσμιακή έκρηξη της περιοχής και παράλληλα να λειτουργήσουν ανεξάρτητα Γυμνάσιο και Λύκειο για την περιοχή του Φοίνικα.
5. Ανέγερση δημοτικού σχολείου στο οικόπεδο Κωστή Παλαμά και Θερμαϊκού στο Βυζάντιο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"
ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
Ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε έναν κύκλο μεταμορφώνουμε τα σχολεία μετά το πέρας των μαθημάτων σε πόλους πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας. (βιβλιοθήκες, χώροι internet, σωστά εξοπλισμένα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ)
Κάθε σχολικό συγκρότημα, τις απογευματινές ώρες πρέπει να γίνει μια κυψέλη, για τις δημιουργικές δυνάμεις των δημοτών και ιδιαίτερα των νέων μας.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μόνιμη και αναβαθμισμένη συνεργασία Δημοτικής Αρχής – Σχολικών Επιτροπών – Συλλόγων Καθηγητών – Συλλόγων Γονέων – Μαθητικών Συμβουλίων καθώς και η συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και αξιόλογους επιστήμονες συνδημότες μας.
Συγχρόνως με την υποστήριξη του Δήμου εμπλουτίζεται το πρόγραμμα του "ολοήμερου" δημοτικού σχολείου.
Παράλληλα με κατάλληλες διαμορφώσεις και φυτεύσεις, χώροι στις αυλές μετατρέπονται σε πάρκα και παιδικές χαρές, προσφέροντας πολύτιμο κοινόχρηστο πράσινο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
"Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ"
Ο Δήμος παίρνει πρωτοβουλία και προωθεί νέες μεθόδους διδασκαλίας ώστε η διαδικασία της μάθησης στα σχολεία μας να γίνει πιο ενδιαφέρουσα , πιο δημιουργική, πιο αποτελεσματική.
ΔΡΑΣΕΙΣ:
1. Αξιοποίηση δυνατοτήτων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που φιλοξενείται από τον Δήμο μας.
2. Εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις σε συνδυασμό με προγράμματα εκμάθησης της "τοπικής" ιστορίας.
3. Διοργάνωση πολυθεματικών διαγωνισμών, όπου η συμμετοχή των μαθητών επιβραβεύεται με εκπαιδευτικά ταξίδια.
4. Ενίσχυση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με εκδρομές και θερινές κατασκηνώσεις.
5. Διοργάνωση θερινών προγραμμάτων εξοικείωσης με ξένες γλώσσες, ζωγραφική, χειροτεχνία, κεραμική, μουσική κλπ για τους μικρούς μας φίλους, συνδυασμένων με θερινές διακοπές.(Campus).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ο Δήμος φροντίζει ώστε οι πολίτες από μικροί να μάθουν να προστατεύουν την υγεία τους και να συμβάλλουν στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.
Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με την Ιατρική και την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ, τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα πρόληψης αλλά και εθελοντές ιδιώτες ιατρούς εκπονούνται διαλέξεις, σεμινάρια αλλά και προληπτικές εξετάσεις των μαθητών κατά διαστήματα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ
Η ανεξάρτητη παρέμβαση πολιτών Καλαμαριάς «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ» βρίσκεται κοντά στους νέους που αγωνίζονται ν’ απεξαρτηθούν από κάθε μορφής ουσίες και εξαρτήσεις και να ζήσουν σε ένα κόσμο πιο χαρούμενο και ανθρώπινο.
Ο Δήμος μας με την συνεργασία των ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, Κέντρου Πρόληψης ΕΛΠΙΔΑ, συλλόγων γονέων & κηδεμόνων, θα προωθήσει προγράμματα ενημέρωσης της νεολαίας μας. Θα εκπονηθούν και θα εφαρμοστούν ειδικά επιστημονικά προγράμματα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία της Καλαμαριάς, με σκοπό να αναπτυχθούν δράσεις πρόληψης στα πλαίσια πιο ουσιαστικής επικοινωνίας με τους μαθητές .
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»
Στην πόλη μας τα πολιτιστικά δρώμενα δεν πρέπει να περνάνε σε τελευταία μοίρα και ο Πολιτιστικός Οργανισμός να είναι ο φτωχός συγγενής του Δήμου.
Θέλουμε ένα Δήμο με όραμα, με φαντασία, με θέληση και δυνατότητα δημιουργίας εκδηλώσεων με αντίκρισμα.
Στόχος μας η δημιουργία στο στρατόπεδο Κόδρα πολυδύναμου κέντρου με αίθουσες κινηματογράφου, χώρους εκθέσεων και συναυλιών στους οποίους τα Καλαμαριώτικα συγκροτήματα θα μπορούνε να πραγματοποιούν εμφανίσεις, μουσικά τμήματα, τμήματα θεάτρου και ζωγραφικής, τμήματα πληροφορικής με παράλληλους ανοιχτούς χώρους για πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και καφέ ή εστιατόρια.
Μέλημά μας και η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 10.000 θεατών, «πνεύμονα» πολιτισμού, που θα μονοπωλήσει τα καλοκαιρινά φεστιβαλικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Πιστεύουμε ότι η Καλαμαριά μπορεί πρέπει να αποκτήσει μια ξεχωριστή πολιτισμική«ατμόσφαιρα».
Μπορεί και πρέπει να γίνει Πόλη του πνεύματος, της μόρφωσης, του πολιτισμού.
Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε το Δήμο μας εμπνευσμένο εργαστήρι μάθησης, ψυχαγωγίας και μόρφωσης.
Εκτιμούμε ως κορυφαία πράξη πολιτισμού την προώθηση του διαβάσματος, ιδιαίτερα στις σχολικές ηλικίες. Πρέπει να ξαναβρούμε την ιερή σχέση μας με τον γραπτό λόγο και οι Δήμος μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα σ΄ αυτό.
Οφείλουμε να βγάλουμε τις εικαστικές τέχνες από τα μουσεία. Πρέπει να βάλουμε τα έργα τέχνης σε "κοινή θέαση" στα δημόσια κτήρια, στα πάρκα, στα σχολεία, στους πεζοδρόμους.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
ΔΡΑΣΗ 1: "ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ"
Ο δήμος σε συνεργασία με το εθνικό κέντρο βιβλίου προχωρά στην υιοθέτηση ολοκληρωμένης πρωτοβουλίας για την προώθηση του βιβλίου σε όλες τις ηλικίες.
- Πυρήνας του προγράμματος θα είναι τα δημοτικά "cafe-βιβλιοθήκες" στις γειτονιές.
- Δημιουργούμε "γωνιές βιβλίου" σε κεντρικά cafe της Καλαμαριάς.
ΔΡΑΣΗ 2: "ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΒΙΒΛΙΑ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ"
Στις αυλές των σχολείων προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κινηματογραφικές ταινίες. Κάθε ταινίας προηγείται σύντομη παρουσίαση των δημιουργών.
- Δημιουργούμε τον ετήσιο διαγωνισμό μυθιστορήματος
- Δημιουργούμε χώρους προβολής ειδικά για τα βιβλιοπωλεία της πόλης, στα δημοτικά λεωφορεία, τα σχολεία, τα δημόσια κτίρια, κλπ.
- Δημιουργούμε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την διάδοση του βιβλίου (μέσα από τα προγράμματα 'ανοικτό σχολείο', 'ολοήμερο σχολείο', 'εκπαιδ. Διαδικασία και ψυχαγωγία').
ΔΡΑΣΗ 3: «ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»
- Δημιουργούμε τις «μουσικές γωνιές» στα σχολεία (οι μαθητές με ειδικά ακουστικά, ακούν cd της δικής τους επιλογής μέσα από μια πλούσια δισκοθήκη ελληνικής και ξένης μουσικής).
- Δημιουργούμε τη «μικρή φιλαρμονική» του δήμου, που πραγματοποιεί συναυλίες σε πλατείες και δημόσιους χώρους όλες τις εποχές του χρόνου.
- Δημιουργούμε το θεσμό των θερινών συναυλιών σε κάθε γειτονιά της πόλης.
- Δημιουργούμε τα «έτη μουσικής» όπου κάθε έτος αφιερώνεται σε ένα μεγάλο μουσικό και πραγματοποιούμε εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους, με αποκορύφωμα το "ΠΑΡΑ ΘΙΝ ΑΛΟΣ" του καλοκαιριού.
Στόχος αυτής της δράσης είναι να φέρουμε σε επαφή τις τέχνες με όλους τους πολίτες. Δημιουργούμε εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και γλυπτικής νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών σε δημόσιους χώρους (σχολεία, Δημαρχείο, ΚΑΠΗ, πάρκα, πεζοδρόμους).
Προσκαλούμε νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ειδικά καλλιτεχνικά γεγονότα σε καθημερινά σημεία της πόλης (στάσεις, πάρκα, κτλ) με σκοπό να ενισχύσουν την αισθητική της πόλης αλλά και να προωθήσουν ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η χρηματοδότηση του πολιτιστικού προγράμματος θα επιδιωχθεί να γίνει σε ένα μεγάλο ποσοστό με αυτοχρηματοδότης ή (έσοδα από εισιτήρια, διαφημιστικά έσοδα, χορηγίες, κλπ). Το μοντέλο μας είναι οι μεγάλες «εμπορικές» πολιτιστικές εκδηλώσεις, να χρηματοδοτούν τις υπόλοιπες πολιτιστικές δράσεις που θα έχουν λιγότερα έσοδα.
ΥΓΕΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το αγαθό της υγείας έχει πρωταρχική σημασία για την ευτυχία του ανθρώπου και αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα επάνω στον οποίο οικοδομείται η ευημερία των πολιτών μιας οργανωμένης κοινωνίας.
Εμείς, γνωρίζοντας την βαρύτητα του θέματος της υγείας και μέσα στα πλαίσια του προγράμματος της κοινωνικής μέριμνας για τους δημότες θα καταρτίσουμε με τους ειδικούς συμβούλους μας, ένα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα πλαίσια του Δήμου, καλύπτοντας έτσι τυχόν κενά του Συστήματος Υγείας, με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των δημοτών και κυρίως εκείνων που στερούνται σχετικής ασφάλισης.
Ο χαρακτήρας της δημοτικής αυτής μέριμνας του προγράμματός μας δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει ή να ανταγωνισθεί τους επίσημους ή ιδιωτικούς φορείς της υγείας, αλλά να συμπληρώσει κενά με το πνεύμα της ενημέρωσης και της πρόληψης στα στενά πλαίσια του Δήμου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ
Η εργαζόμενη μητέρα αντιμετωπίζει τεράστια βάρη. Οι κοινωνικές υποδομές είναι ελάχιστες και αναγκάζουν τις εργαζόμενες μητέρες να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών με πολύ μεγάλο κόστος.
Το κράτος και οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συνδράμουν, αφού η στήριξη της οικογένειας αποτελεί θεμέλιο λίθο για τον ανθρώπινο χαρακτήρα των κοινωνιών μας και την κοινωνική συνοχή.
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα βοήθειας της εργαζόμενης μητέρας περιλαμβάνει:
ΔΡΑΣΗ 1 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΣΚ, ο Δήμος προχωρά στη
διεύρυνση του αριθμού των ολοήμερων σχολείων, όπου οι μαθητές παραμένουν στο σχολείο και μετά το πέρας των μαθημάτων, σιτίζονται, προετοιμάζονται για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, αθλούνται και ψυχαγωγούνται.
Τα ολοήμερα σχολεία είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για την στήριξη της οικογένειας αλλά και την ολοκλήρωση και ζωντάνεμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση αυτού του πρωταρχικού θεσμού, βοηθώντας σε υλικοτεχνική υποδομή και υλοποιώντας και τα δικά του εξωσχολικά προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού, εμπλουτίζοντας το εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
ΔΡΑΣΗ 2 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ - ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Στόχος μας είναι η επέκταση των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών, ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να εξυπηρετούν.
Παράλληλα αναβαθμίζουμε πλήρως τον εξοπλισμό και τα προγράμματα εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, ώστε να γίνουν πρότυπα σε όλη την Ελλάδα.
ΔΡΑΣΗ 3 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Κάθε βρεφονηπιακός σταθμός μετατρέπεται σε ένα δυναμικό κέντρο προσχολικής αγωγής, σε κάθε γειτονιά. Με ειδική υπηρεσία που στεγάζεται σε κάθε σταθμό, πραγματοποιούμε απογραφή, καταγραφή των αναγκών και υλοποιούμε προγράμματα οικογενειακής ενημέρωσης και υποστήριξης κατ' οίκον μέσω τηλεφώνου και επισκέψεων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ 3ης ΗΛΙΚΙΑΣ
«Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ»
Στόχος μας είναι να τα αναδιοργανώσουμε και να τα αναβαθμίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα ΚΑΠΗ του Δήμου μας
Για την ουσιαστικά ενίσχυση των ατόμων της 3ης ηλικίας θα εφαρμόσουμε το παρακάτω πρόγραμμα που έρχεται να συμπληρώσει το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" του Υπουργείου.
Οι δράσεις του προγράμματος είναι οι παρακάτω:
ΔΡΑΣΗ 1: ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΤΟΜΩΝ 3ΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Σκοπός της καθολικής απογραφής 3ης ηλικίας, είναι να διακριβώσει τις εξατομικευμένες ανάγκες των ατόμων 3ης ηλικίας και να διαπιστώσει τα προβλήματα επαφής με τον κοινωνικό ιστό.ΔΡΑΣΗ 2: ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ 3ΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Σε περίπτωση κάποιων δύσκολων καταστάσεων (π.χ. πλημμύρες, σεισμός κ.τ.λ), η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου διαπιστώνει τα όποια προβλήματα σημειώθηκαν στις ευπαθείς ομάδες (με τηλεφώνημα ή αυτοψία) και καταρτίζεται σχέδιο βοήθειας, όπου χρειάζεται.
ΔΡΑΣΗ 3: ΜΟΝΙΜΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι τηλεφωνούν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τους ενημερώνουν για τα δρώμενα στην πόλη, για τα προγράμματα πρόσληψης και ενημέρωσης, για τις διάφορες εκδηλώσεις, τους δίνουν συμβουλές. Σκοπός είναι να αναπτυχθεί μια μορφή «προσωπικής σχέσης» ιδιαίτερα με τα άτομα που ζουν σε συνθήκες μοναξιάς και να παρέχεται πολύτιμη στήριξη.ΔΡΑΣΗ 4: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σε ιδιαίτερες ημέρες του χρόνου (Χριστούγεννα, Πάσχα κ.τ.λ) οργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις, υψηλής ποιότητας (γεύμα ή δείπνο, συναυλίες κ.τ.λ)Ταυτόχρονα σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ, υπάρχει μέσα στο χρόνο ειδικό πρόγραμμα επισκέψεων σε μουσεία, εκδρομών, ειδικών προβολών πολιτικών εκδηλώσεων διαλέξεων και ομιλιών για θέματα που ενδιαφέρουν την τρίτη ηλικία, προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτεχνίας (χειροτεχνία κτλ) και άλλα.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Στόχος του κέντρου είναι αφενός να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τις διάφορες κοινωνικές ομάδες για θέματα που αποτελούν τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και που συχνά οδηγούν σε απομόνωση και περιθωριοποίηση και αφετέρου να δώσει διεξόδους στα περισσότερα από αυτά.
