Monday, November 24, 2008

OXI AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς είναι αντίθετος στην δημιουργία Α.Ε στην θέση της σημερινής ΔΕΤΠΑΚ.

Ζητάμε από τον Δήμο να δείξει κοινωνική ευαισθησία σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για το μέλλον των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της δημοτικής επιχείρησης.


ΠΕΡΑΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΥ


Η ένταξη των εργαζομένων σε μια Α.Ε με την κρίση που περνάει το σύστημα στο οποίο ζούμε, με την αύξηση της ανεργίας και των απολύσεων, κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει ακόμη και το κοντινό μέλλον τους.


Τι θα γίνουν αυτά τα άτομα, τα οποία εργάζονται επί 15ετία στην ΔΕΤΠΑΚ, αν αύριο η Α,Ε αποφασίσει να κάνει απολύσεις γιατί δεν θα βγαίνει οικονομικά ή ακόμη χειρότερα αν κλείσει;


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ μας για το μέλλον των δραστηριοτήτων της ΔΕΤΠΑΚ είναι οι εξής:


-Για το ΣΙΝΕ ΑΥΡΑ και την ΠΛΑΖ, ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΎΝ ΣΤΟΝ Πολιτιστικό Οργανισμό, με παράλληλη συνέχιση της λειτουργίας των δύο αναψυκτηρίων.

Συγκεκριμένα και με δεδομένο ότι ο χώρος έχει ιστορική αξία (λειτουργία απολυμαντηρίου και καραντίνας) και είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, χρησιμεύοντας στην αναψυχή εκατοντάδων πολιτών, μπορεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός να εκπονήσει σχέδιο δράσεων – εκδηλώσεων για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, που σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ( ανθοέκθεση – φεστιβάλ φαγητού κ.τ.λ.) θα αναδεικνύουν τον ιστορικό και φυσικής ομορφιάς χαρακτήρα της περιοχής, και θα δικαιολογούν και τη λειτουργία των αναψυκτηρίων.

Παράλληλα πιστεύουμε ότι έτσι ο Δήμος θα διεκδικήσει από καλύτερη θέση την Παραλία Αρετσούς από τα ΕΤΑ , καθόσον ο κίνδυνος για την παραλία παραμένει.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός τουρισμού είπε ότι τα ΕΤΑ δεν μπορούν να αφήνουν αναξιοποίητη την περιουσία τους.

Για μας είναι φανερό ότι οι στόχοι της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς, που μπορεί να διεκδικήσει ο χώρος, δεν μπορούν να επιτευχθούν από μια ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με μοναδικό σκοπό το κέρδος.


-Για το REMEZZO, όπου το χρησιδάνειο αποκλείει κερδοσκοπική δραστηριότητα, μπορεί να λειτουργήσει σαν κέντρο νεολαίας και χώρος πολιτισμού, με ανασύσταση των παλιών δραστηριοτήτων της Αμάλθειας, με την λειτουργία του φωτογραφικού εργαστηρίου με εκθέσεις, εκδηλώσεις, παράλληλη λειτουργία του καφέ με τιμές στις οικονομικές δυνατότητες της νεολαίας.


- Για το ουζερί ΑΡΓΩ και το καφενείο Προποντίδα, μπορούν ίσως να αποτελέσουν κέντρο εκδηλώσεων των συλλόγων της Καλαμαριάς, ή να δημιουργηθεί Πολιτιστικό Καφενείο με εκπαιδευτικό χαρακτήρα με εδέσματα της Ανατολής και να αποκτήσει ένα προσφιλή χαρακτήρα για τους κατοίκους με προσφυγικές καταβολές.


- Για τα περιφερειακά αναψυκτήρια, όπου ο ρόλος τους έγκειται στην συνεύρεση των κατοίκων των συνοικιών και την ενίσχυση του χαρακτήρα της γειτονιάς, μπορούν με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων να ενταχθούν και αυτά στον Πολιτιστικό Οργανισμό.


Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ή σημερινή μεγάλη κρίση που περνάει το σύστημα το οποίο ζούμε, δικαίωσε αυτά που από παλιά υποστήριζαν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα. Ότι η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της ιδιωτικοποίησης των πάντων οδηγεί σε αδιέξοδο και χρεοκοπία, σε ανεργία και υποβάθμιση των υπηρεσιών και της ίδιας της ζωής, ενώ το μόνο που καταφέρνει είναι ο υπερβολικός πλουτισμός των λίγων.

Όσον αφορά τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πιστεύουμε πως καταρρίπτονται οι θεωρίες και τα σχέδια που ήθελαν τους δήμους επιχειρήσεις και τους δημάρχους μάνατζερ.

Ο μελλοντικός ρόλος του Δήμου δεν μπορεί να βασίζεται σε στείρα οικονομοτεχνικά δεδομένα, στην λογική αποκλειστικά της αποδοτικότητας και στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια , θεωρίες που επαναλαμβάνουμε η ίδια η ζωή θέτει σήμερα στο περιθώριο.

Μπροστά στα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα που μελλοντικά υπάρχει το ενδεχόμενο να οξυνθούν παραπέρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πιστεύουμε πως πρέπει να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας στα πιο ευάλωτα άτομα της κοινωνίας μας, στηρίζοντας αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Παραπέρα οι Δήμοι, πρέπει να απαιτήσουν την ουσιαστική οικονομική στήριξη της κεντρικής εξουσίας, ξεπερνώντας τις ελεημοσύνες και τα μπαλώματα των προγραμμάτων, των κουπονιών, και ότι άλλο σκαρφίζεται η κυβέρνηση για να δείξει ότι κάνει κοινωνική πολιτική.

Για την δημιουργία ουσιαστικών δομών, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στον πολιτισμό και όπου αλλού, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Καλαμαριάς.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