Friday, October 8, 2010

Απτόητος ο πληθωρισμός

undefined 
Άθικτος από την ύφεση παραμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα που σημείωσε για το μήνα Σεπτέμβριο αύξηση 5,6% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος και οριακή αύξηση 0,1% έναντι του φετινού Αυγούστου.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών μοιάζει απρόσβλητος από τις περικοπές μισθών, δαπανών, και τη γενικότερη μείωση των επιπέδων της ζήτησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2009 (πριν από το ξέσπασμα της κρίσης δηλαδή) είχε αυξηθεί κατά 1,9%. Με το ακριβώς ίδιο ποσοστό αυξήθηκε και φέτος στο αντίστοιχο διάστημα.
Στην αύξηση του 1,9% (Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2010) συνεισέφεραν οι εξής μεταβολές:
  • Αύξηση κατά 0,7% των τιμών στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης σε νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά.
  • Αύξηση κατά 17,6% των τιμών στην ομάδα «Ένδυση και Υπόδηση», λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.
  • Αύξηση κατά 5,4% της ομάδας «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις.
  • Ανοδος κατά 0,1% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών υπηρεσιών.
  • Ανοδος κατά 0,5% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα βιβλία.
  • Ανοδος κατά 1,7% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες» λόγω επαναφοράς των τιμών των προσωπικών ειδών στα επίπεδα πριν από τις θερινές εκπτώσεις, καθώς και λόγω αύξησης των τιμών στα ασφάλιστρα μεταφορών.
(από το ΕΘΝΟΣ)

No comments: