Tuesday, October 5, 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ

 
 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΡΧΩΝ
Για ένα σύγχρονο δήμο

Βούλησή μας είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να κυριαρχήσει ο διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας, την ανάπτυξη και το μέλλον της.

Επιλέγουμε συνειδητά να βαδίσουμε σε νέους δρόμους και να χτίσουμε νέες σχέσεις, να ορίσουμε νέους κανόνες συλλογικής προσπάθειας, να προβάλλουμε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο τοπικής εξουσίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βρει τον δρόμο της πρέπει να πάψει να είναι κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας. Είναι ανάγκη να κατακτήσει στην πράξη πραγματική αυτοτέλεια, που δεν θα μεταφέρει απλώς εξουσίες στον Δήμαρχο και τα άλλα όργανά της, αλλά για να είναι φορέας και προωθητική δύναμη στις λύσεις των προβλημάτων.

Με σεβασμό στις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός θα κινηθούμε μακριά από εξαρτήσεις, χρίσματα και κομματικές ποδηγετήσεις, θα απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις της κάθε προσωπικότητας ξεχωριστά, την οποία θα φέρουμε στο κέντρο των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών,  δίνοντας της τη δυνατότητα να μεγαλουργήσει.

Είναι υποχρέωσή μας, επιβάλλεται θα λέγαμε καλύτερα, να ενδιαφερόμαστε, να δίνουμε το «παρών» παντού όπου χρειάζεται, ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του, χωρίς υστεροβουλία ή άλλες σκοπιμότητες, με τον ίδιο τρόπο που μας απασχολούν τα προβλήματα της οικογένειάς μας, του σπιτιού μας, του στενού μας περιβάλλοντος.

Βασικός μας στόχος είναι να δημιουργηθεί μία μαζική συσπείρωση και ενεργοποίηση πολιτών κάθε ηλικίας, με σκοπό να αλλάξουν τα δεδομένα στην πόλη μας, τόσο από άποψη νοοτροπίας και στάσης όλων μας, όσο και με την ανάδειξη Δημοτικής Αρχής που θα αναδιαρθρώσει το Δήμο σε νέες στέρεες βάσεις και θα αναλάβει να υλοποιήσει το πρόγραμμά μας
Άμεση φροντίδα μας είναι η καταγραφή των μικρών και μεγάλων προβλημάτων, η επιστημονική έρευνα και η μελέτη των αιτίων που τα δημιουργούν, η επεξεργασία αξιόπιστων θέσεων και προτάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μονομιάς ή με κάποιο μαγικό ραβδί. Όποιος πραγματικά ανασκουμπωθεί και αποφασίσει να αγωνισθεί για τη λύση τους, είναι φρόνιμο να κάνει μια μελετημένη ιεράρχηση, να θέσει προτεραιότητες, μα και ταυτόχρονα να δει την καθημερινότητα και να δράσει δυναμικά ώστε να την αντιμετωπίσει.

Μέλημά μας είναι  η αξιοποίηση, ως κοινωνικών αγαθών, της, η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα έργα υποδομής και ανάπλασης, οι χρήσεις γης, η αισθητική αναβάθμιση της πόλης και η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της. Η λύση του κυκλοφοριακού, του προβλήματος της στάθμευσης και της συγκοινωνίας. Η φροντίδα στους υπερήλικες και αναξιοπαθούντες, η στήριξη των εφήβων και των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Η απασχόληση, η αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς και τα προβλήματα των κοινωνικών ομάδων. Η φροντίδα των ζώων με την ταυτόχρονη καλλιέργεια της αντίληψης ότι κι’ αυτά είναι μέρος της ζωής μας.

Δεσμευόμαστε ότι θα καλλιεργήσουμε την ιδέα και θα διεκδικήσουμε τη θεσμοθέτηση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας δίπλα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, που θα έχει την αρμοδιότητα της εισήγησης θεμάτων νεολαίας σ’ αυτό. Θέλουμε να είναι το όργανο εκείνο όπου θα χτυπά η καρδιά των νέων, το κέντρο ζύμωσης των θέσεων και ανάδειξης των προτάσεών τους, ο φορέας απ’ όπου θα ξεκινούν όλες οι πρωτοβουλίες για τα θέματά τους.

Θεωρούμε ότι η Παιδεία, θεμέλιο για το παρόν και το μέλλον κάθε κράτους, επιβάλλεται να είναι σε πρώτη προτεραιότητα και από κοντά ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η εξασφάλιση ευκαιριών για τη νέα γενιά.

Κάθε διοικητικός κρίκος, κάθε Νομικό Πρόσωπο, κάθε Δημοτική Επιχείρηση, πρέπει να εκσυγχρονισθούν, να στελεχωθούν επαρκώς και να τους δοθούν όλα τα μέσα ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Κριτήρια θεμελιακά πρέπει να είναι ο σεβασμός προς το Δημότη και η εξυπηρέτησή του, το κλίμα εμπιστοσύνης και το αίσθημα σιγουριάς, η δυνατότητα διαχείρισης και υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημαρχιακής Επιτροπής, του Δημάρχου και των Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων ή Δημοτικών Επιχειρήσεων, η δυνατότητα ανταπόκρισης στα νέα μεγάλα καθήκοντα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, για να κατακτήσει το ρόλο του, πρέπει να είναι το κέντρο προβληματισμού, συζήτησης και αποφάσεων για όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους της. Πρέπει να παράγει έργο ωφέλιμο και όχι να είναι μια λέσχη ατέλειωτων συζητήσεων, αντιπαραθέσεων σε προσωπικό επίπεδο και τακτικών φθοράς μεταξύ αντιπάλων.

Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος οφείλει, από τη στιγμή που εκλέχθηκε, είτε ανήκει στην συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, να λειτουργεί συνθετικά, καλοπροαίρετα και δημιουργικά για το καλό της πόλης. Άλλωστε μόνο έτσι πραγματώνει το ρόλο του, δείχνει τις δυνατότητές του, αναδεικνύεται η προσωπικότητά του, ξεχωρίζει ο ορθός λόγος του και έχει μετά την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι τουλάχιστον προσπάθησε.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει μαζί με όλους σας να ανακαλύψουμε ξανά τις έννοιες γειτονιά, κοινωνικές σχέσεις, κανόνες λειτουργίας της πόλης, αλληλοσεβασμός, ευθύνη του πολίτη, δημοκρατικές διαδικασίες, συλλογικές αποφάσεις, δεσμεύσεις και υλοποίησή τους. Δημοτική Αρχή και η σχέση της με τον πολίτη, Δημοτική Αρχή και Διοίκηση, Δημοτική Αρχή και υλοποίηση προγράμματος. Και όταν λέμε ότι θα ανακαλύψουμε ξανά το περιεχόμενο αυτό, εννοούμε να έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

Δεν είμαστε τουρίστες σ΄ αυτήν την πόλη! Είμαστε οι κάτοικοί της, οι άνθρωποί της. Η πόλη ζει από μας και μεις απ’ αυτή και σ’ αυτή. Έχουμε σχέση ζωής. Η μη συμμετοχή μας, η σιωπή μας, η απουσία μας, βλάπτει την πόλη, μας βλάπτει όλους, αφού νομιμοποιεί τους δημοτικούς άρχοντες να κωφεύουν και να αδρανούν.

Είμαστε σίγουροι πως η λύση στο σημερινό αδιέξοδο σε θετική κατεύθυνση θα έχει τη σφραγίδα όσων αγωνιστούν γι’ αυτή και μάλιστα ιδιαίτερη θέση θα έχουν τα νιάτα της πόλης μας. Σας καλούμε λοιπόν όλους να δράσουμε μαζί, να φτάσουμε ως την κορυφή. Ας βρούμε τον τρόπο να την κατακτήσουμε.


Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση Πολιτών Καλαμαριάς «ΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ!», καλεί τις υγιείς και ριζοσπαστικές δυνάμεις, σε οποιοδήποτε πολιτικό σχηματισμό και αν ανήκουν, σε συσπείρωση και κοινή δράση για την κατάθεση μιας «άλλης» εναλλακτικής πρότασης λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καλαμαριά.

Σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί από κοινού για μια τοπική αυτοδιοίκηση που:

• Έρχεται σε ρήξη με τα οικονομικά συμφέροντα και αντιπαραθέτει την αρχή του κοινωνικού οφέλους στα κριτήρια των ιδιωτικών συμφερόντων και στη λογική που θέλει το Δήμο «επιχείρηση» και αδιαφανή μηχανισμό εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων.

• Εξασφαλίζει την ουσιαστική και άμεση λαϊκή συμμετοχή στην άσκηση και στον έλεγχο της εξουσίας, διεκδικώντας ισότιμα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους τους κατοίκους αυτής της πόλης.

