Sunday, October 17, 2010

Τελειώνει ο περίπατος του ΠΑΣΟΚ

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπασταθόπουλος
Ο περίπατος του ΠΑΣΟΚ, του Παπανδρέου και του μνημονίου τελειώνει οριστικά στις 7 Νοεμβρίου.
Αυτή η πεποίθηση φαίνεται ότι διαμορφώνεται όχι μόνο στη ΝΔ και στην ελάσσονα αντιπολίτευση, αλλά ακόμα και στις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος, στο οποίο οι τάσεις ηττοπάθειας γίνονται όλο και πιο εμφανείς, όσο οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τους υπό διαμόρφωση νέους συσχετισμούς. Οι καθυστερήσεις στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, οι οποίες αντανακλούν εσωτερικές έριδες και αντιπαραθέσεις, η απροθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των υπουργών, αλλά και των βουλευτών της συμπολίτευσης, να "εκτεθούν" στην εκλογική μάχη, η αμηχανία ακόμα και υποψηφίων σε κεντρικούς δήμους και περιφέρειες μπροστά στην πολιτική του μνημονίου και στα αποτελέσματά της στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι από τις εκλογές αυτές θα προκύψει ένας νέος συσχετισμός, ο οποίος θα επηρεάσει φυσικά τόσο την κυβερνητική πολιτική όσο και το αύριο της χώρας. Ενώ, θα κλονίσει και τις αυταπάτες του διεθνούς παράγοντα ότι οι Έλληνες δέχονται σχεδόν με ευχαρίστηση τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Η στρατηγική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, η οποία θεωρήθηκε επιλογή μεγάλου ρίσκου, φαίνεται ότι "του βγαίνει", καθώς ενόψει των εκλογών:


  • Τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει στην οικονομία και στα νοικοκυριά η πολιτική του μνημονίου γίνονται πλέον αξεπέραστα, χωρίς να διαφαίνεται κανένα φως στο βάθος του τούνελ, παρά τις διαβεβαιώσεις του Παπανδρέου περί του αντιθέτου.
  • Τα εμφανή αδιέξοδα από την ασκούμενη πολιτική οδηγούν στην βεβαιότητα ότι θα υπάρξει παράταση στην αποπληρωμή του δανείου το οποίο συνόδευε το μνημόνιο. Πράγμα που σημαίνει παράταση της σκληρής λιτότητας και φυσικά παράταση της υπαγωγής της Ελλάδας σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας. Μέχρι πότε; Άγνωστο αυτή τη στιγμή.
  • Η κυβέρνηση έχει επιλέξει μπροστά στο φάσμα μιας σοβαρής εκλογικής ήττας την παλιά και εν πολλοίς φθαρμένη στρατηγική μιας αντιδεξιάς ρητορικής η οποία προορίζεται να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της του 2009. Ενώ όμως οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μάλλον αποσυσπείρωση παρά συσπείρωση, η στρατηγική αυτή δίνει εκ των πραγμάτων πόντους στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ, στερεώνοντας την πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι αυτοί αποτελούν την εναλλακτική λύση στην πολιτική του μνημονίου και των σκληρών μέτρων.
Συμπερασματικά, ούτε η κυβερνητική στρατηγική του φόβου, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε η Ντόρα, πρόκειται να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων. Μπορεί στις εκλογές αυτές να μην αναδειχτεί κυβέρνηση, το σίγουρο όμως είναι ότι θα αναδειχτεί αντιπολίτευση και άλλη πολιτική για τη χώρα.

No comments: