Thursday, March 18, 2010

«Στραγγίζονται» οι υπάλληλοι στους Δήμους

Μόλις χθες πήραν στους Δήμους και στη Νομαρχία το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ, Τεύχος Α΄, Αρ. Φύλλου 40) με προχθεσινή ημερομηνία του Νόμου 3833/15-3-2010 για την «προστασία της εθνικής οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης», με την οποία επέρχονται δραστικές περικοπές στους εργαζόμενους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στελέχη του Δήμου Βόλου από τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες που επεξεργάζονται τα επιμέρους στοιχεία του Νόμου σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη περικοπή για τους εργαζόμενους στους Δήμους επέρχεται στο επίδομα για έξοδα κίνησης που παίρνουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια και που ανέρχεται σε 360 ευρώ το μήνα. Το συγκεκριμένο επίδομα, όπως λένε τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, δεν φορολογούνταν, ενώ με βάση το νέο Νόμο το συγκεκριμένο επίδομα περικόπτεται κατά 12% και επιπλέον ενσωματώνεται στις υπόλοιπες τακτικές αποδοχές και θα φορολογείται εφεξής με τους κλιμακωτούς φορολογικούς συντελεστές, ανάλογα με το κλιμάκιο του φορολογητέου εισοδήματος. Τα ίδια στελέχη του Δήμου έχουν υπολογίσει ότι η συνολική μηνιαία μείωση για τους εργαζόμενους στους Δήμους θα είναι της τάξεως των 133 ευρώ. Επίσης κατά 12% περικόπτεται και το επίδομα θέσης που παίρνουν οι εργαζόμενοι και που κυμαίνεται από 50 έως 110 ευρώ περίπου.
Εξυπακούεται ότι στους εργαζόμενους στους Δήμους, όπως και στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, περικόπτονται κατά 30% τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Στο Νόμο που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα στην παρ. 9 του Άρθρου 1 σημειώνεται ότι «τα ποσά που προκύπτουν από τη μείωση που προβλέπεται στο άρθρο αυτό και αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1.1 2010 μέχρι την εφαρμογή του νόμου αυτού παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των επόμενων της ψήφισης του νόμου αυτού μηνών ως εξής:
α) για ποσά μέχρι 150 ευρώ εφάπαξ
β) για ποσά μέχρι 300 ευρώ σε δύο μηνιαίες δόσεις
γ) για ποσά μέχρι 600 ευρώ σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις
δ) για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις και
ε) για ποσά άνω των χιλίων ευρώ σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Αντώνης Τσελέντης

Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος

Ypoloipo

No comments: