Τις κωδικοποιημένες παρατηρήσεις των μελών της ΚΕΔΚΕ στις διατάξεις του μη οριστικοποιημένου προσχεδίου του «Καλλικράτη –με τις οποίες συμφωνούν και οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ- (για να διαβάσετε ολόκληρο το προσχέδιο κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6312) έχει ήδη στα χέρια του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μέσω της επιστολής που του απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Νικήτας Κακλαμάνης.
Χαρακτηρίζοντας πιεστικό το χρονοδιάγραμμα μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει την αναγκαιότητα να διορθωθούν πρωτίστως οι «αδυναμίες και οι προχειρότητες που εντοπίζονται σε αυτό, κι ας κατατεθεί αργότερα στη Βουλή», ενώ συμπυκνώνει τις ενστάσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης σε τέσσερις βασικούς άξονες:
• Πόρους: να μην παραπέμπονται τα οικονομικά ζητήματα, όπως οι ΚΑΠ ή οι δαπάνες για τις νέες αρμοδιότητες σε Π/Δ
• Διαχείριση απορριμμάτων: όχι στις αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων σε Α’ και Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων
• Ασυμβίβαστο: όχι στο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων, ανεξαρτήτως πληθυσμού του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δήμαρχοι συζητούν το ασυμβίβαστο να τεθεί σε δήμους άνω των 50 ή 100.000 κατοίκων.
• Εκλογικό σύστημα: να ελαφρύνουν και να απλοποιηθούν οι εκλογικές διαδικασίες και τα νέα όργανα των ΟΤΑ.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ υπογραμμίζει ότι οι αιρετοί δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με τις χωροθετήσεις των νέων δήμων, αν ισχύσουν όσα διαρρέονται καθημερινά στον Τύπο.
Σε ό,τι αφορά τους ΚΑΠ και τη φορολόγηση από την οποία προέρχονται, οι δήμαρχοι ζητούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα ποσοστά επί των φόρων, υπολογίζοντας ως αφετηρία των νέων ΚΑΠ το σύνολο των σημερινών εσόδων των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ (του 2009), στα οποία προστίθενται οι πόροι που χρηματοδοτούν τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της αυτοδιοικησης gr, τα ποσοστά αυτά θα προσδιορίζονται στο τελικό νομοσχέδιο τόσο για τους νέους ΟΤΑ, όσο και για τις περιφέρειες.
Να υπενθυμίσουμε ότι η σχετική διάταξη του υπουργείου ορίζει ότι: «οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για τους δήμους αποτελούνται από ποσοστά (δεν προσδιορίζονται) από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.) ΦΠΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου Παράλληλα το κόστος των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων στους δήμους που δεν καλύπτεται από τα παραπάνω καλύπτεται με αύξηση των ποσοστών των δύο πρώτων. Όσο για τις περιφέρειες οι πόροι τους προέρχονται από τους δύο πρώτους φόρους (ΦΕΦΝΠ και ΦΠΑ) (άρθρα 259, 260).
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να λαμβάνουν ποσοστό επί της ετήσιας αύξησης του ΦΠΑ στην περιοχή τους που θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και ποσοστό 20% επί του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ανάλογα με τα έσοδα του φόρου στην περιοχή του, προκειμένου να χρηματοδοτούνται ιδίως δράσεις που αφορούν σε παρεμβάσεις στον πολεοδομικό ιστό και στο δομημένο περιβάλλον του δήμου. (άρθρα 259, 260, 261- για να διαβάσετε τα άρθρα κάντε κλικ εδώ: arthra_259_260_261.docx)»
Αυτό ωστόσο που θα χρειαστεί Προεδρικό Διάταγμα για να ισχύσει θα είναι η κοστολόγηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων στους νέους δήμους, το οποίο έχει ζητήσει η ΚΕΔΚΕ, αλλά δεν μπορεί να «περάσει» με το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη».
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο των προτάσεων της ΚΕΔΚΕ για το προσχέδιο του «Καλλικράτη» κάντε κλικ εδώ: protaseis_KEDKE_prosxedio.docx
Για να διαβάσετε την επιστολή του Ν. Κακλαμάνη στνο Γ. Ραγκούση κάντε κλικ εδώ: epistoli Kaklamani ston Ragkousi.pdf
Ypoloipo
No comments:
Post a Comment