Τέτοια ζητήματα είναι η αποτροπή της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων και η καθοδήγηση τους όσον αφορά τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, ο οικογενειακός προσανατολισμός.
Ταυτόχρονα το συμβουλευτικό κέντρο αναλαμβάνει τον πολύ σημαντικό τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης για παιδιά (μαθησιακές δυσκολίες), εγκύους, γονείς και άτομα της τρίτης ηλικίας (μοναξιά, κατάθλιψη, άνοια και γενικότερα προβλήματα υγείας).
Στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ιατρούς, λογοθεραπευτές.
Βασικός στόχος της δημιουργίας του συμβουλευτικού κέντρου είναι Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Η Δημοτική αρχή δεν πρέπει να μείνει απαθείς στο φαινόμενο της αυξανόμενης υπογεννητικότητας. Για τον σκοπό αυτό ενισχύει με κάθε μέσο την πολύτεκνη οικογένεια.
- Προχωρά στην κατασκευή νέων βρεφονηπιακών σταθμών με τελικό στόχο να λειτουργεί τουλάχιστον ένα σε κάθε συνοικία.
- Μειώνει στο μισό τα δημοτικά τέλη όλων των πολύτεκνων οικογενειών του Δήμου μας.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Το φαινόμενο των κακοποιημένων γυναικών, δυστυχώς, εξακολουθεί να αποτελεί ν μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα για την Ελληνική κοινωνία.
Ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλία υποστήριξης αυτών των γυναικών, φροντίζοντας τόσο για την νομική και ψυχολογική τους υποστήριξη όσο και για την εξασφάλιση προσωρινής στέγης.
Για τον σκοπό αυτό θα μετατρέψουμε το δημοτικό ξενώνα της πλατείας Σκρα σε "Καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών" για όσο διάστημα απαιτείται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια το πρόβλημά τους.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΑ ΑΜΕΑ
(Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες) Ίσες ευκαιρίες στη ζωή και τη δράσηΚαθοριστική παράμετρος του κοινωνικού προσώπου ενός δήμου είναι η μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Σε μια σύγχρονη πόλη είναι απαραίτητο να παρέχονται όλες οι ρυθμίσεις - διευκολύνσεις, που επιτρέπουν στα άτομα με ειδικές ανάγκες τη συμμετοχή σε όλες τις εμφανίσεις της καθημερινής ζωής.
Έτσι διασφαλίζεται η προσέγγιση σε όλους τους δημόσιους χώρους αλλά και η ασφαλής κυκλοφορία των ατόμων αυτών.
Ιδιαίτερα για τους νέους εξασφαλίζεται η πρόσβασή τους στο Βαλκανικό Κέντρο Νεολαίας (Remezzo) για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, όσο και σε όλα τα νεανικά του δρώμενα.
Παράλληλα οργανώνονται ειδικά προγράμματα άθλησης αλλά και προγράμματα ανάπτυξης και έκφρασης των ιδιαίτερων δεξιοτήτων των ΑΜΕΑ.
Μόνο έτσι μπορεί να επικυρωθεί η συνταγματική επιταγή πως η πολιτεία πρέπει να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σε μια περίοδο όπου ο αθλητισμός συνδέει νέες μορφές φυσικής δραστηριότητας με στοιχεία τρόπου ζωής του πολίτη ο Δήμος μας χρειάζεται να αναπτύξει και να ενισχύσει τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού.
Η ανάπτυξη του ρόλου αυτού είναι πιο επιτακτική σήμερα όπου οι ηθικές αξίες ο εθελοντισμός και ο ερασιτεχνικός πρωταθλητισμός φθίνουν.
Ο Δήμος Καλαμαριάς θα στηρίξει ηθικά , υλικά και με κάθε τρόπο τη συνεχή προσπάθεια εκπλήρωσης των σκοπών των αθλητικών φορέων.
- Θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους στην θέσπιση νέων αθλητικών προγραμμάτων.
- Θα απαιτήσει από την Πολιτεία την εκπλήρωση αυτού του πολυδιαφημισμένου "Ολυμπιακού" προγράμματος που παρέμεινε στα χαρτιά.
- Θα διερευνήσει συστηματικά την δημιουργία νέων αθλητικών κέντρων.
- Θα διεκδικήσει τη δημιουργία ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ στο στρατόπεδο ΝΤΑΛΙΠΗ.
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ
ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΜΕ...
Όσο περνούν οι μέρες και αντί τα προβλήματα στον Απόλλωνα να μειώνονται πολλαπλασιάζονται, τόσο περισσότερο είμαι πεπεισμένος ότι Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.
Η παράταξή μας δεσμεύτηκε, εφόσον τιμηθεί με την ψήφο του λαού της Καλαμαριάς, να κάνει πράξη την ήδη ενταγμένη στο πρόγραμμα υπόσχεσή της.
Και ας μη βιαστούν κάποιοι καλοθελητές να χαρακτηρίσουν την υπόσχεσή μας αυτή ψηφοθηρική. ΔΙΑΚΑΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΘΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΣΤΩΝ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ «ΜΑΡΤΥΡΙΟ» ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
Θα ήταν ευχής έργο λοιπόν και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν έναντι του ΑΠΟΛΛΩΝΑ με το ίδιο κατηγορηματικό τρόπο που δεσμεύεται και η δική μας παράταξη… Κι εμείς θα είμαστε οι πρώτου που θα χειροκροτήσουμε μια τέτοια δέσμευση.
Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ… Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚ
Ο ΛΑΒΑΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ… ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
«’Οσοι καλοθελητές επιμένουν να ισχυρίζονται ότι ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ δεν μπορεί «νομικά» να ενταχθεί στης δραστηριότητες του Δήμου ή κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου ή εξακολουθούν να τρέφουν την ψευδαίσθηση ότι ο σύλλογος θα παραμείνει καθηλωμένος στην αναξιοπιστία και στην αγωνιστική ανυποληψία στην οποία και με δική τους ευθύνη οδηγήθηκε. Αρκετά με τους «μυαλοπώληδες» και τους «Απολλωνοπατέρες», αφού δεν είναι ικανοί να προσφέρουν το ελάχιστο, ας σιωπήσουν επιτέλους. Δηλώνω για μια ακόμη φορά κατηγορηματικά ότι εφόσον κερδίσουμε τις δημοτικές εκλογές και αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου θα ενεργοποιούνται μέσα από τον φορέα που ονομάζεται «ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»
Δημόσια δήλωση του Βασίλη Τριανταφυλλίδη
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με την αναβάθμιση της Δημοτικής Συγκοινωνίας επιδιώκουμε:
- Βελτίωση της ποιότητας και του χρόνου μεταφοράς των δημοτών.
- Την μείωση της κυκλοφορίας, του θορύβου, της ρύπανσης (ένα λεωφορείο αντικαθιστά 40 περίπου αυτοκίνητα)
- Την συνένωση των απομακρυσμένων γειτονιών με τον κοινωνικό, οικονομικό ιστό της πόλης.
- Την ενίσχυση του εμπορικού διοικητικού κέντρου της πόλης και την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου.
Για να πετύχουμε τα παραπάνω είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στην εκπόνηση της γ' φάσης της "Μελέτης Αναδιάρθρωσης της Δημοτικής Συγκοινωνίας Καλαμαριας" που δεν ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα και στην συνέχεια με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν να προχωρήσουμε άμεσα στο πρόγραμμα υλοποίησης.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Η εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων και νέων μεθόδων καθαριότητας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα της καθαριότητας της πόλης μας και ταυτόχρονα να βελτιώσουν το περιβάλλον.
Στόχος του προγράμματος "ολικής ποιότητας" στην καθαριότητα, είναι να επέμβουμε σε όλα τα στάδια του μηχανισμού καθαριότητας, αυξάνοντας την απόδοση του συστήματος, πολλαπλασιαστικά.
Με την υιοθέτηση του συστήματος "ολικής ποιότητας" μπορούμε να πετύχουμε:
- Αύξηση των δρομολογίων αποκομιδής έως και 100%
- Καθαρισμό και απολύμανση κάδων κάθε εβδομάδα
- Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών καθαριότητας σε "πρώτη ζήτηση" από τους δημότες (αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, μπαζών, κ.α.)
- Συνεχή έλεγχο σε κάθε γωνιά της πόλης.
- Συνεχείς καθαρισμούς των δρόμων, πεζοδρομίων, κοινόχρηστων χώρων.
- Προστασία του περιβάλλοντος.
Για να πετύχουμε τους ανωτέρω στόχους, χρειάζεται πλήρης αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.
Βασικά σημεία της αναδιοργάνωσης αυτής είναι:
Α. Οριστικοποίηση και εγκατάσταση σε πάγιες θέσεις (εσοχές οδών) των κάδων απορριμμάτων στους συνοικισμούς του Δήμου, σύμφωνα με τα οριστικά συμπεράσματα που θα προκύψουν από την μελέτη εφαρμογής της χωροθέτησης των κάδων απορριμμάτων εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου.
Β. Η υιοθέτηση νέων υπερσύγχρονων συστημάτων αποκομιδής (νέα οχήματα και κάδοι). Με τα νέα οχήματα, ο χρόνος αδειάσματος των κάδων πέφτει έως και 30% ενώ το προσωπικό ανά όχημα μειώνεται από 3 άτομα σε 2. Έτσι απελευθερώνεται προσωπικό για άλλες υπηρεσίες καθαριότητας (υπηρεσία ελέγχου ποιότητας, επικοινωνίας με τον δημότη, οδοκαθαρισμοί, κ.λπ.)
Με το νέο σύστημα, επίσης, τα οχήματα αποκομιδής δε χρειάζεται να μεταβούν στο χώρο υγειονομικής ταφής (ένα δρομολόγιο 2 ωρών περίπου). Αποτέλεσμα του νέου συστήματος είναι η δυνατότητα από τον ίδιο αριθμό οχημάτων, διπλάσιων δρομολογίων αποκομιδής, απασχολώντας μειωμένο προσωπικό, κατά 1/3.
Γ. Εισαγωγή στο σύστημα, νέων οχημάτων αυτόνομου καθαρισμού-απολύμανσης κάδων.
Δ. Εισαγωγή σε κεντρικά σημεία, των νέων υποδαπέδιων μεγάλων κάδων, που τοποθετούνται σε ειδικά ορύγματα στα πεζοδρόμια. Έτσι απελευθερώνεται πολύτιμος χώρος στα πεζοδρόμια, ενώ εξαλείφονται οι άσχημες οσμές και η αισθητική επιβάρυνση από τους παραδοσιακούς κάδους.
Ε. Εισαγωγή συστήματος ελέγχου ποιότητας, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (π.χ. σύστημα τηλεματικής κ.α.)
Στ. Εφαρμογή προηγμένων συστημάτων ανακύκλωσης.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Ζούμε σε μία πόλη που η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προκαλεί έμφραγμα, με την παντελή έλλειψη ποδηλατοδρόμων και τους κατοίκους πεζούς που εμποδίζονται να περπατήσουν στα πεζοδρόμια, που αδυνατούν να πραγματοποιήσουν χωρίς κίνδυνο τον περίπατό τους, με τα σκουπίδια να συνυπάρχουν και ν’ αποτελούν μόνιμο ντεκόρ της πόλης μας.
Κοινή είναι η διαπίστωση, ότι η πόλη της Καλαμαριάς τείνει να γίνει πόλη αβίωτη, μια πόλη που οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων κάθε μέρα επιδεινώνονται. Σε ορισμένους δε δρόμους, όπως η Πλαστήρα*, με τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα το πρόβλημα είναι αφόρητο.
Θεωρούμε μεγάλης σημασίας να μην καταστραφούν ελεύθεροι χώροι και να κατασκευαστούν θέσεις στάθμευσης κάτω από οικόπεδα του Δήμου, από πλατείες, καθώς και στην περιφέρεια της πόλης
Η δημιουργία πρότυπων χώρων στάθμευσης μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της κυκλοφορίας , να αυξήσουν το πράσινο, να βοηθήσουν στην δημιουργία πεζοδρόμων και να κάνουν τη ζωή μας πιο ανθρώπινη και άνετη. Θα προγραμματίσουμε την κατασκευή τουλάχιστον 2.500 θέσεων στάθμευσης σε υπόγεια parking σύγχρονης τεχνολογίας, στα οποία θα χρησιμοποιηθεί αυτοματοποιημένο σύστημα ειδικών ανελκυστήρων.
Με το σύστημα αυτό αυξάνεται σημαντικά η χωρητικότητα σε σχέση με τα παραδοσιακά parking, μειώνεται ο χώρος παραλαβής και ο επιφανειακός χώρος γίνεται χώρος πράσινου και αναψυχής.
Το πρόγραμμα αυτό που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από επιδοτήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ θα είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.
* Η πεζοδρόμηση της Πλαστήρα με την ταυτόχρονη δημιουργία υπογείων parking θα ενταχθεί στο συνολικό πλάνο ανάπλασης της παραλίας.
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ξεχωριστή θέση στην προσπάθεια για την αναγέννηση του Δήμου μας κατέχουν οι νέοι άνθρωποι που ισότιμα συμμετέχουν από την αρχή στην Συντονιστική μας Επιτροπή, αλλά και με τη δημιουργία Συμβουλίου Νεολαίας. Φιλοσοφία μας είναι πως οι νέοι πρέπει να μπουν στην πρώτη γραμμή, με τη φρεσκάδα, το ανήσυχο πνεύμα, την έφεση για το νέο, την ανατρεπτική τους διάθεση. Θα αναβαθμίσουμε το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας δίπλα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, και θα του δώσουμε πλήρη αρμοδιότητα της εισήγησης θεμάτων που απασχολούν τη νεολαία. Θέλουμε να είναι το όργανο εκείνο όπου θα χτυπά η καρδιά των νέων, το κέντρο ζύμωσης των θέσεων και ανάδειξης των προτάσεών τους, ο φορέας απ’ όπου θα ξεκινούν όλες οι πρωτοβουλίες για τα θέματά τους.
Τα προγράμματα για το ανοικτό σχολείο, την απασχόληση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, αποτελούν τις κατευθύνσεις και τους στόχους μας για την Νεολαία.
-Σχολεία ανοικτά για την ανάπτυξη συλλογικών μορφών συνεργασίας και επικοινωνίας των Νέων.
-Μορφές ψυχαγωγίας που συνδέονται με τον πολιτισμό, το βιβλίο, τη μουσική, την γνώση, την πληροφορία, την δημιουργία, τη συνύπαρξη μέσα σε χώρους επικοινωνίας όπως internet-cafe στις συνοικίες ή στα σχολεία.
-Συμβουλές για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Πρωτοβουλίες για να δώσουμε στους νέους ευκαιρίες απασχόλησης και εργασίας.
θεωρούμε ότι η Δημοτική αρχή οφείλει να είναι συμπαραστάτης στη διεκδίκηση του δικαιώματος στην εργασία και θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες δομές υποστήριξης και διασύνδεσης των δημοτών που αναζητούν εργασία με τις επιχειρήσεις.
Δεν θεωρούμε επίσης «πολυτέλεια» την πρόσληψη προσωπικού για την παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών από το Δήμο στους δημότες.
Είμαστε όμως ριζικά αντίθετοι στο να εκμεταλλεύεται κανείς την ανάγκη των ανέργων συνδημοτών μας και να τους κρατά ομήρους της, η εκάστοτε Δημοτική Εξουσία.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Η δημιουργία του στοχεύει:
- Στην καταγραφή του προβλήματος της ανεργίας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου και των ανατολικών συνοικιών της Πόλης της Θεσσαλονίκης και στον εντοπισμό των αναγκών.
- Στην κατάρτιση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος στρατηγικής για την δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Στην ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας με τον Ο.Α.Ε.Δ., τους γειτονικούς Δήμους, κοινωνικούς φορείς, οικονομικούς παράγοντες.
- Στην πληροφόρηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για τα προγράμματα απασχόλησης εκπαίδευσης και κατάρτισης των Υπουργείων και των Οργανισμών.
- Στην ένταξη της λειτουργίας των Τ.Ε.Ε. της Καλαμαριάς, με την ανάπτυξη ειδικοτήτων που αναζητεί η τοπική αγορά εργασίας.
- Στην δημιουργία βάσης δεδομένων με πληροφορίες για τις μονογραφίες των επαγγελμάτων.
- Στην σύσταση Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού για την επιλογή του κατάλληλου επαγγέλματος από τους νέους.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο Δήμος μας είχε 6 Δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της σύγχρονης αγοράς εκπληρώνοντας τον κοινωνικό τους ρόλο με την συμβολή τους στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Τα τελευταία χρόνια καμιά Δημοτική Επιχείρηση δεν ήταν κερδοφόρα και στις περισσότερες οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα σκληρές και οι αμοιβές προσωπικού ιδιαίτερα χαμηλές.
Πολύ καλά αποφάσισε η πολιτεία τη διάλυση των επιχειρήσεων αυτών και την αντικατάστασή τους από την ΑΕ του Δήμου η οποία δυστυχώς «στήθηκε» βεβιασμένα και παράνομα και με τρόπο που και πάλι εξυπηρετεί την αρρωστημένη νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων
Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα που απαιτείται είναι η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός της ΑΕ η οποία με τον τρόπο που λειτουργεί είναι μοιραίο να έχει την τύχη των «αμαρτωλών» και ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων που κατάργησε η πολιτεία. .
Στη συνέχεια χρειάζεται ένα σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης που θα δημιουργήσει και ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας αλλά και προοπτικές ανάπτυξής της.
Η παράταξη μας δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, βάζοντας τέλος στους παντός είδους εκβιασμούς και ομηρίες, ότι θα διατηρήσει και θα αξιοποιήσει όλο το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων γιατί πρέπει και μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΩΝ
ΤΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ΄ΟΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ…
ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
• Σύνταξη υδραυλικής μελέτης όμβριων υδάτων για τις ανάγκες της περιοχής.• Εξεύρεση χώρου για πολιτιστικές δραστηριότητες της συνοικίας (Νταλίπη)
• Ανάπλαση πάρκου Αλησμόνητων Πατρίδων.
• Κίνηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του οικοπέδου Καζάζη.
• Διαμόρφωση χώρων πρασίνου όπου προβλέπεται από την αναθεώρηση της μελέτης του ρυμοτομικού σχεδίου.
• Εφαρμογή της επικαιροποιημένης κυκλοφοριακής μελέτης σύμφωνα με τις ανάγκες του συνοικισμού.
• Ενίσχυση αστυνόμευσης της περιοχής με περιπολίες της Δημοτικής αστυνομίας.
• Ανάπλαση των πάρκων Βουλγαροκτόνου-Φλέμινγκ, Παρασκευοπούλου-Δαβάκη και πάρκου παλαιού τέρματος.
• Πεζοδρόμηση τμήματος της Βουλγαροκτόνου και επέκταση του προαυλίου του 20ου Δημοτικού Σχολείου προς το οικόπεδο που ορίζεται από τις οδούς Θήχης-Βουλγαροκτόνου-Φωκαίας. (Για σχολική χρήση)
• Επανεξέταση όλων των ελεύθερων χώρων που βρίσκονται στον συνοικισμό.
• Δημιουργία ΚΑΠΗ
• Διεκδίκηση του στρατοπέδου «Νταλίπη» για τη δημιουργία χώρου αναψυχής αστικού πρασίνου με δημιουργία υπογείου πάρκου, χώρου αθλοπαιδιών, δημοτικού σταδίου και ανοιχτού θεάτρου.
__________________________
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ
• Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με του τοπικούς συλλόγους και φορείς για την εν γένει κατάσταση στο συνοικισμό.• Διαμορφώσεις των χώρων ανάμεσα στις εργατικές κατοικίες με δημιουργία χώρων πρασίνου, πάρκων, παιδικών χαρών.
• Ανάπλαση όλων των πάρκων που προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου.
• Αξιοποίηση σε συνεργασία με τον Οργανισμό Καπνού των καπναποθηκών στα σύνορα των συνοικισμών Ν.Κρήνης και Αγ.Ιωάννη ώστε να κατασκευαστούν αναγκαία για την περιοχή σχολικά συγκροτήματα και να δημιουργηθεί ένα αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο.
• Διαμόρφωση του τμήματος της οδού Α. Παπανδρέου, το οποίο βρίσκεται σε επαφή με το 9ο και το 10ο Δημοτικό σε χώρο αθλοπαιδιών και πρασίνου, ο οποίος θα χρησιμοποιείται από τα σχολεία και τους κατοίκους.
• Ενίσχυση αστυνόμευσης της περιοχής με περιπολίες της Δημοτικής αστυνομίας
______________________________
ΑΡΕΤΣΟΥ-ΚΟΥΡΙ-ΚΑΡΤΙΛΙ
• Ανάπλαση παραλιακής ζώνης στα πλαίσια της συνολικής ανάπλασης ολόκληρης της παραλιακής ζώνης του Δήμου.• Επανεξέταση και αναθεώρηση της κυκλοφοριακής κατάστασης στην οδό Μαρμαρά-Κοραή, ώστε να λυθούν τα σημερινά μεγάλα προβλήματα.
• Προγραμματισμός κατασκευής υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων με ρομποτικό σύστημα.
• Καθαρισμός ακτών και πρανών.
• Καθαρισμός βυθού και ανάπλαση της δημοτικής πλαζ και δημιουργία πισίνας λουομένων για παιδια και ενήλικες.
• Κατασκευή πεζοδρόμου μεταξύ των οδών Αδραμυτίου και Μακρυχωρίου (5ο- 13ο Δημοτικό σχολείο).
• Προγραμματισμός και κατασκευή πεζοδρόμων των συνοικισμών.
• Σύνταξη υδραυλικής μελέτης όμβριων υδάτων για τις ανάγκες της περιοχής.
• Ενίσχυση αστυνόμευσης της περιοχής με περιπολίες της Δημοτικής αστυνομίας
______________________________
ΒΥΖΑΝΤΙΟ
• Άμεση αξιοποίηση-διαμόρφωση-ανάπλαση της πλατείας Ρόδων μετά από την ολοκλήρωση των ενεργειών αποδέσμευσης από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.• Ολοκλήρωση της παραχώρησης από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου του οικοπέδου επί των οδών Λασσάνη-Καλαντίδου. Σύνταξη κτιριολογικής μελέτης για την κατασκευή κτιρίου παιδικού σταθμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (αίθουσα θεάτρου) του συνοικισμού.
• Κατασκευή πλατείας σε κοινόχρηστο χώρο στην συμβολή οδών Αριστοτέλους, Αλικαρνασού και Ταταούλων για τις ανάγκες δημιουργίας πρασίνου στην γειτονιά σε συνδυασμό με την διαμόρφωση πεζοδρόμων.
• Προγραμματισμός κατασκευής κτιρίου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην οδό Κ. Παλαμά.
• Προγραμματισμός κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης στην συμβολή οδών Περικλέους και Ανδριανουπόλεως με επίγειο χώρο για αθλοπαιδιές.
• Συντήρηση του οδικού δικτύου του συνοικισμού και του ηλεκτροφωτισμού του.
• Προγραμματισμός κατασκευής όλων των πεζοδρόμων του συνοικισμού όπως προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
• Βελτίωση και αναδιαμόρφωση των πάρκων και παιδικών χαρών του συνοικισμού.
• Πρόβλεψη για στέγαση και λειτουργία του Συλλόγου Βυζαντίου σε χώρο Δημοτικό.
• Ένταξη σε πρόγραμμα πρωτοβάθμιας σχολικής στέγης του απομείναντος οικοπέδου στην Εθν. Αντιστάσεως (Σπουργιτάκια).
• Προγραμματισμός κατασκευής κτιρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γυμνασίου-Λυκείου στον χώρο του ΙΚΑ (Ανδριανουπόλεως).
• Αποπεράτωση αγωγών όμβριων υδάτων
• Χωροθέτηση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
___________________________
ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ
• Βελτίωση καθαριότητας, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, ενίσχυση φωτισμού.• Ανάπλαση παραλιακής ζώνης μέσα στα πλαίσια της συνολικής ανάπλασης ολόκληρης της παραλιακής ζώνης του Δήμου.
• Επανεξέταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στις οδούς Σοφούλη και Οικονομίδη.
• Καθαρισμός ακτών και βυθού. Ανάπλαση της ιστορικής παραλίας (πλαζ) και δημιουργία εγκαταστάσεων για τους λουόμενους.
• Αποπεράτωση αγωγών όμβριων υδάτων
• Σχεδιασμό ανάπλασης ολόκληρης της παραθαλάσσιας ζώνης της περιοχής.
Διαμόρφωση των προ της παραλίας χώρων σε φυλασσόμενους χώρους πράσινου και αναψυχής (χώροι περιπάτου, παιδότοποι κλπ) των κατοίκων της περιοχής.
• Πρώην στρατόπεδο Κόδρα: Διατήρηση του ενιαίου του χαρακτήρα και κατάργηση της επιφανειακής οδού που συνδέει την οδό Σοφούλη με την Πλαστήρα.
Κατασκευή υπόγειας αρτηρίας για την σύνδεση των οδών Σοφούλη-Πλαστήρα.
Απαγόρευση κατασκευής οποιουδήποτε κτίσματος και δενδροφύτευση ολόκληρης της έκτασης με ταυτόχρονη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου (και πάρκινγκ) που θα αποτελέσει «πνεύμονα» πολιτισμού και θα μονοπωλήσει τα καλοκαιρινά φεστιβαλικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Το Καραμπουρνάκι μπορεί πρέπει να αποκτήσει μια ξεχωριστή πολιτισμική «ατμόσφαιρα». Μπορεί και πρέπει να γίνει η γειτονιά της αναψυχής και του πολιτισμού.
• Ενίσχυση αστυνόμευσης της περιοχής με περιπολίες της Δημοτικής αστυνομίας
____________________________
ΚΗΦΙΣΙΑ-ΒΟΤΣΗ
• Ολοκλήρωση των έργων υποδομής στην περιοχή επέκτασης που βρίσκεται στο Βότση.• Αναδιαμόρφωση των χώρων πρασίνου του συνοικισμού.
• Προγραμματισμός κατασκευής των πεζόδρομων που έχουν θεσμοθετηθεί.
• Εφαρμογή της επικαιροποιημένης κυκλοφοριακής μελέτης σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του συνοικισμού.
• Διερεύνηση της λειτουργίας παιδικού σταθμού για τις ανάγκες των κατοίκων του συνοικισμού.
• Ανάπλαση των δημοτικών πάρκων της περιοχής.
• Συλλογή των όμβριων υδάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην Μ. Αλεξάνδρου
• Γενική ανάπλαση (ασφαλτοστρώσεις-πεζοδρομήσεις-διανοίξεις- Ανακατασκευές πεζοδρομίων) της περιοχής Καραβαγγέλη.
• Ενίσχυση αστυνόμευσης της περιοχής με περιπολίες της Δημοτικής αστυνομίας
____________________________
ΚΕΝΤΡΟ
• Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμαριάς. Στόχευση της ενιαίας μορφής και οργάνωσης του Ιστορικού Κέντρου με πράσινο, λουλούδια, υδάτινο στοιχείο και κεντρική πλακόστρωση.• Μορφολογική και λειτουργική ανάδειξη της αγοράς της Καλαμαριάς. Ετήσια διοργάνωση εμπορικού-καλλτεχνικού φεστιβάλ σε συνεργασία με τον Εμπορικό σύλλογο Καλαμαριάς με στόχο την ανάδειξη και προβολή του ενιαίου και αναγνωρίσιμου Εμπορικού Κέντρου Καλαμαριάς ως ανταγωνιστικού πόλου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και ανατολικής πλευράς.
• Διερεύνηση νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και αποσυμφόρηση της Ι. Πασαλίδη.
• Πλήρης ανάπλαση του πεζόδρομου Κομνηνών και των καθέτων οδών.
• Ανάπλαση της οδού μεταμορφώσεως και των καθέτων οδών.
• Δημιουργία τριών υπογείων πάρκινγκ (Πλ. Δημαρχείου-Μουρουζηδών-Χηλής)
• Αποπεράτωση δίκτυου ομβρίων.
• Ανάπλαση πεζοδρομίων, δημιουργία πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας.
• Ανάπλαση των υπαρχόντων πάρκων και νησίδων πρασίνου.
• Ενίσχυση του δύκτιου ηλεκτροφωτισμού.
• Μεταφορά του Δημαρχείου από το ιστορικό κτίσμα του Σχολείου και μετατροπή του σε Μουσιακό χώρο και Πολυχώρο Πολιτισμού .
• Μεταφορά όλων του υπηρεσιών του Δήμου εκτός Κέντρου.
• Αναδιοργάνωση των συγκοινωνιακών γραμμών από την περιφέρεια προς το κέντρο.
• Μεταφορά εκτός κέντρου του Μηχανοστασίου καθαριότητας και του γραφείου τελετών του Δήμου.
• Αναθεώρηση των μονοδρομήσεων σύμφωνα με τη νέα μελέτη που θα εκπονηθεί.
____________________________
ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
• Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.• Πρωταρχικός στόχος μας η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου ελλιμενισμού ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των δικών μας βιοπαλαιστών της θάλασσας.
• Κατασκευή πρότυπης ιχθυαγοράς στην παραλία Ν. Κρήνης.
• Ίδρυση γραφείου Αλιείας στο Δήμο, όπου ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό βοηθά τους οστρακοκαλλιεργητές και ψαράδες στη διεκπεραίωση όλων των αδειών και γραφειοκρατικών τους υποθέσεων.
• Συνεχής καθαρισμός των ακτών.
• Διαμόρφωση σε πολιτιστικό κέντρο και βιβλιοθήκη και παραχώρηση στο σύλλογο Ν. Κρήνης του κτηρίου στο κτήμα Γεωργιάδη.
• Πάρκο Ούλοφ Πάλμε: Ενίσχυση του φωτισμού, αναδιαμόρφωση, δενδροφύτευση και φύλαξη από τη Δημ. Αστυνομία.
• Δημιουργία δημοτικών αναψυκτηρίων και χώρων υποδοχής σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους.
• Δενδροφύτευση του υπολοίπου κτήματος Γεωργιάδη.
• Διαμόρφωση της παραλίας του Αϊ-Γιώργη με καθιστικά και πράσινο.
• Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.
• Αναπαλαίωση διατηρητέου κτιρίου (Ερυθραία- Ν. Πλαστήρα).
• Ανακατασκευές πεζοδρομίων και δημιουργία πεζοδρόμων.
• Σύνταξη υδραυλικής μελέτης όμβριων υδάτων για τις ανάγκες της περιοχής με ιδιαίτερη έμφαση στα όμβρια της οδού Μιαούλη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Το μέλλον ανήκει στις κοινωνίες που έχουν τον πολίτη στο επίκεντρό τους, στις κοινωνίες που δίνουν δυνατότητες στους πολίτες να ενημερωθούν, να συμμετέχουν, να ελέγξουν την εξουσία.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε ξεχάσει σε ένα βαθμό την πολλή απλή αλήθεια, ότι το κέντρο όλων είναι ο άνθρωπος.
Δίνουμε έμφαση στις υποδομές, στις επενδύσεις, στους αριθμούς ξεχνώντας ότι είναι ο πολίτης αυτός που θα αξιοποιήσει ή μη, τις όποιες υποδομές δημιουργήσουμε.
Πόσο θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια οι καλοί δρόμοι, όταν η ποιότητα της εκπαίδευσης των οδηγών είναι χαμηλή; Πόσο θα βελτιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία, τα πολύ καλά κτίρια, όταν η ποιότητα των δασκάλων δεν είναι ανάλογη ή όταν δεν συμμετέχουν οι μαθητές σε αυτή;
Πώς μπορεί να υπάρξει καθαριότητα -ακόμη και αν έχουμε το τέλειο σύστημα καθαριότητας- όταν δεν συμμετέχουν οι δημότες; Ή πώς μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικό πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής όταν δεν συμμετέχουν σε αυτήν οι πολίτες;
Η κοινωνία των πολιτών αποτελεί απόλυτο στόχο σ' όλα τα προηγμένα κράτη και η χώρα μας θα πρέπει να είναι πρωτοπόρα σε αυτόν τον παγκόσμιο αγώνα.
Η πρώτη μάχη που πρέπει να δώσουμε, είναι αυτή της ανάπτυξης του εθελοντισμού. Οι δήμοι μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο, θα πρέπει επίσης, να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη της ενημέρωσης του Δημότη στα Δημοτικά δρώμενα.
Επίσης, να αυξήσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου του πολίτη προς τις τοπικές εξουσίες.
Οι άμεσες δράσεις είναι:
ΔΡΑΣΗ 1: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
- Ο Δήμος δημιουργεί γραφείο εθελοντισμού, που συνεργάζεται με εθελοντικές οργανώσεις και από όπου ενημερώνονται οι πολίτες για όλα τα εθελοντικά προγράμματα, σε Ελλάδα και εξωτερικό.- Δημιουργούνται προγράμματα περιβαλλοντικής πρόνοιας και προστασίας (αδέσποτων ζώων, καθαρισμός ακτών δασών κ.τ.λ.), όπου κυρίαρχο ρόλο παίζουν και πάλι οι εθελοντές.
- Δημιουργούνται βραβεία εθελοντικής προσφοράς.
Πρώτος στόχος θα είναι ένα 30% του κοινωνικού προϋπολογισμού, να αξιοποιηθεί από εθελοντικούς οργανισμούς ή μεμονωμένους εθελοντές.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Τα προγράμματα αυτά θα επιβαρύνουν ελάχιστα τον Δημοτικό Προϋπολογισμό, αφού βασίζονται στη συμμετοχή των πολιτών. Έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση του θεσμού των χορηγιών και των δωρεών των πολιτών.ΔΡΑΣΗ 2: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
1. ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η ενημέρωση του δημότη για τα δρώμενα στο δήμο πρέπει να είναι πλούσια και πολυφωνική.- Δημιουργώντας γραφείο υποστήριξης, όπου θα δίνεται κάθε πληροφορία για την λειτουργία του Δήμου.
- Ενισχύοντας την σχέση τοπικής αγοράς και τοπικών μέσων ενημέρωσης, (βοηθώντας και στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς).
- Δημιουργώντας ηλεκτρονική σελίδα, όπου θα ενημερώνεται μ' όλα τα δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου.
2. ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο Δήμος έχει τηλεφωνικό κέντρο όπου οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να αναφέρουν παράπονα, παρατηρήσεις και να λάβουν απαντήσεις.ΔΡΑΣΗ 3: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Ο Δημότης σήμερα, είναι απροστάτευτος από τυχών αυθαιρεσίες της Δημοτικής Αρχής. Πρέπει άμεσα, να ενισχύουμε τις δυνατότητες ελέγχου, εισάγοντας:- Στο πρόγραμμά μας το 2006 προτείναμε το θεσμό του συνηγόρου του Δημότη, όπου μια ανεξάρτητη αρχή δέχεται όλα τα παράπονα και τις καταγγελίες των δημοτών και προχωράει σε ανάλογες ενέργειες προς το Δήμο (υπομνήματα, παραινέσεις αλλά και άσκηση ένδικων μέσων π.χ. αγωγές). Το θεσμό αυτό φαίνεται να υιοθετεί επίσημα και η πολιτεία.
- Το θεσμό της «Βουλής της γειτονιάς» όπου κάθε εξάμηνο, ο Δήμαρχος λογοδοτεί στους κατοίκους κάθε γειτονιάς για τα πεπραγμένα του.
ΔΡΑΣΗ 4: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
- Το Δημοτικό Συμβούλιο ως κορυφαίο όργανο συλλογικής εξουσίας του Δήμου, ανοίγει τις διαδικασίες συμμετοχής στους κοινωνικούς φορείς της πόλης.- Η γενική αντιπροσωπευτική συνέλευση της πόλης με τις ομάδες εργασίας της αποτελεί το μόνιμο συνεργάτη και σύμβουλο του Δήμου στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο νέων αποκτά θεσμική δυνατότητα στο να εκφράζει τη θέση του για τη νεολαία.
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ
Οι υπηρεσίες προς τους πολίτες που παρέχουν το Δημόσιο και οι Δήμοι είναι ανεπαρκείς και δεν αρμόζουν στις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται σ' ένα Ευρωπαίο πολίτη.
Υπερβολικές καθυστερήσεις ακόμα και στην παράδοση ενός απλού πιστοποιητικού, γραφειοκρατία, αδιαφάνεια αλλά και υπερβολικό κόστος είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην σχέση με το κράτος και τους δήμους. Τα τελευταία χρόνια νέες μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί σε προηγούμενες χώρες του εξωτερικού με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων οργανισμών.
Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει πολύ μεγάλη βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Το πρόγραμμα «Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ» έχει ακριβώς ως στόχο να εισάγει στο Δήμο νέες μεθόδους διοίκησης αλλά και όλες τις απαραίτητες νέες τεχνολογίες.
Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε σημαντικά την εξυπηρέτηση του πολίτη, να αυξήσουμε την απόδοση των υπηρεσιών του Δήμου, να επιτύχουμε μείωση των εξόδων του Δήμου αλλά και βελτίωση των εσόδων του.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ» ΕΙΝΑΙ:
ΔΡΑΣΗ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
Με την εφαρμογή του παραπάνω συστήματος θα προδιαγράφονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου, η ποιότητα και ο χρόνος υλοποίησης τους. Το σύστημα αυτό θα αξιολογείται κάθε χρόνο και θα παρουσιάζεται με στοιχεία στον απολογισμό του Δημάρχου.ΔΡΑΣΗ 2: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ-ΠΛΗΡΗΣ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Η συνεχής επένδυση σε συστήματα πληροφορικής και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου βοηθά αποτελεσματικά στην μείωση της γραφειοκρατίας, του χρόνου εκτέλεσης ενός έργου, στην διαφάνεια, στη σωστή διατήρηση.Δίδεται, επίσης, η δυνατότητα να παρέχονται υπηρεσίες στους δημότες, σε μηδενικό χρόνο και εξ' αποστάσεως.
ΔΡΑΣΗ 3: Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Με τη δράση αυτή, ο δημότης έχει την δυνατότητα να λαμβάνει πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα στο σπίτι του, «παραγγέλνοντας» μέσω internet ή ακόμη και τηλεφωνικά.Έτσι ο δημότης γλιτώνει χρόνο και χρήμα αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου λειτουργούν καλύτερα. Ταυτόχρονα, ο Δήμος δημιουργεί αμφίδρομη ηλεκτρονική σελίδα, όπου ο δημότης μπορεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά επίσης και να καταθέτει παρατηρήσεις, παράπονα ή καταγγελίες για την λειτουργία του Δήμου.
Εισάγουμε τον Θεσμό των ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων.
ΔΡΑΣΗ 4: ΙΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (ΚΕΠ), ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολίτη, αποτελούν γραφεία που δημιουργούνται με την συνεργασία Υπ. Εσωτερικών και αδήμων και παρέχουν ένα σημαντικό ποσοστό υπηρεσιών προς τους πολίτες(από την έκδοση ενός πιστοποιητικού έως και συνταξιοδοτικά θέματα).Με το ΚΕΠ ο πολίτης έχει την δυνατότητα της άμεσης εξυπηρέτησης, γλιτώνοντας πολλές ώρες από την ταλαιπωρία της μετάβασης του σε ένα ή και περισσότερα αρμόδια Υπουργία ή και Δήμους. Ο δήμος οφείλει άμεσα να προχωρήσει την δημιουργία ενός ΚΕΠ στο κέντρο του και ταυτόχρονα να ιδρύσει περιφερειακά γραφεία σε απομακρυσμένες γειτονιές. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να <<προσφέρει>>
το σύνολο των υπηρεσιών του μέσω του ΚΕΠ, έτσι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο Δημότης.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Οι ανωτέρω δράσεις του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
«ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΡΑ»
Τα περισσότερα σχολικά κτίρια μπορούν να μεταμορφωθούν σε πόλους πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας για τα παιδιά και τους πολίτες.Έτσι τα σχολικά κτίρια αξιοποιούνται πλήρως και με πολλαπλά οφέλη, για την πόλη. Με το πρόγραμμα ανοικτά σχολεία που ξεκινά ο ΟΣΚ, σε ορισμένα σχολεία της Αθήνας, οι εν λόγω χώροι αποκτούν internet cafe, μικρές βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, χώρους οικιακού σινεμά, δάπεδα μίνι ποδοσφαίρου και μπάσκετ σωστά εξοπλισμένα.
Επιπλέον, στο προαύλιο γίνονται κατάλληλες φυτεύσεις, προσφέροντας πολύτιμο κοινόχρηστο πράσινο.
Ο Δήμος πρέπει άμεσα να συμμετάσχει σ' αυτό το πρόγραμμα προσθέτοντας και άλλες λειτουργίες, σ' αυτούς τους πολυχώρους όπως αίθουσες virtual reality για εκπαιδευτικούς σκοπούς, θερινό σινεμά στην ταράτσα ή στην αυλή, αίθουσες σεμιναρίων κ.τ.λ.
Συγκεκριμένα τα «ανοικτά σχολεία» γίνονται πόλοι πολιτισμού, ψυχαγωγίας, αθλητισμού και εκπαίδευσης με τη λειτουργία τους τις απογευματινές ώρες.
Πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε προγράμματα καλλιέργειας των συναισθηματικών και γνωστικών δεξιοτήτων στους μαθητές της α' και β' βαθμίδας εκπαίδευσης, με την συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και των μαθητικών κοινοτήτων.
Προγράμματα πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπως ο αθλητισμός, τα ομαδικά παιχνίδια, τα εικαστικά, το βιβλίο, η μουσική θα αναπτυχθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και αρχικά στα σχολεία με ένα κύκλο λειτουργίας.
ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
Σε μια δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία οι πολίτες δεν είναι μόνον υποκείμενα υποχρεώσεων, αλλά και φορείς δικαιωμάτων, προσωπικών και συλλογικών δικαιωμάτων.
Ο συνδυασμός «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ» πιστεύει πως η αμφίδρομη (αμφοτεροβαρής) αυτή σχέση πρέπει να αναγνωρισθεί και να κατοχυρωθεί θεσμικά, μέσα από ένα «Χάρτη Δικαιωμάτων του Δημότη», που θα προσδιορίζει τις υποχρεώσεις του Δήμου στο δικαίωμα του κάθε δημότη:
- Να ζει σε περιβάλλον καθαρό, ήσυχο και ασφαλές.
- Να έχει πρόσβαση για τα παιδιά του στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα προγράμματα της απογευματινής δημιουργικής απασχόλησης.
- Να έχει υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας του από τα Δημοτικά Κέντρα Υγείας και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς.
- Να έχει καλής ποιότητας σχολεία που λειτουργούν μόνο το πρωί και το απόγευμα προσφέρονται για δραστηριότητες της γειτονιάς.
- Να έχει χώρους και προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού.
- Να έχει βοήθεια και υποστήριξη στα γηρατειά, στη φτώχεια και στην αρρώστια.
- Να αντιμετωπίζει ισότιμα και με σεβασμό, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, γλώσσα, εθνικότητα, θρησκεία ή ιδιαιτερότητα.
- Να ενημερώνεται για τον τρόπο που ο δήμος διαχειρίζεται τα χρήματα που εισπράττει.
- Να διατυπώνει τη γνώμη και την κριτική του και να μετέχει στις αποφάσεις που τον αφορούν.
- Να έχει παροχή δημοτικών υπηρεσιών τουλάχιστον αντίστοιχων με τα χρήματα που καταβάλει ως δημότης, ως καταναλωτής και ως φορολογούμενος πολίτης.
Πιστεύουμε ότι ο «Χάρτης Δικαιωμάτων του Δημότη» είναι μια ιστορική καινοτομία για τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα φέρει πιο κοντά τη δημοτική αρχή με τους δημότες. Σίγουρα η εφαρμογή θα έχει δυσκολίες, όπως δυσκολίες παρουσιάζει η εφαρμογή των δικαιωμάτων του πολίτη που απορρέουν από το Σύνταγμα. Όμως μπορεί να γίνει - όπως το Σύνταγμα- η πυξίδα και το κίνητρο για τον προγραμματισμό της δράσης κάθε αιρετής δημοτικής αρχής.
1 comment:
Post a Comment