• Αγωνίζεται και επικοινωνεί με τα κινήματα και κάθε δημιουργικό, κοινωνικό-ατομικό και πολιτιστικό πυρήνα της πόλης μας.

• Υπερασπίζεται το δικαίωμα στην πόλη, στην κατοικία και στο δημόσιο χώρο, το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης και τη δημόσια δημοτική κοινόχρηστη περιουσία, συγκρουόμενη με τις πιέσεις των μεγάλων και μικρομεσαίων τοπικών συμφερόντων.

• Αναβαθμίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες και προωθεί μέτρα κοινωνικής πολιτικής προς εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού, διαμορφώνοντας, ανθρώπινη πόλη, προσβάσιμη, φιλική και αλληλέγγυα σε όλους τους πολίτες.

• Διεκδικεί και παλεύει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας, στην εργασία, στη μόρφωση, στην άθληση, στον πολιτισμό.

• Βρίσκεται κοντά στους νέους που αγωνίζονται ν’ απεξαρτηθούν από κάθε μορφής ουσίες και εξαρτήσεις και να ζήσουν σε ένα κόσμο πιο χαρούμενο και ανθρώπινο.

• Υψώνει μέτωπο στον κοινωνικό συντηρητισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αυταρχισμό και την καταστολή των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων του πολίτη.

• Ασκεί τις οικονομικές εκείνες λειτουργίες με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και διεκδικεί την οργάνωση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, με γνώμονα τα δικαιώματα των εργαζομένων, την εξάλειψη της ανεργίας και της φτώχειας.

• Ζούμε σε μια πόλη, στην οποία η ποιότητα της ζωής των κατοίκων κάθε μέρα επιβαρύνεται με αποτελέσματα τραγικά, και μη αναστρέψιμα. Το τσιμέντο κυριαρχεί παντού. Η ανάσα μας πνίγεται. Οι ελεύθεροι δημόσιοι, δημοτικοί – κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου εξαφανίζονται.

• Η παραλία της Καλαμαριάς έχει εγκαταλειφθεί στην απαξίωση και την αδιαφορία της πολιτείας με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου της τελευταίας 8ετίας.

• Το στρατόπεδο ΝΤΑΛΙΠΗ απαίτηση και Δημοκρατικό δικαίωμα 120.000 κατοίκων του Δήμου Καλαμαριάς ετοιμάζεται να οικοπεδοποιηθεί και να λεηλατηθεί από τους εργολάβους.

• Το στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ βιάζεται, καταστρέφεται, έχει γίνει χωματερή, απειλείται να γίνει οικόπεδα.

• Οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που φυτρώνουν σα μανιτάρια.

• Ζούμε σε μία πόλη που η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προκαλεί έμφραγμα, με την παντελή έλλειψη ποδηλατοδρόμων και τους κατοίκους πεζούς που εμποδίζονται να περπατήσουν στα πεζοδρόμια, με τα σκουπίδια να συνυπάρχουν και ν’ αποτελούν μόνιμο ντεκόρ της πόλης μας. Άρα λοιπόν, είναι κοινή διαπίστωση, ότι η πόλη της Καλαμαριάς είναι μια πόλη αβίωτη, μια πόλη που οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων κάθε μέρα επιδεινώνονται. Όμως το ερώτημα είναι αν μπορεί κάτι να αλλάξει. Δε νομίζουμε ότι υπάρχει ασφαλής και σίγουρη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, σίγουρα όμως μπορούμε να αποδείξουμε με την παρέμβασή μας ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί στη σκηνή. Ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με ένα άλλο σύστημα αρχών και αξιών διαφορετικό από το κυρίαρχο. Που μπορούν και βάζουν το κοινό και δημόσιο συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό και τη συλλογική σκέψη και δράση πάνω από την αλαζονεία του κάθε παράγοντα. Ας κάνουμε λοιπόν τώρα μια αρχή για να βγούμε από το παρατεταμένο κώμα, για να συζητήσουμε με κάθε πολίτη που πονάει και νοιάζεται για τον κοινό μας τόπο να ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες και να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία. Για να υπερασπιστούμε το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης απέναντι στη εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του Δήμου. Για να στηρίξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, απέναντι στον κυνισμό της δήθεν «ελεύθερης αγοράς». Για να διεκδικήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής απέναντι στην απάθεια, στα δίκτυα ιδιωτικών συμφερόντων και τις πελατειακές σχέσεις.

No comments: