Πρωταθλητές της ανακύκλωσης οι δημότες της Θέρμης
Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Καλαμαριώτες
65 κιλά απορριμμάτων κατά μέσο όρο το χρόνο ανακυκλώνει κάθε ένας κάτοικος του δήμου Θέρμης ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται ο δήμος Καλαμαριάς με 45 κιλά ετησίως! Πρόκειται για τους πιο ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά, κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης
Τα στοιχεία προκύπτουν από τη μελέτη με αντικείμενο τη «Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων στο νομό Θεσσαλονίκης», που εκπόνησε ομάδα εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), αποτελούμενη από τους Σταύρο Γιαννόπουλο, καθηγητή Α.Π.Θ., Ειρήνη Δημούδη, πολιτικό μηχανικό και Κωνσταντίνο Πλάκα, χημικό μηχανικό. Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Όπως διαπιστώθηκε, ο δήμος Θέρμης παρουσιάζει το μεγαλύτερο όγκο κάδου ανακύκλωσης ανά κάτοικο (22 λίτρα) και τη μεγαλύτερη συχνότητα αποκομιδής των μέσων αποθήκευσης ανά εβδομάδα που ανέρχεται σε 5-6 φορές, γεγονότα που κατά πάσα πιθανότητα, συντελούν στην αύξηση της ανακύκλωσης.
Μετά τη Θέρμη, οι δήμοι με το αμέσως μεγαλύτερο όγκο κάδου ανακύκλωσης ανά κάτοικο είναι ο δήμος Μηχανιώνας (17,8 λίτρα) και ο δήμος Καλλιθέας (15,5 λίτρα) και ο μικρότερος δείκτης ανήκει στο δήμο Μίκρας (7,8 λίτρα), ο οποίος δεν ανέφερε τη συχνότητα αποκομιδής.
Η μελέτη του ΤΕΕ/ΤΚΜ έγινε σε μία προσπάθεια καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης όπως, επίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων σε επίπεδο νομού, με έτος αναφοράς το 2009. Συντάχθηκε ειδικό για το σκοπό αυτό, ερωτηματολόγιο, το οποίο και εστάλη στους 45 δήμους του νομού, από τους οποίους ανταποκρίθηκαν οι 33.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα για κάθε περίπου 2.000 κατοίκους να αντιστοιχεί μόλις ένας εργάτης καθαριότητας ο οποίος, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν κατέχει μόνιμη θέση στο δήμο, αλλά βρίσκεται υπό καθεστώς εξαρτημένης σχέσης εργασίας (σύμβαση ορισμένου χρόνου). Επιπλέον, σχεδόν 1 στους 2 υπαλλήλους και εργάτες των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων εργάζεται υπό καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης. Στην περίπτωση των μικρών δήμων σχεδόν κανένας υπάλληλος δεν είναι μόνιμος ή έχει σύμβαση αορίστου χρόνου. Σε ό,τι αφορά στη συχνότητα καθαριότητας των μέσων προσωρινής αποθήκευσης, μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων δήμων (33%) απάντησε ότι η καθαριότητα των κάδων των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) γίνεται εβδομαδιαία, κάτι που κρίνεται σχετικά ικανοποιητικό από την άποψη υγιεινής. Για την συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων, η έρευνα ανέδειξε την υιοθέτηση διαφορετικών πολιτικών στους δήμους του νομού. Συγκεκριμένα, η συχνότητα συλλογής κυμαίνεται από 2 έως 7 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την περιοχή όπου γίνεται η συλλογή και την πολιτική που υιοθετεί ο κάθε δήμος. Στα μεγάλα αστικά κέντρα του νομού, η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι καθημερινή σε ποσοστό 100%, ενώ σε μόλις ένα δήμο (δήμος Καλλινδοίων) η συλλογή των Α.Σ.Α. λαμβάνει χώρα μόνο μία φορά την εβδομάδα.Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στην έρευνα, η αποκομιδή πρέπει κατ' ελάχιστον να γίνεται 3 φορές τη βδομάδα από όλους τους κάδους, η δε συλλογή να οργανώνεται βάση τυποποιημένων και σχεδιασμένων δρομολογίων, τα οποία να προκύπτουν με σύγχρονα λογισμικά εργαλεία και με αποτύπωση όλων των πληροφοριών σε συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών.
Τα απορριμματοφόρα των δήμων που συμμετείχαν στην έρευνα, διαπιστώθηκε ότι διανύουν καθημερινά απόσταση περίπου 17.000 χιλιομέτρων για τη μεταφορά των Α.Σ.Α. από τους κάδους προσωρινής αποθήκευσης έως τον Χώρο Υγιεινομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Μαυροράχης. Από αυτά, τα 4.000 χλμ. περίπου αντιστοιχούν σε δρομολόγια του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ εκτιμάται ότι αν δεν λειτουργούσε ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, θα έπρεπε να διανύονταν καθημερινά 4.000 χιλιόμετρα επιπλέον. Μόνο οι 15 από τους 33 δήμους της έρευνας, δήλωσαν ότι έχουν συνάψει κάποιου είδους συνεργασία για τη διαχείριση των ογκωδών αποβλήτων, με το κόστος επεξεργασίας να κυμαίνεται από 17 έως 23 €/τόνο. Επίσης, 11 δήμοι της έρευνας δήλωσαν ότι έχουν συνάψει κάποιου είδους συνεργασία για τη διαχείριση των αδρανών αποβλήτων τους.
Ypoloipo
No comments:
Post a Comment