Friday, April 2, 2010

Δημόσιο: Πως ψαλιδίζονται μισθοί - επιδόματα




Η γενική αρχή της εισοδηματική πολιτικής στο Δημόσιο προβλέπει μείωση των πάσης φύσεως επιδομάτων κατά 12% και των επιδομάτων εορτών και αδείας κατά 30%
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
Μαχαίρι στις αμοιβές των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα επιφέρει η εισοδηματική πολιτική του 2010, για την εφαρμογή της οποίας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε χτες αναλυτική εγκύκλιο, με την οποία ζητεί την άμεση εφαρμογή της.
Ειδικότερα προσδιορίζει τα νέα όρια των επιδομάτων συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων, όπως εκπαιδευτικών, δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ, στρατιωτικών, ενώ θέτει ανώτατα όρια αμοιβών, για υψηλά ιστάμενα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Δραστικές είναι, επίσης, οι περικοπές έως και 50% στις αποζημιώσεις, στα οδοιπορικά, στις υπερωρίες και σε άλλες έκτακτες αμοιβές.
Τα ποσοστά μείωσης
Η γενική αρχή της εισοδηματική πολιτικής στο δημόσιο τομέα του 2010 προβλέπει μείωση των επιδομάτων κατά 12%, των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και αδείας κατά 30%, ενώ στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ προβλέπει μείωση αποδοχών κατά 7%. Μεταξύ άλλων:
• Μειώνονται από 1-1-2010 κατά 12% τα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος. Εξαιρείται και δεν υπόκειται στη μείωση του 12% η αποζημίωση για υπερωριακή αμοιβή, καθότι περιορίζεται περισσότερο με άλλες διατάξεις.
• Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας μειώνονται έκαστο σε ποσοστό 30%.
Και στους ΟΤΑ
• Οι μειώσεις τόσο των επιδομάτων κατά 12% όσο και των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας εφαρμόζονται και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (αορίστου και ορισμένου χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων με σύμβαση έμμισθης εντολής) του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, με εξαίρεση τους εργαζομένους με σύμβαση μίσθωσης έργου.
• Για όσους από το προσωπικό αυτό δε μισθοδοτούνται με τις ανωτέρω διατάξεις, αλλά με διαφορετικό τρόπο, μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή διαιτητικών αποφάσεων κ.λπ., εφαρμόζονται οι ανωτέρω μειώσεις, ενώ εξαιρούνται από τη μείωση του 12% τα επιδόματα που συνδέονται με την οικογενειακή κατάσταση ή την υπηρεσιακή εξέλιξη (χρονοεπίδομα, τριετίες - πολυετίες), καθώς και τα συνδεόμενα με το ανθυγιεινό ή επικίνδυνο της εργασίας ή το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
• Εφόσον στο προσωπικό των δημόσιων φορέων δεν καταβάλλονται επιδόματα, αποζημιώσεις και λοιπές παροχές, αλλά μόνον ένας ενιαίος μηνιαίος μισθός, τότε ο συνολικός αυτός μισθός θα μειωθεί κατά 7% και όχι κατά 12%.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Ypoloipo

No comments: