Monday, March 22, 2010

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Στο έλεος του… τσιμέντου


Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Βορά στηασύδοτη ανοικοδόμηση κινδυνεύουν να γίνουν περίπου 50 οικόπεδα-φιλέτα στην Καλαμαριά που έχουν χαρακτηριστεί για σχολεία και πράσινο, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr

Από αυτά, επτά οκτώ κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα, επειδή δεν έχουν απαλλοτριωθεί, γεγονός που αναγκάζει τον δήμο να βρει άμεσα τρόπο να τα διασφαλίσει και να προχωρήσει σε κοινωφελή έργα.
Η αδυναμία καταβολής αποζημιώσεων, το ύψος των οποίων είναι δυσθεώρητο για το δημοτικό ταμείο, προκαλεί πονοκέφαλο και στον νέο δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, ο οποίος φιλοδοξεί αφενός να σώσει τα ακίνητα, αφετέρου να προχωρήσει, όπως υποστηρίζει, “με σεμνότητα και λιτότητα, για να πείσουμε τον πολίτη”.
Οι εκτάσεις αυτές δεσμεύτηκαν στο παρελθόν από τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΓΠΣ) για σχολεία και πράσινο, ωστόσο οι κάτοχοί τους δεν αποζημιώθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να διεκδικούν να τα ανακτήσουν. “Το κόστος των αποζημιώσεων είναι πολύ μεγάλο, αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του ότι σε μία μόνο περιοχή της Καλαμαριάς το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει 9 εκατ. ευρώ”, τόνισε ο κ. Μπακογλίδης.
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς ανακοίνωσε σειρά έργων και δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2010. Αυτά που θα προικοδοτηθούν στο τέλος της χρονιάς αφορούν: την ολοκλήρωση της πλατείας δημαρχείου, τον δεύτερο υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων στην οδό Μητροπολίτου Χρυσάνθου, την ανέγερση πολυδύναμου κέντρου πρόνοιας που θα στεγάσει όλες τις προνοιακές δομές του δήμου, νέα σχολεία και παιδικούς σταθμούς, τον εξωραϊσμό του κτιρίου του Αριστοτέλη, και την ανάπλαση του πάρκου Ούλαφ Πάλμε στη Ν. Κρήνη.

"Καλλικράτης": Η Καλαμαριά μένει… μόνη

Ο νέος δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης αναφέρθηκε και στο επίμαχο σχέδιο “Καλλικράτης”, το οποίο χαρακτήρισε δύσκολο εγχείρημα, το οποίο θα επηρεάσει το παρόν και το μέλλον των δήμων. “Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα χρειαστεί πολλή δουλειά από όλους μας, γιατί ο Καλλικράτης θα απολέσει τομή για τη δημόσια διοίκηση”, ανέφερε ενώ συμπλήρωσε πως όλες οι πληροφορίες και τα σενάρια συγκλίνουν στο ότι η Καλαμαριά θα είναι εκτός συνενώσεων, διατηρώντας την αυτοτέλειά της.


Ypoloipo

No comments: