Thursday, October 21, 2010

Στήν ΕΕ πιστεύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτύχει. Από τήν άνοιξη ουσιαστικός υπουργός Οικονομικών τής χώρας θα είναι ο Γερμανός Σόιμπλε...

...ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , αποκτά επιρροή στα ελληνικά οικονομικά συγκρίσιμη με εκείνη του έλληνα συναδέλφου του....
.....ευρύτερος ανασχηματισμός δεν θα πρέπει να αποκλειστεί την άνοιξη....


Αμφισβητούν (off the record) το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Το «κλειδί» σε όλα τα σενάρια οικονομικής στήριξης της χώρας είναι ότι οι πρωτοβουλίες παροχής ή εγγύησης νέων δανείων θα γίνεται υπό τον όρο της εφαρμογής μέτρων τα οποία θα κρίνονται ως αναγκαία από τους ιθύνοντες της «τριπλής επιτροπείας» και τον ειδικό διαμεσολαβητή που προσανατολίζεται να τοποθετήσει ο κ. Ολι Ρεν - ενδέχεται να είναι είτε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμος είτε ο ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων κ. Γ. Χατζημαρκάκης. Ποια θα είναι τα μέτρα αυτά; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προβλέπεται να αμφισβητήσει τα επόμενα 24ωρα την αποτελεσματικότητα του «φιλόδοξου» Προγράμματος Σταθερότητας που έχουν ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Αρχικώς θα ζητηθεί η εφαρμογή του, αλλά ήδη οι επιτελείς της ΕΕ προεξοφλούν ατύπως ότι δεν θα πετύχει και ότι στην τελική φάση η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί και να εφαρμόσει «μέτρα Λετονίας».

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ»

1 Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010 θα είναι βαρύτερη του-0,3%. Αυτό θα βυθίσει τα φορολογικά έσοδα και παράλληλα θα πιέσει προς τα πάνω το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

2 Τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι λιγότερα του προβλεπομένου.

3 Θα υπάρχει υψηλό κόστος δανεισμού.

4 Η δημόσια διοίκηση δεν δύναται να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές και ουσιαστικές περικοπές.

5 Η μείωση του ελλείμματος κατά 10% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια (από 13% σε 3%) προβλέπεται να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού εθνικού πλούτου (δηλαδή του ΑΕΠ). Μικρότερο ΑΕΠ σημαίνει λιγότεροι φόροι. Ετσι οι περικοπές δαπανών οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ και μείωση των εσόδων από φόρους. Κατά συνέπειαη μείωση του ελλείμματος ως ποσοστού του (μειούμενου) ΑΕΠ συνήθως απαιτεί αυστηρότερα μέτρα για να επιτευχθεί από τα αρχικώς προβλεπόμενα.

Τι έχουν στο συρτάρι τους οι επιτηρητές

Το σενάριο για μια «Λετονία του Νότου» κυριαρχεί στους κύκλους του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , ο οποίος αποκτά επιρροή στα ελληνικά οικονομικά συγκρίσιμη με εκείνη του έλληνα συναδέλφου του. Κατά κάποιον τρόπο βρίσκεται σε εξέλιξη «άτυπος ανασχηματισμός» στο υπουργείο Οικονομικών καθώς και σε άλλα υπουργεία λόγω της έλευσης ξένων ειδικών με ενισχυμένες «συμβουλευτικές» αρμοδιότητες. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, ευρύτερος ανασχηματισμός δεν θα πρέπει να αποκλειστεί την άνοιξη, ιδίως αν εκδηλωθεί φθορά της κυβερνητικής εικόνας λόγω των εξελίξεων. Αλλωστε το ΔΝΤ, οπουδήποτε και αν επενέβη, λειτούργησε ως καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων. Ολα πάντως θα εξαρτηθούν από την πορεία υλοποίησης των μέτρων. Καθώς ο προϋπολογισμός του 2010 θα ελέγχεται με μικροσκόπιο, αν τις επόμενες έξι εβδομάδες δεν διαφανεί ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ ως το τέλος του έτους, τότε θα ζητηθεί η ενεργοποίηση ενός «σεναρίου τρόμου», ανάλογου εκείνου που εφαρμόστηκε στη Λετονία από το ΔΝΤ, προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα.

Τα μέτρααυτά θα συμπληρωθούν από μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα αγορών και την απελευθέρωση επαγγελμάτων, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ολα τα παραπάνω θα τα αποφασίζει μόνο τυπικώς το ελληνικό Κοινοβούλιο διότι στην πραγματικότητα θα επιβάλλονται ως «αντάλλαγμα» για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας και της στήριξης, χωρίς την οποία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει πρόσβαση στις ξένες αγορές χρήματος και το ελληνικό κράτος δεν θα δύναται να δανειστεί.

Θα πρέπει λοιπόν η Βουλή να ψηφίζει όλα αυτά που θα προτείνουν οι επιτηρητές καθώς μόνο έτσι η Ελλάδα δεν θα γίνεται εύκολος στόχος στα «κερδοσκοπικά στοιχήματα» των μεγάλων οίκων. Των οίκων που τα τελευταία χρόνια δάνειζαν τη χώρα τόσο απλόχερα ακριβώς διότι διέθεταν όλα τα «σύνθετα εργαλεία» που τους επιτρέπουν, σε περίπτωση κρίσης, να κερδίσουν τα πολλαπλάσια. Μόνο που, όπως γράφει ο Καβάφης μετά την αναφορά στη «βοή των επερχόμενων γεγονότων» , στον τελευταίο στίχο του ιδίου ποιήματος «εις την οδόν έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί». Και κυρίως «ουδέν ακούουν» οι απορροφημένοι στις δημοσκοπήσεις τού χθες πολιτικοί.

Πηγή: ΒΗΜΑ

No comments: